Να ανοίξει τη συζήτηση για ενδεχόμενη αύξηση επιτοκίων από τη Fed επιχείρησε με δηλώσεις του ο πρόεδρος της Fed της Ατλάντα, Ράφαελ Μπόστιτς, θέλοντας να στείλει μήνυμα στις αγορές ότι πιθανές επιπλοκές του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ-Κίνας θα αντιμετωπιστούν και σε επίπεδο νομισματικής πολιτικής.
Η δήλωση αυτή, φαίνεται να απαντά σε αιτιάσεις του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος είχε κατηγορήσει την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ότι δεν στηρίζει τις πολιτικές του επιλογές, εν αντιθέσει με τις πρακτικές που υιοθετούν άλλες κεντρικές τράπεζες. Οι δηλώσεις του προέδρου των ΗΠΑ έχουν δημιουργήσει ένταση στις σχέσεις του με τη Fed, ενώ κατά καιρούς έχουν κυκλοφορήσει σενάρια για αντικατάσταση μελών του ΔΣ.
Ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, που διορίστηκε από τον Ντόναλντ Τραμπ, άλλαξε το μοντέλο λήψης αποφάσεων από προληπτικό, δηλαδή με την αξιολόγηση προβλέψεων, σε αντιδραστικό, ήτοι μετά την δημοσίευση στοιχείων, αγοράζοντας έτσι χρόνο για τον Ντόναλντ Τραμπ, καθώς καθυστέρησαν αυξήσεις επιτοκίων.
Ωστόσο, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ προσφάτως εξέφρασε απορία για τη συγκράτηση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αυτό δεν θα μπορεί να συνεχιστεί για πολύ.
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Ατλάντα, υποστήριξε πάντως ότι εάν η ένταση στις σχέσεις ΗΠΑ και Κίνας συνεχισθούν και αρχίσουν να επηρεάζουν τους Αμερικανούς καταναλωτές, μειώνοντας τις δαπάνες εξαιτίας των υψηλότερων τιμών, τότε η FED ίσως να χρειασθεί να μειώσει τα επιτόκια.
«Είμαι ανοικτός στο να κάνω ό,τι είναι αναγκαίο ώστε να μην παρεκκλίνουμε από το στόχο», δήλωσε ο κ. Μπόστιτς, αναφερόμενος την προοπτική εκτροχιασμού από τους στόχους της FED για πλήρη απασχόληση και πληθωρισμό 2%, εξαιτίας του εμπορικού πολέμου. Ερωτηθείς εάν το «whatever it takes» συνεπάγεται και μια κίνηση προς την κατεύθυνση της νομισματικής χαλάρωσης, ο κ. Μπόστιτς απάντησε ότι «αναλόγως της σοβαρότητας της κατάστασης, θα μπορούσε να γίνει και αυτό», συμπληρώνοντας όμως ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα δεν θα βιασθεί να λάβει αποφάσεις.
Έπειτα από τέσσερις αυξήσεις επιτοκίων το 2018, ο προέδρος της FED, Τζερόμ Πάουελ, πάγωσε τον κύκλο αύξησης του κόστους χρήματος, σηματοδοτώντας ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα θα είναι υπομονετική στις επόμενες κινήσεις της.