Να δημιουργήσει διπλωματικό και πολιτικό προηγούμενο, έναντι της νέας ελληνικής κυβέρνησης επιχειρεί η Άγκυρα, “ξεδιπλώνοντας” μια “επίθεση φιλίας”, η οποία όμως έχει προφανή κίνητρα και εντάσσεται σε ευρύτερη ατζέντα.
Σε μία νέα εποχή όσον αφορά τους δεσμούς της με τη νέα ελληνική κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ελπίζει η Τουρκία, καθώς επίσης ότι θα αποφύγει νέες συγκρούσεις στην Κύπρο και στο Αιγαίο, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ ταγίπ Ερντογάν, με τη δέσμευση ωστόσο ότι η χώρα του θα συνεχίσει τις γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο.
«Τηλεφώνησα στον Κυριάκο Μητσοτάκη χθες και τον συνεχάρην. Η επιθυμία μου είναι να προχωρήσω σε αυτή τη διαδικασία με ειρήνη και αλληλεγγύη. Μετά τις εκλογές, θα διεξαγάγουμε τις συζητήσεις μας μέσω των αρμοδίων υπαλλήλων μας. Δεν επιθυμούμε να βιώσουμε οποιαδήποτε δυσκολία στη Μεσόγειο και στο Αιγαίο την επόμενη περίοδο»,
τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος.
Η Τουρκία θεωρεί θετική την εκλογή του Κυριάκου Μιτσοτάκη, με την προσδοκία μάλιστα ότι θα μπορούσε να ξεκινήσει μια νέα εποχή, αναφέρει η «Hurriyet». «Στην πρώην κυβέρνηση συνασπισμού υπό την ηγεσία του Τσίπρα περιλαμβάνονταν ακροδεξιοί πολιτικοί, μεταξύ των οποίων ένας υπουργός Άμυνας που προκάλεσε ένταση μεταξύ της Άγκυρας και της Αθήνας», προστίθεται στο ίδιο δημοσίευμα.
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ήταν από τους πρώτους ξένους ηγέτες που συνεχάρησαν τον κ. Μητσοτάκη. Τα συγχάρητήριά του στον νέο πρωθυπουργό της Ελλάδας εξέφρασε μέσω Twitter και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
«Πεπεισμένος ότι η ελληνοτουρκική φιλία και οι διμερείς σχέσεις θα ενισχυθούν περισσότερο κατά την ηγεσία του Κυριάκου Μητσοτάκη»,
δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ σε μήνυμά του.
Την ίδια ώρα ωστόσο, το δεύτερο τουρκικό γεωτρύπανο «Γιαβούζ» αγκυροβόλησε νότια της Καρπασίας, έτοιμο να ξεκινήσει την πρώτη του γεώτρηση εντός μίας εβδομάδας, όπως δήλωσε στο πρακτορείο Anadolu ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ.
Ενώ σε μια κίνηση επίδειξης ισχύος και κλιμάκωσης της έντασης η Τουρκία έστειλε υποβρύχιο της στο λιμάνι της Κερύνειας, με αποστολή την προστασία των γεωτρύπανων.
Πρόκειται για τον στόχο της γεώτρησης που η Τουρκία έχει χαρακτηρίσει ως «Καρπασία -1» (Karpaz-1) και η γεώτρηση, που όπως όλα δείχνουν θα γίνει σε σχετικά μικρό θαλάσσιο βάθος – κάτω των 1.000 μέτρων – όπως και σε μικρό βάθος κάτω από τον βυθό, προβλέπεται ότι θα διαρκέσει μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου.
Τη γεώτρηση υποστηρίζουν τα πλοία VOS PRIME, VOS PRINCE και POSH SINCERO, ενώ για τον σκοπό αυτό η βάση υποστήριξης, έχει μετακινηθεί από το λιμάνι της Αττάλειας στο λιμάνι της Σελεύκειας, που εξυπηρετεί πλέον και την γεώτρηση του «Φατίχ» δυτικά της Πάφου.