Το πρωτόκολλο έντασης της Βόρειας Μακεδονίας στο NATO κύρωσε η Bundestag, αποδεχόμενη την εισήγηση της γερμανικής κυβέρνησης, με το ακροδεξιό AfD και την Αριστερά να καταψηφίζουν, με την επίκληση διαφορετικών ζητημάτων,
Τόσο η γερμανική κυβέρνηση όσο και η επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων εισηγήθηκαν θετικά, λόγω της προοπτικής ενίσχυσης της σταθερότητας στον ευρωατλαντικό χώρο και λόγω της υποχρέωσης που απορρέει από τη θέση της Γερμανίας στο NATO.
Στην εισήγηση της κυβέρνησης επισημαίνεται η επίλυση του ζητήματος της ονομασίας της βαλκανικής χώρας, με τη Συμφωνία των Πρεσπών αλλά και η υπογραφή του πρωτοκόλλου εισδοχής από τα 29 κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ.
«Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση είναι πεπεισμένη ότι η ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ θα συμβάλει στην ασφάλεια και τη σταθερότητα στον ευρωατλαντικό χώρο», αναφέρει το έγγραφο της γερμανικής κυβέρνησης προς το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο.
Ωστόσο, η Αριστερά υποστήριξε ότι η επέκταση του NATO προς Ανατολάς αυξάνει τον κίνδυνο πολέμου στην Ευρώπη, κατηγορώντας τη Συμμαχία για αδυσώπητο γεωπολιτικό ανταγωνισμό, ενώ κατέθεσε αίτημα ανάκλησης και διαφοροποίησης της θέσης της Γερμανίας και στο NATO. Η θέση της Αριστεράς στη Γερμανία είναι σχεδόν ταυτόσημη με τις θέσεις που αναπτύσσουν πολλά αριστερά κόμματα στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένου και το ΚΚΕ, καθώς και πτέρυγας του ΣΥΡΙΖΑ.
Από την πλευρά της AfD, ο βουλευτής Πετρ Μπρίστον, αιτιολόγησε την αρνητική ψήφο με αναφορές σε «πολιτικό εξτρεμισμό, περιφερειακές εντάσεις και οργανωμένο έγκλημα στην περιοχή», ενώ ο βουλευτής της Αριστεράς Αλεξάντερ Νόι επέκρινε το ΝΑΤΟ για «ανελέητο αγώνα επέκτασης της γεωπολιτικής ισχύος του».
Στο πλαίσιο αυτό, η αριστερά υπέβαλε πρόταση να απορριφθεί το πρωτόκολλο εισδοχής για τη Βόρεια Μακεδονία και να τοποθετηθεί η κυβέρνηση κατά της ένταξης της χώρας, αλλά και κατά της περαιτέρω διεύρυνσης της συμμαχίας προς τα ανατολικά.
Στο σκεπτικό της πρότασης αναφέρεται ότι από την γερμανική επανένωση έχουν ενταχθεί στο ΝΑΤΟ 13 κράτη της κεντρικής Ευρώπης, με αποτέλεσμα η συμμαχία να έχει πλησιάσει στη Ρωσία, γεγονός το οποίο αυξάνει τον κίνδυνο πολέμου στην Ευρώπη.