Η εβδομάδα που πέρασε ήταν από τις πλέον έντονες σε επίπεδο τουρκικής προκλητικότητας και παραβατικότητας στο Αιγαίο, καθώς η Άγκυρα επιχείρησε με υπερπτήσεις κυρίως να απαντήσει στην άσκηση “Καταιγίδα 2019” και να σπάσει τη διεθνή απομόνωση που της έχει επιβληθεί, ενόψει του νέου γύρου διαπραγματεύσεων για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, που ξεκινά αυτή την εβδομάδα στην Άγκυρα.
Από τα στοιχεία του ΓΕΕΘΑ για την τουρκική δραστηριότητα στο Αιγαίο προκύπτει ότι μόνο την εβδομάδα που πέρασε πραγματοποιήθηκαν συνολικά 307 παραβιάσεις του ελληνικού εθνικού εναέριου χώρου, με πολλά περιστατικά υπερπτήσεων, λίγες -αναλογικά- εμπλοκές και πολλές παραβιάσεις του FIR Αθηνών.
Το 2019 η δραστηριότητα της Τουρκίας στο Αιγαίο είναι κλιμακούμενα εντεινόμενη, γεγονός που σε συνδυασμό με τον “ακρωτηριασμό” Ερντογάν στις δημοτικές εκλογές, τις εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ, το μέτωπο με τις ΗΠΑ και την απομάκρυνση από την Ευρώπη, ερμηνεύεται ως προσπάθεια εξαγωγής κρίσης και κίνηση για τη δημιουργία και την επαναλειτουργία διαύλων επικοινωνίας. Ωστόσο, αυτ’ αυτού οι διεθνείς εταίροι και σύμμαχοι της Τουρκίας επιλέγουν να απαντούν αποτρεπτικά και δημοσίως. Αυτό βέβαια δεν αποκλείει την ύπαρξη παρασκηνιακών διαβουλεύσεων, οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ανατροπές της δημόσιας εικόνας, όπως επισήμανε σε άρθρο του και ο πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κώστας Σημίτης, το οποίο αν και διαψεύστηκε από την αμερικανική πρεσβεία, εν τούτοις έχει κατατεθεί στο δημόσιο διάλογο και αποτελεί μια οπτική η οποία αξιολογείται.
Για την ώρα πάντως η Άγκυρα φαίνεται ότι παραμένει σε διεθνή καραντίνα και η δραστηριότητα στο Αιγαίο, το κουρφδικό και την κυπριακή ΑΟΖ αποτελούν τα σημεία επικοινωνίας του Ταγίπ Ερντογάν με τον υπόλοιπο κόσμο και ιδιαίτερα με τις ΗΠΑ.
Την εβδομάδα που ξεκινά, πάντως, λόγω των συζητήσεων για τα ΜΟΕ στην Άγκυρα, αναμένεται μειωμένη έως και ανύπαρκτη η τουρκική δραστηριότητα στο Αιγαίο, χωρίς αυτό να σημαίνει αλλαγή στάσης, αλλά πρόσκαιρη κίνηση καλής θέλησης. Παράλληλα, όμως, τα στοιχεία δείχνουν πως η Άγκυρα θα κλιμακώσει τις προκλήσεις στην κυρπριακή ΑΟΖ.