Με το τελευταίο EuroWorking Group να καταλήγει σε αδιέξοδο και το χρόνο ενόψει του κρίσιμου Eurogroup της 5ης Απριλίου, να πιέζει ασφυκτικά, για κοινά αποδεκτή λύση όσον αφορά στο διάδοχο σχήμα του Νόμου Κατσέλη (προστασίας πρώτης κατοικίας) και των «κόκκινων δανείων», η ελληνική διαδικτυακή κοινή γνώμη παραμένει ενεργή στο συγκεκριμένο θέμα, παρά την διαφορετική ειδησεογραφική ατζέντα των ημερών, καταδεικνύοντας την κρισιμότητα του θέματος και την ειδική βαρύτητα που έχει στη διαμόρφωση των πολιτικών τάσεων.
Γράφουν Νίκος Αρβανίτης – Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας*
Τα queries «Κόκκινα Δάνεια» και «Νόμος Κατσέλη» κατέγραψαν στο ελληνικό διαδίκτυο, σύμφωνα με το σύγχρονο εργαλείο PaloPro για Web & Social Listening και Analytics, 4.259 συνολικές αναφορές για τη χρονική περίοδο 18 – 23 Μαρτίου 2019.
Τα συναισθήματα των αναφορών για τα «κόκκινα δάνεια» εμφανίζουν ένα προβάδισμα των αρνητικών έναντι των ουδέτερων συναισθημάτων και ένα ελάχιστο αριθμό θετικών συναισθημάτων που όμως δεν υπήρχε σε προηγούμενη ανάλυσή μας που έγινε για το ίδιο query 28 Φεβρουαρίου – 7 Μαρτίου 2019.
Ταυτόχρονα, το query «Nόμος Κατσέλη» δείχνει ότι υπάρχουν σημαντικές διαφοροποιήσεις συγκριτικά με την προηγουμένη ανάλυσή για τα συναισθήματα των αναφορών. Η υπό εξέταση χρονική περίοδος δείχνει ότι προηγούνται τα ουδέτερα συναισθήματα έναντι των αρνητικών (προηγουμένως υπήρχε το αντίστροφο) και παρατηρείται επίσης ένας ελάχιστος αριθμός θετικών συναισθημάτων.
Θεματολογία
Η θεματολογία για την υπό εξέταση χρονική περίοδο σύμφωνα με τα Main Topics του PaloPro επικεντρώνονται στις ακόλουθες αναφορές:
- Στη δήλωση του επικεφαλής της αποστολής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα Ντέκλαν Κοστέλο ότι η επιτυχία της Ελλάδας εξαρτάται από τις μεταρρυθμίσεις.
- Ποια θα είναι τα όρια ένταξης των υπερήμερων δανειοληπτών στο διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη.
- Στο αν θα συμφωνήσουν οι θεσμοί στις προτάσεις της κυβέρνησης για την προστασία της πρώτης κατοικίας και τα κόκκινα δάνεια.
- Στα ότι το διάδοχο σχήμα για το Νόμο Κατσέλη θα περνούσε στο κοινοβούλιο πριν δυο μέρες, δηλαδή την Παρασκευή.
Συμπεράσματα
Η ανάλυση περιεχομένου (ποσοτικά δεδομένα) δείχνει ότι το σύνολο της ελληνικής διαδικτυακής κοινής γνώμης επιρρίπτει τις ευθύνες κυρίως στη δανειοληπτική πολιτική των τραπεζών και θεωρεί την απόφαση του Eurogroup πρόδρομο πρόωρων πολιτικών εξελίξεων.
- Η απόφαση του Eurogroup για το διάδοχο σχήμα του Νόμου Κατσέλη, σύμφωνα με την αναλυση περιεχομένου, αναμένεται να επηρεάσει και την απόφαση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για τον αν προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές ή θα εξαντλήσει την τετραετία καθώς συνδέεται με την εκταμίευση της δόσης του 1 εκ. ευρώ.
