Ανακοίνωση μνημείο διπλωματικής ρητορικής και συμβιβασμών προκειμένου να καμφθούν αντιστάσεις και αποσοβηθούν εκρήξεις στο εσωτερικό, εξέδωσε το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, χωρίς ωστόσο να απειλεί ευθέως την Τουρκία, αλλά δίνοντας την αίσθηση ότι πλησιάζει σε αυτό το σημείο.
Η ανακοίνωση αυτή, θα αποτελέσει και τη βάση για το ανακοινωθέν του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, διαμορφώνοντας έτσι ένα νέο χαρακτήρα στις ανακοινώσεις προς την Άγκυρα και καθιστώντας σαφές ότι οι θέσεις Ελλάδας και Κύπρου λαμβάνονται σοβαρά υπόψη και τυγχάνουν απήχησης.
Το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων αν και δεν αναφέρει συγκεκριμένα μέτρα που θα μπορούσε ή ετοιμάζεται να λάβει κατά της Τουρκίας, δεν μιλά για προκλήσεις, ζητά σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου και κάνει αναφορά στην ΑΟΖ και τις γεωτρήσεις. Επίσης απευθυνόμενο στην Κομισιόν ζητά την προετοιμασία τυχών κατάλληλων μέτρων σε περίπτωση παραβάσεων, από την Τουρκία, χωρίς ωστόσο να δείχνει προδιάθεση λήψης του.
Έτσι, Αθήνα και Λευκωσία παίρνουν την πολιτική και διπλωματική τους νίκη, αξιοποιώντας στο έπακρο τα ερείσματα τους, με τη διατύπωση
“Το συμβούλιο προσκαλεί την Κομισιόν και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικών Υποθέσεων να καταθέσουν προτάσεις για κατάλληλα μέτρα, χωρίς καθυστέρηση”
Παράλληλα, όμως η ΕΕ αποφεύγει μετωπική σύγκρουση με την ΄Άγκυρα”.
Πιο σαφής ήταν στις δηλώσεις του ο Επίτροπος Διεύρυνσης, Γιοχάνες Χαν, επισημαίνοντας ότι οι ενέργειες της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου απομακρύνουν περαιτέρω την Τουρκία από την Ευρωπαϊκή Ένωση και εγείρουν το ενδεχόμενο κυρώσεων.
Αυτό δείχνει ότι η Επιτροπή συντάχθηκε με την Ελλάδα και την Κύπρο, όχι όπως και οι 28 χώρες, όπου διαπιστώθηκαν διαφοροποιήσεις.
Μιλώντας μετά την συνεδρίαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων ο κ. Χαν σημείωσε πως παρατείνεται η de facto αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, που τέθηκε σε ισχύ πέρυσι. Προσέθεσε πως οι κινήσεις της Άγκυρας στην κυπριακή ΑΟΖ διαδραμάτισαν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην αξιολόγηση των εταίρων.
Τέτοιες «παράνομες ενέργειες», είπε ο κ. Χαν επηρεάζουν αρνητικά ολόκληρο το εύρος των σχέσεων ανάμεσα στην Ένωση και την Άγκυρα.
Προσέθεσε πως υπήρξε έκκληση να εξεταστούν τα κατάλληλα μέτρα που ενδέχεται να ληφθούν σε βάθος της Τουρκίας, δίχως καθυστέρηση. Σε αυτά περιλαμβάνονται η διακοπή χρηματοδότησης και η μη πρόσκληση σε διεθνείς συναντήσεις.
Η ανακοίνωση
Το Συμβούλιο εξακολουθεί να αναμένει από την Τουρκία να δεσμευτεί κατηγορηματικά για σχέσεις καλής γειτονίας, διεθνείς συμφωνίες και για την ειρηνική διευθέτηση των διαφορών, προσφεύγοντας, ενδεχομένως, στο Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης.
Το Συμβούλιο υπενθυμίζει και επιβεβαιώνει προηγούμενα συμπεράσματα του Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, συμπεριλαμβανομένων των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 22ας Μαρτίου 2018, που καταδικάζουν έντονα τις συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο.
Το Συμβούλιο εκφράζει σοβαρές ανησυχίες σχετικά με τις τρέχουσες παράνομες δραστηριότητες γεώτρησης της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και εκφράζει τη λύπη του για το γεγονός ότι η Τουρκία δεν έχει ακόμη απαντήσει στις επανειλημμένες εκκλήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης να σταματήσει αυτές τις δραστηριότητες.
Το Συμβούλιο υπογραμμίζει τις σοβαρές άμεσες αρνητικές επιπτώσεις που έχουν αυτές οι παράνομες ενέργειες στο σύνολο των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας.
Το Συμβούλιο καλεί την Τουρκία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση, να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου και να απόσχει από τέτοιες ενέργειες. Η ΕΕ θα παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις και είναι έτοιμη να ανταποκριθεί κατάλληλα και με πλήρη αλληλεγγύη προς την Κύπρο. Το Συμβούλιο καλεί την Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης να υποβάλουν χωρίς καθυστέρηση επιλογές για κατάλληλα μέτρα.