Ετοιμότητα για ενδεχόμενη παρέμβαση, αλλά και αυτοσυγκράτηση έδειξε ο Μάριο Ντράγκι, μιλώντας σε συνέδριο στη Φρανκφούρτη, καθώς η ΕΚΤ έκανε ήδη ένα βήμα πίσω, επιμηκύνοντας το χρονοδιάγραμμα αύξησης των επιτοκίων κατά τουλάχιστον τρεις μήνες, ενώ τώρα τηρεί στάση αναμονής προκειμένου να καταγράψει τον αντίκτυπο της αλλαγής ρητορικής και μελλοντικής στρατηγικής σε οικονομία και αγορές.
Η ΕΚΤ έχει ξεκινήσει, παράλληλα, διαδικασία επανενεργοποίησης των δανείων TLTRO’s προς τις τράπεζες, με στόχο να ενισχύσει τη ρευστότητα στις αγορές και να περιορίσει το αναλαμβανόμενο ρίσκο. Επιπροσθέτως, η προαναγγελία της καθυστέρησης αύξησης επιτοκίων, για τουλάχιστον τρεις μήνες, φαίνεται ότι στοχεύει στην μείωση του μελλοντικού ρίσκου, άρα τη βελτίωση των προοπτικών, καθώς οι αντιδράσεις από τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής και την κλιμάκωση των εξωτερικών κινδύνων, ήταν ιδιαίτερα αρνητικές, επηρεάζοντας δραματικά τον ρυθμό ανάπτυξης της Ευρωζώνης.
Ο Μάριο Ντράγκι αν και επιφυλακτικός έχει αναγνωρίσει τους εξωγενείς παράγοντες που επιδρούν στην οικονομία της Ευρωζώνης, που συνεπάγεται ότι η ΕΚΤ έχει συνδέσει εμμέσως πλην σαφώς τη στρατηγική της με τις εξελίξεις στα μείζονα γεωπολιτικά, γεωοικονομικά και διεθνή εμπορικά μέτωπα.
Μέχρι τότε, η περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής μπορεί να αποφευχθεί μόνο με αλλαγή του μίγματος δημοσιονομικής πολιτικής στην Ευρωζώνη,. από τη λιτότητα, σε αναπτυξιακή, κάτι που αν και συμφωνήθηκε στη Σύνοδο Κορυφής και το Eurogroup είναι δύσκολο να εφαρμοστεί χωρίς κεντρικές πρωτοβουλίες για διαδικασίες μεταφοράς κεφαλαίων. Καταλύτης για τη στάση της ΕΚΤ και το ενδεχόμενο υιοθέτησης, εκ νέου, των αντισυμβατικών όπλων, είναι η εσωτερική κατανάλωση, η οποία αν και φαίνεται ισχυρή, εν τούτοις μπορεί εύκολα να υπονομευθεί, αν δεν αυξηθούν οι δημόσιες και κοινωνικές δαπάνες.
«Όπως κάναμε στη συνεδρίαση μας τον Μάρτιο, θα διασφαλίσουμε ότι η νομισματική πολιτική συνεχίζει να συνοδεύει την οικονομία προσαρμόζοντας τη μελλοντική κατεύθυνση των επιτοκίων ούτως ώστε να αντανακλά τις νέες προοπτικές για τον πληθωρισμό»,
δήλωσε ο Ντράγκι σε συνέδριο στη Φρανκφούρτη.
Με την εξωτερική ζήτηση να είναι μειωμένη, οι επενδύσεις των επιχειρήσεων έχουν υποστεί πλήγμα και αυξάνονται οι κίνδυνοι ότι η εγχώρια ζήτηση και η απασχόληση θα επηρεαστούν, δήλωσε ο Ντράγκι. Τα νέα τραπεζικά δάνεια της ΕΚΤ – οι στοχευμένες πράξεις πιο μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης ή TLTROs — είναι ένα από αυτά τα εργαλεία για την αντιμετώπιση της επιβράδυνσης.
«Τα TLTRO είναι ένα ευέλικτο εργαλείο με μια σειρά παραμέτρων που μπορούν να ρυθμιστούν προκειμένου να καλύπτουν τις ανάγκες της νομισματικής πολιτικής σε μια δεδομένη χρονική στιγμή»,
δήλωσε ο Πέτερ Πράετ, ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ.
Απαντώντας στα παράπονα των τραπεζών ότι τα αρνητικά επιτόκια πλήττουν τον τραπεζικό δανεισμό, ο Ντράγκι δήλωσε ότι η ΕΚΤ θα εξετάζει κατά πόσο χρειάζονται μέτρα άμβλυνσης αλλά δήλωσε ότι τα αδύναμα κέρδη δεν είναι αυτομάτως αποτέλεσμα των αρνητικών επιτοκίων.
«Εάν κριθεί απαραίτητο, θα χρειαστεί να εξετάσουμε πιθανά μέτρα που να μπορούν να διατηρήσουν τις ευνοϊκές επιπτώσεις των αρνητικών επιτοκίων για την οικονομία, αμβλύνοντας παράλληλα τις παρενέργειες, εάν όντως υπάρχουν κάποιες»,
δήλωσε ο Ντράγκι.
«Τούτου λεχθέντος, η χαμηλή κερδοφορία των τραπεζών δεν είναι αναπόφευκτη συνέπεια των αρνητικών επιτοκίων».
Ο Ντράγκι φάνηκε επίσης να απορρίπτει την ιδέα ότι οι τράπεζες χρειάζονται επιπλέον βοήθεια.
Οι τράπεζες με τις καλύτερες επιδόσεις χρησιμοποίησαν την περασμένη δεκαετία για να μειώσουν τα κόστη, να διαφοροποιήσουν τα έσοδα και να επενδύσουν στην τεχνολογία της πληροφορίας,
δήλωσε.