Μηνύματα προς πολλαπλούς αποδέκτες έστειλε ο Ταγίπ Ερντογάν με ανακοίνωση που εξέδωσε, ενημερώνοντας ότι οι ενέργειες της κυβέρνησης της Συρίας «πλήττουν την τουρκορωσική συνεργασία» παραβιάζοντας τους όρους της συμφωνημένης κατάπαυσης του πυρός στην Ιντλίμπ.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας, ο Ερντογάν είπε στον Πούτιν ότι οι επιθέσεις εναντίον αμάχων, σχολείων και νοσοκομείων στην Ιντλίμπ δεν μπορούν να θεωρηθούν μέρος του αντιτρομοκρατικού αγώνα.
Η χρονική στιγμή, ο χαρακτήρας και ο τρόπος δημοσίευσης της δήλωσης είναι ενδεικτικά της βαρύτητας που αποδίδει σε αυτή η τουρκική προεδρία και των μηνυμάτων που θέλει να περάσει με αυτή τη στάση και τη ρητορική του. Αν η δήλωση αυτή τεθεί στο ίδιο πλαίσιο με τις διαρροές ότι η Τουρκία επανεξετάζει το ενδεχόμενο καθυστέρησης της παραλαβής των S-400, -που επισήμως διαψεύστηκε, αλλά επανεμφανίστηκε-, τότε δίδεται η αίσθηση μιας εν αρχή ειλικρινούς κίνησης στην κατεύθυνση της επαναπροσέγγισης με τις ΗΠΑ. Ωστόσο, τέτοιες κινήσεις έχουν πάντα και προαπαιτούμενα, με την Άγκυρα να αναμένει κάποιου είδους απάντηση από την Ουάσιγκτον, ιδανικά δημόσια.
Η έξαρση των μαχών στην περιοχή της επαρχίας Ιντλίμπ και περιοχές γύρω από αυτή θέτει υπό αμφισβήτηση τη συμφωνία της Άγκυρας, προστάτιδας δύναμης ορισμένων οργανώσεων σύρων ανταρτών, και της Μόσχας, του ισχυρότερου συμμάχου της Δαμασκού, που απέτρεψε την έναρξη ευρείας κλίμακας στρατιωτικής επιχείρησης του συριακού καθεστώτος τον Σεπτέμβριο. Ο θύλακας όπου μαίνονται μάχες θεωρητικά ανήκει στη ζώνη «αποκλιμάκωσης».
Η Ιντλίμπ χαρακτηρίζεται το τελευταίο μεγάλο οχυρό των ανταρτών και των τζιχαντιστών στη Συρία, όπου μαίνεται πόλεμος από το 2011.
Τουλάχιστον 42 μαχητές σκοτώθηκαν σε 24 ώρες στις μάχες ανάμεσα σε δυνάμεις του συριακού καθεστώτος και τζιχαντιστές στην Ιντλίμπ και περιοχές γύρω από αυτή, ανακοίνωσε το βράδυ της Δευτέρας το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Η ΜΚΟ διευκρίνισε ότι επρόκειτο για 25 τζιχαντιστές και 17 μαχητές των κυβερνητικών δυνάμεων.
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, από τα τέλη του Απριλίου ως την 9η Μαΐου, οι βομβαρδισμοί σε νότιους τομείς της Ιντλίμπ και στο βόρειο τμήμα της Χάμας εξώθησαν να φύγουν περίπου 180.000 ανθρώπους, που προσέφυγαν σε βορειότερες περιοχές. Στις εχθροπραξίες έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 119 άμαχοι, όπως εκτιμά το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Μέσα σε λιγότερες από δύο εβδομάδες, 18 νοσοκομεία και ιατρικές εγκαταστάσεις έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας, κατήγγειλε χθες το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ.
Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία και Γαλλία απηύθυναν επείγουσα έκκληση να «σταματήσει η στρατιωτική κλιμάκωση» στη βόρεια Συρία.