Τον πραγματικό χαρακτήρα της κρίσης της Βενεζουέλας αποκαλύπτει η τελευταία, επεισοδιακή, τηλεφωνική επικοινωνία των υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ και Ρωσίας, όπως αυτή έγινε γνωστή μέσα από ανακοίνωση του State Department.
Αν και στη Βενεζουέλα ο Νικολάς Μαδούρο αντιμετώπισε τους στασιαστές στρατιωτικούς που επιχείρησαν πραικόπημα ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του αυτοανακηρυχθέντος προέδρου, Χουάν Γουκαϊδό και ενώ οι διαδηλώσεις συνεχίζονται, Ουάσιγκτον και Μόσχα ανταλλάσσουν κατηγορίες για τις ευθύνες της αποσταθεροποίησης της χώρας. Την ίδια στιγμή ο ΟΗΕ απευθύνει προειδοποίηση για την υπέρμετρη χρήση βίας, ενώ η ΕΕ τηρεί στάση αναμονής, θέλοντας να αποφύγει εσωτερικές έριδες σε μια προσπάθεια ανάληψης πιο σαφούς θέσης.
Το κλίμα που μεταδίδεται από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης είναι αυτό της επικείμενης εμφύλιας σύρραξης, κάτι που δεν επιβεβαιώνεται ωστόσο από πηγές που βρίσκονται επί τόπου και τις τοποθετήσεις αξιωματούχων σε ΗΠΑ και Ρωσία.
Όπως αποδείχθηκε οι αρχικές αναφορές του Γκουαϊδό για στήριξή του από τον στρατό ήταν περισσότερο “διαφήμιση από τα προσεχώς” παρά αποτύπωση της πραγματικότητα, καθώς η αποτροπή του πραξικοπήματος αποδείχθηκε υπόθεση μερικών ωρών. Ωστόσο η προσπάθεια συντήρησης του κλίματος επικείμενης ανατροπής του Μαδούρο, με προσκλήσεις σε διαδηλώσεις, δηλώσεις ξένων παραγόντων, ακόμα και απειλή επέμβασης από τις ΗΠΑ, φαίνεται ότι επιχειρούν να δημιουργήσουν μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία.
Από το παιχνίδι δημιουργίας εντυπώσεων, όμως, δεν απέχει ούτε η Μόσχα, η οποία θέλοντας να αποδείξει την ενεργό στήριξη του Πούτιν στον Μαδούρο και να θωρακίσει τη βάση που διαθέτει στη χώρα, έστειλε δύναμη 100 στρατιωτών και ενός ανώτατου αξιωματικού στο Καράκας.
Το κλίμα μεταξύ Ουάσιγκτον και Μόσχας αποτυπώθηκε ξεκάθαρα στη σημερινή τηλεφωνική επικοινωνία των ΥΠΕΞ των δύο κρατών, Μάικ Πομπέο και Σεργκέι Λαβρόφ, που πραγματοποιήθηκε έπειτα από αμερικανική πρωτοβουλία.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας έκανε λόγο, σύμφωνα με τη Μόσχα, για «καταστροφική επιρροή» των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα. Ο Λαβρόφ δήλωσε ότι «η ανάμιξη της Ουάσιγκτον στις υποθέσεις της Βενεζουέλας αποτελούν κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου» και ότι «αυτή η καταστροφική επιρροή δεν έχει καμία σχέση με την δημοκρατία».
Από την πλευρά του, ο Μάικ Πομπέο αντέτεινε ότι η Μόσχα «αποσταθεροποιεί» τη χώρα της Λατινικής Αμερικής και ζήτησε από την Ρωσία να σταματήσει να υποστηρίζει τον Νικολάς Μαδούρο, σύμφωνα με ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών ανέφερε στον Ρώσο ομόλογό του ότι «η επέμβαση της Ρωσίας και της Κούβας είναι αποσταθεροποιητική για την Βενεζουέλα και για τις διμερείς σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας».
Νωρίτερα, ο Μαικ Πομπέο μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης στη Βενεζουέλα, ενώ ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των ΗΠΑ ματαίωσε επίσκεψή του στην Ευρώπη, λόγω των ραγδαίων εξελίξεων στη Βενεζουέλα, συμβάλλοντας έτσι στη δημιουργία κλίματος κρίσης.
Στην πραγματικότητα οι ΗΠΑ επιχειρούν να δυναμιτίσουν το εσωτερικό κλίμα στη Βενεζουέλα προκαλώντας μια εκτός ορίων αντιπαράθεση που, τραβώντας την κουρτίνα, θα δώσει το άλλοθι για επέμβαση, κατόπιν αιτήματος του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών.
Η Ρωσία, που μόλις ανέλαβε σχεδόν το σύνολο των δραστηριοτήτων πετρελαίου της Βενεζουέλα επιθυμεί τη διατήρηση του status quo.
Την τελική έκβαση της αντιπαράθεσης αναμένεται να κρίνουν Κίνα και Ευρώπη, οι οποίες στηρίζουν η πρώτη τις ΗΠΑ, αλλά με ηπιότερη στάση και η δεύτερη τον Μαδούρο, επίσης κρατώντας χαμηλούς τόνους.
Η κλιμάκωση της κρίσης της Βενεζουέλας πάντως, συμπίπτει με την επίσης αμερικανική πρωτοβουλία για αύξηση των πιέσεων στο Ιράν, θέτοντας εκ των πραγμάτων τις δύο πετρελαιοπαραγωγές χώρες στο ίδιο τραπέζι διαπραγματεύσεων. Εκεί θα συζητηθεί, με διαφορετική σύνθεση και η αναζωπύρωση της κρίσης της Λιβύης, καθώς ΗΠΑ και Ρωσία μπλόκαραν ψήφισμα του ΟΗΕ για την συγκράτηση του στρατάρχη Χαφτάρ που επελαύνει προς την Τρίπολη.