Υψηλή πολιτική και σημειολογική είναι η αξία της χθεσινής παρέμβασης του πρώην πρωθυπουργού και υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος δράττοντας την ευκαιρία της εκλογικής συντριβής του AKP στους μεγάλους δήμους της χώρας, επέκρινε την πολιτική συμμαχιών με την ακροδεξιά, την επίθεση στην ανεξαρτησία του Τύπου και τη συνεπακόλουθη αλλοίωση της ιδεολογικής ταυτότητας του κόμματος.
Στην πρώτη του δημόσια κριτική προς τον Ερντογάν από τότε που αποσύρθηκε από τα καθήκοντά του, πριν από τρία χρόνια, ο Νταβούτογλου επέκρινε τις οικονομικές πολιτικές της κυβέρνησης, τον παρεμβατισμό στα μέσα ενημέρωσης, την καταστρατήγηση της αρχής διάκρισης των εξουσιών.
Εξέχουσα φυσιογνωμία του κόμματος, ο Νταβούτογλου διετέλεσε πρωθυπουργός μεταξύ του 2014 και του 2016 προτού έρθει σε ρήξη με τον Ερντογάν.
Το AKP έχασε τον έλεγχο της Άγκυρας και της Κωνσταντινούπολης στις δημοτικές εκλογές της 31ης Μαρτίου.
«Τα αποτελέσματα των εκλογών δείχνουν ότι η πολιτική των συμμαχιών ήταν επιζήμια για το κόμμα μας, τόσο σε αριθμό ψηφοφόρων όσο και στην ταυτότητα του κόμματος»,
υπογράμμισε ο Νταβούτογλου σε γραπτή ανακοίνωση.
Η παρέμβαση αυτή έρχεται τη στιγμή που οι σχέσεις των ΗΠΑ με την Τουρκία διέρχονται ιδιαίτερα κρίσιμη φάση, λόγω της προσέγγισης της Άγκυρας με τη Ρωσία και της συμφωνίας αγοράς των S-400, αλλά και εξαιτίας της πολιτικής της Τουρκίας στη Συρία και τη Μέση Ανατολή.
Το γεγονός ότι η κριτική προέρχεται από τον πρώην σύμμαχο του Ταγίπ Ερντογάν και πρωτεργάτη του δόγματος του στρατηγικού βάθους, τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, αποτελεί ένδειξη ευρύτερων διεργασιών που συντελούνται στο πολιτικό σκηνικό στην Τουρκία. Επίσης, μπορεί να αποτελεί και μήνυμα προς το διεθνή παράγοντα και ιδιαίτερα την Ουάσιγκτον, ότι οι αλλαγές είναι πλέον σε διαδικασία ωρίμανσης.
Σε κάθε περίπτωση, η δημόσια τοποθέτηση του Αχμέτ Νταβούτγλου, δεν είναι καλά νέα για τον Ταγίπ Ερντογάν, καθώς δείχνει ότι υπάρχει αναβρασμός στο κόμμα και μάλιστα από μια προσωπικότητα που θα τυγχάνει της αποδοχής των Δυτικών και ιδιαίτερα των ΗΠΑ.
Ακόμα, ωστόσο, δεν μπορεί να προσδιοριστεί ο τρόπος που θα μπορούσε η παρέμβαση Νταβούτογλου να επηρεάσει τις δρομολογημένες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια καθώς και τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας.