Μπροστά σε νέο κύκλο διεργασιών φαίνεται ότι βρίσκονται ΗΠΑ και Τουρκία, καθώς μετά από καιρό ο Ταγίπ Ερντογάν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ντόναλντ Τραμπ, όπως ανακοίνωσε η τουρκική προεδρεία της Δημοκρατίας.
Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η τουρκική προεδρία, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συνεργαστούν στενά στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.
Κατά την ίδια πηγή επίσης, η τουρκική πλευρά επανέφερε την πρόταση που είχε καταθέσει και δημοσίως ο υπουργός Εξωτερικών, Μελβούτ Νταβούτσογλου, για τη σύσταση κοινής ομάδας εργασίας που θα συζητήσει το θέμα της αγοράς εκ μέρους της Τουρκίας του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος των S – 400.
Η επικοινωνία πραγματοποιήθηκε ενώ ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στα κουρδικά εδάφη του Ιράκ.
«Ο αξιότιμος πρόεδρός μας αναφέρθηκε στην πρόταση συγκρότησης μιας ομάδας εργασίας σχετικά με την προμήθεια του αμυντικού συστήματος S-400 από τη Ρωσική Ομοσπονδία»,
αναφέρεται στην ανακοίνωση, χωρίς να γίνεται λόγος για την απάντηση των ΗΠΑ, ή το κλίμα της συνομιλίας.
Η Ουάσιγκτον υποστηρίζει ότι το αντιπυραυλικό σύστημα θα μπορούσε να υπονομεύσει τα μαχητικά της F-35. Η Άγκυρα απαντάει ότι μια ομάδα εργασίας θα μπορούσε να αξιολογήσει τον αντίκτυπο των S-400 στα μαχητικά, ωστόσο την Παρασκευή ανέφερε ότι δεν είχε νέα από τους Αμερικανούς.
Σύμφωνα με την τουρκική προεδρία, Ερντογάν και Τραμπ αντήλλαξαν επίσης απόψεις για τις τελευταίες εξελίξεις στη Συρία, ενώ συμφώνησαν να συνεχίσουν τη συνεργασία στον τομέα της αντιτρομοκρατίας.
Όπως αναφέρεται, κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας τέθηκαν επί τάπητος διμερή και περιφερειακά ζητήματα, χωρίς όμως να περιγράφεται το πλαίσιο και η έκβαση των όσων συζητήθηκαν.
Διπλωματικά, πάντως, η επικοινωνία Τραμπ-Ερντογάν αποτελεί ένα πρώτο βήμα στην κατεύθυνση της επαναπροσέγγισης και έρχεται μετά τις εκλογές, στις οποίες αποδυναμώθηκε ο Τούρκος πρόεδρος. Ο Ερντογάν, επίσης, δήλωσε προ ημερών ότι έχει διάθεση να συνεργαστεί ενεργά με την αντιπολίτευση, ενώ δέχθηκε κριτική για τις επιπτώσεις της συνεργασίας με την ακροδεξιά από τον πρώην πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου.
Το χρονικό, πολιτικό και διπλωματικό πλαίσιο, μέσα στο οποίο τοποθετείται και η επικοινωνία Τραμπ-Ερντογάν, υποδηλώνει ενεργό παρασκήνιο στη διαδικασία επαναπροσέγγισης Ουάσιγκτον-Άγκυρας.
Την ίδια στιγμή, όμως, οι ΗΠΑ επιμένουν στην κατεύθυνση της ανατροπής του status quo στην Ανατολική Μεσόγειο, με την προώθηση του νέου γεωοικονομικού δόγματος, το οποίο -όπως είναι δομημένο τώρα- αναβαθμίζει την γεωστρατηγική αξία της Ελλάδας και υποβαθμίζει την Τουρκία.