Πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης της κρίσης με τις ΗΠΑ αναλαμβάνει η Άγκυρα, ενώ ταυτόχρονα επιχειρεί να σώσει τα προσχήματα και να διατηρήσει το σκληρό προφίλ. Ήδη για σήμερα έχει προγραμματιστεί τηλεφωνική επικοινωνία των υπουργών Άμυνας, ενώ ο Χουλουσί Ακάρ σε δήλωσή του εγκαλεί τις ΗΠΑ για την επιστολή Σάναχαν, υποστηρίζοντας ότι “δεν αρμόζει στο συμμαχικό πνεύμα.”.
Η γλώσσα που χρησιμοποιήθηκε στην επιστολή, η οποία εστάλη από την Ουάσιγκτον στην Άγκυρα αναφορικά με την ενδεχόμενη αποπομπή της Τουρκίας από το πρόγραμμα του μαχητικού F-35, δεν αρμόζει στο συμμαχικό πνεύμα, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ.
Με τη διατύπωση αυτή ο Ακάρ επιχειρεί να κατεβάσει τους τόνους ζητώντας, κατ ουσία, από την Ουάσιγκτον να λειάνει τη ρητορική της τουλάχιστον, μιας και δεν τίθεται θέμα στάσης.
Χθες, Τρίτη, οι ΗΠΑ κλιμάκωσαν απρόσμενα και πρόωρα την πίεση προς την Τουρκία ανακοινώνοντας ότι η εκπαίδευση των πιλότων στα F-35 διακόπηκε με πρωτοβουλία του επικεφαλής της αεροπορικής βάσης, πριν από την προθεσμία που είχε δώσει το Πεντάγωνο, για τις 31 Ιουλίου. Ο ασκών χρέη υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ Πάτρικ Σάναχαν έστειλε στον Τούρκο ομόλογό του επιστολή, γνώση της οποίας έχει το Reuters, και στην οποία ο Σάναχαν περιγράφει το πώς η Τουρκία θα βγει από το πρόγραμμα του μαχητικού F-35, αν η Άγκυρα δεν αλλάξει πορεία όσον αφορά τα σχέδιά της για τους S-400.
Συμπλήρωσε ότι το Πεντάγωνο σκοπεύει να τερματίσει την εκπαίδευση των Tούρκων χειριστών στα F-35 την 31η Ιουλίου εάν η Άγκυρα ολοκληρώσει την αγορά του ρωσικού συστήματος.
Ο Σάναχαν διευκρίνισε χθες ότι το Πεντάγωνο δεν ανέστειλε την εκπαίδευση των συντηρητών.
Ο Ακάρ γνωστοποίησε επίσης πως η Τουρκία ετοιμάζει μια απάντηση στην επιστολή, η οποία θα σταλεί στις ΗΠΑ μέσα στις επόμενες ημέρες. Και πρόσθεσε πως θα επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον Σάναχαν σήμερα.
Χθες, επίσης, ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου τόνισε ότι η Μόσχα σκοπεύει να παραδώσει τις συστοιχίες των S-400 στην Άγκυρα εντός Ιουλίου, όπως έχει προγραμματιστεί, κίνηση που περιορίζει τα περιθώρια ελιγμών της Τουρκίας και αυξάνει την ένταση.
Επίσης, με δηλώσεις του υψηλόβαθμος αξιωματικός του Πενταγώνου επανέφερε στο προσκήνιο σενάριο για νέα ομάδα χωρών, στις οποίες περιλαμβάνεται και η Ελλάδα, ως υποψηφίους αγοραστές των F-35, κίνηση που αν εξεταστεί στο χρονικό πλαίσιο των εξελίξεων με την Τουρκία, αποτελεί ένα ακόμα σκληρό μήνυμα της Ουάσιγκτον προς την Άγκυρα, έτσι ώστε να καταστήσει αξιόπιστη την απειλή διακοπής του προγράμματος.