- Κάποιοι χρήστες των Social Media θεωρούν ότι ο Νόμος Κατσέλη και τα «κόκκινα δάνεια» θα είναι ένα crash test για τον Αλέξη Τσίπρα καθώς θα δείξει και τις προθέσεις των θεσμών για αυτόν, ενόψει των εκλογών.
- Ένας αριθμός των χρηστών των Social Media δεν εμπιστεύεται ούτε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αλλά ούτε και τη Νέα Δημοκρατία αναφορικά με τις τράπεζες.
- Η ανάλυση περιεχομένου δείχνει ότι χρήστες των Social Media τηρούν μια στάση αναμονής σχετικά αν κυβέρνηση θα καταφέρει να πείσει το Eurogroup για το Νόμο Κατσέλη.
- Η πλειοψηφία των χρηστών των Social Media θεωρούν υπεύθυνες τις τράπεζες για τα «κόκκινα δάνεια» και την πρώτη κατοικία και εκτιμούν ότι σκοπίμως τους υπερχρεώνουν.
- Η ανάλυση περιεχομένου δείχνει ότι το σύνολο της ελληνικής διαδικτυακής γνώμης έχει απολέσει την εμπιστοσύνη στις τέσσερις συστημικές τράπεζες και τις υπηρεσίες που προσφέρουν.
- Ένας αριθμός χρηστών των Social Media τάσσεται εναντίων των κακοπληρωτών, τους οποίους σύμφωνα με τις αναφορές, θεωρεί ότι ανήκουν στην οικονομική ελίτ, που ευνοείται από την εκάστοτε κυβέρνηση.
- Ένας αριθμός χρηστών του διαδικτύου πιστεύει ότι η κυβέρνηση μπορεί να πείσει το Eurogroup για την αναγκαιότητα της προστασίας της πρώτης κατοικίας.
_____________________
*Ο Νίκος Αρβανίτης είναι Intelligence and Strategy Analyst του Crisis Monitor και Content Director της Palo Services. Είναι Διεθνολόγος – Δημοσιογράφος διαπιστευμένος διπλωματικός συντάκτης στο Βελιγράδι από το 1994 και αναγνωρισμένος αναλυτής της περιοχής των Βαλκανίων στον τομέα των Διεθνών Σχέσεων. Συνεργάζεται με διεθνή ειδησεογραφικά, βαλκανικά και ελληνικά μέσα (υπήρξε και διευθυντής του σερβικού Ekonomist). Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου Εγκληματολογίας και Ποινικών Επιστημών του πανεπιστημίου του Βελιγραδίου. Μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί 12 βιβλία του σε σερβική, αγγλική και ελληνική γλώσσα.
*Ο Γιώργος Πρωτόπαπας είναι Strategic and Media Analyst του Crisis Monitor και Sr. Data Analyst της Palo Services. Είναι Διεθνολόγος – Δημοσιογράφος. Άρχισε τη δημοσιογραφία στην εφημερίδα «Επενδυτής» (2000 -2014). Αρθρογραφεί από το 2012 στο περιοδικό Άμυνα & Διπλωματία και συνεργάζεται με διάφορα διεθνή και ελληνικά ψηφιακά μέσα. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου Διεθνών Σχέσεων του πανεπιστήμιου Kent. Με τη ιδιότητα του διεθνολόγου έχει μιλήσει και σε διεθνή συνέδρια στο εξωτερικό. Έχει παρακολουθήσει πιστοποιημένα courses και seminars για Digital Media, Social Media Strategies, Digital Marketing & Advertising.
Οι δυο είναι συγγραφείς του βιβλίου «In social MEDIA RES» που με βάση το λογισμικό Palo Pro αποκωδικοποιεί το περιεχόμενο των Social Media και των ψηφιακών μέσων για σημαντικά θέματα της επικαιρότητας.
*Auditor’s note: Η αξιολογική θέση που διατυπώνει επί των ποιοτικών και ποσοτικών δεδομένων και της αναλυτικής προσέγγισης. τρίτος αξιολογητής που προέρχεται από το Crisis Labs, ο οποίος περιλαμβάνει στην ανάλυση και άλλα στοιχεία που προκύπτουν, ακόμα και εκτός πεδίου της συγκεκριμένης έρευνας.