Με διαρροές και δημοσιεύματα στο Bloomberg για τρία διαφορετικά πακέτα κυρώσεων των ΗΠΑ στην Τουρκία, συνεχίζεται ο πόλεμος νεύρων Ουάσιγκτον-Άγκυρας, ένδειξη ότι η αλλαγή στην ηγεσία του υπουργείου Άμυνας που ανακοινώθηκε χθες, δεν διαφοροποιεί τους σχεδιασμούς και δεν αλλοιώνει τη δυναμική όξυνσης.
Σύμφωνα με το πρακτορείο, το πιο σκληρό από αυτά τέθηκε επί τάπητος σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας και του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ και εκτιμάται ότι μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες στην ήδη προβληματική τουρκική οικονομία, η οποία ήδη παραπαίει.
Οπως αναφέρεται, η πρόταση με την μεγαλύτερη απήχηση μεταξύ των Αμερικανών αξιωματούχων είναι να επιβληθούν κυρώσεις σε εταιρίες του αμυντικού τομέα της Τουρκίας, οι οποίες, πρακτικά θα τις αποκλείσουν από την αμερικανική αγορά, καθιστώντας αδύνατη οποιαδήποτε αγοραπωλησία με τις ΗΠΑ.
Η στόχευση αυτή θα υπονομεύσει το αμυντικό πρόγραμμα της Άγκυρας, για το οποίο έχει δαπανήσει πολλά δισεκατομμύρια και για την ολοκλήρωσή του απαιτούνται συνέργειες, συνεργασίες και προϊόντα από αμερικανικές εταιρίες. Επίσης, θα προστεθεί σε απαγορεύσεις που ισχύουν έναντι της Τουρκίας από τη Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, εντείνοντας το αίσθημα ασφυξίας.
Το δημοσίευμα από μόνο του, όμως, δημιουργεί ατμόσφαιρα και διαχέει πίεση, τόσο στην αμυντική βιομηχανία όσο και στην οικονομία, αναγκάζοντας προμηθευτές της Τουρκίας να είναι πιο προσεκτικοί έναντι παραγγελιών, πληρωμών και πιθανών παραδόσεων. Παράλληλα, δημιουργεί αίσθημα ανασφάλειας στην αμυντική βιομηχανία και στο στράτευμα στην Τουρκία, καθώς αποτελεί ένδειξη όξυνσης της σύγκρουσης με τη Δύση, στην οποία βασίζεται ολόκληρη η αμυντική φιλοσοφία και υποδομή της Τουρκίας.
Σύμφωνα με τις πηγές που επικαλείται το δημοσίευμα, οι κυρώσεις εκτιμάται ότι θα τεθούν σε ισχύ στις αρχές Ιουλίου, όταν υπολογίζεται ότι η Αγκυρα θα παραλάβει από τη Μόσχα τα πρώτα τμήματα του πυραυλικού συστήματος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη, μετά τη δημοσίευση των πληροφοριών, το πρωί της Τετάρτης η τουρκική λίρα υποχωρεί κατά 1,5%.
Προσφάτως, πάντως η Moody’s υποβάθμισε το αξιόχρεο της Τουρκίας επικαλούμενη τις κλιμακούμενες εντάσεις με τις ΗΠΑ και την έλλειψη συνεκτικών πολιτικών υποστήριξης της οικονομίας.