H τριμερής συνάντηση κορυφής Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, σήμερα στην Ιερουσαλήμ, στην οποία θα συμμετάσχει ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, θεωρείται κορυφαία στιγμή στο πλαίσιο της διαδικασίας εμπέδωσης του νέου γεωοικονομικού δόγματος της Ανατολικής Μεσογείο και Μέσης Ανατολής, στην οποία εξέχουσα θέση έχει ο αγωγός φυσικού αερίου EastMed.
Γράφουν: Νίκος Αρβανίτης – Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας*
Το σκηνικό που δημιουργείται, αν και δυσνόητο και με πολλές μεταβλητές, δεν αφήνει αδιάφορη την ελληνική διαδικτυακή κοινή γνώμη, η οποία αναπτύσσει αποσπασματικές ή προσεγγίσεις οι οποίες τροφοδοτούνται από τα δημοσιεύματα των ηλεκτρονικών -κυρίως- μέσων ενημέρωσης και τις δηλώσεις ηγετών, όπως αυτές μεταδίδονται ή μεταφέρονται.
To query «East Med» κατέγραψε στο ελληνικό διαδίκτυο σύμφωνα με το σύγχρονο εργαλείο PaloPro για Web & Social Listening και Analytics 1.208 συνολικές αναφορές για την χρονική περίοδο 12 – 18 Μαρτίου 2019. Ταυτόχρονα, τα συναισθήματα των αναφορών εμφανίζουν προβάδισμα ουδέτερων συναισθημάτων συγκριτικά με θετικά και τέλος ακολουθεί ένας αριθμός αρνητικών συναισθημάτων.
Θεματολογία
Η θεματολογία για την υπό εξέταση χρονική περίοδο επικεντρώνεται σύμφωνα με τα Main Topics στις ακόλουθες αναφορές:
- Στην παρουσία του αμερικανού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο στην τριμερή της Ιερουσαλήμ.
- Στο στήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών προς τον EastMed και στο ρόλο τους στην εκμετάλλευση των ενεργειακών αποθεμάτων της κυπριακής ΑΟΖ.
- Στην ενεργειακή συμμαχία Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ και στο πως επηρεάζει την Τουρκία.
Συμπεράσματα
Η ανάλυση περιεχομένου (ποιοτικά δεδομένα) του PaloPro δείχνει ότι τα Social Media στο σύνολό τους τηρούν μια στάση αναμονής για τον EastMeD, αν και σε ένα βαθμό επιδοκιμάζουν την ενεργειακή ελληνό -ισραηλινή συνεργασία. Αναλυτικότερα:
- H ανάλυση περιεχομένου δείχνει ότι αρκετοί χρήστες του διαδικτύου αντιμετωπίζουν με ενθουσιασμό την παρουσία του αμερικανού υπουργού Μάικ Πομπέο στην τριμερή σύνοδο.
- Η ευρεία κοινότητα των χρηστών του διαδικτύου εκτιμούν ότι η συμμαχία Ελλάδας και Ισραήλ μπορεί να προωθήσει τα ενεργειακά συμφέροντα της Ελλάδας.
- Κυρίαρχη ομάδα χρηστών στα Social Media θεωρούν το Ισραήλ αντίπαλο της Τουρκίας που μπορεί να αποτρέψει τις επεκτατικές της τάσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, λόγω του EastMed. Οι ίδιοι χρήστες φαίνεται να εμφορούνται από την πεποίθηση ότι το Ισραήλ αποτελεί σημαντική δύναμη στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.
- Μεγάλη μερίδα των χρηστών στα Social Media θεωρούν ότι εφόσον κατασκευαστεί ο EastMed θα απομονώσει την Τουρκία και θα επιφέρει σημαντικό πλήγμα στο προφίλ της – ως ενεργειακού κόμβου.
- H ανάλυση περιεχομένου δείχνει η πλειοψηφία των χρηστών στα Social Media αντιδρά με βάση τα εθνικά τους αντακλαστικά προς την Τουρκία, θεωρόντας ότι Ηνωμένες Πολιτείες και Ισραήλ τάσσονται υπέρ των ελληνικών συμφερόντων.
- Η πλειοψηφία των χρηστών στα Social Media εκτιμούν ότι η παρουσία του Μάικ Πομπέο σηματοδοτεί την επιστροφή των Ηνωμένων Πολιτειών στην ανατολική Μεσόγειο υπό την πρόφαση της προστασίας των αποθεμάτων φυσικού αερίου που εκμεταλλεύονται αμερικάνικες εταιρίες.
- Η ανάλυση περιεχομένου δείχνει ότι ικανός αριθμός χρηστών του διαδικτύου δεν εμπιστεύεται ούτε τις Ηνωμένες Πολιτείες, ούτε και το Ισραήλ σε θέματα της εξωτερικής πολιτικής.
- Αρκετοί χρήστες εκφράζουν ανησυχία για το ρόλο της Ουάσιγκτον στην εκμετάλλευση των κυπριακών αποθεμάτων φυσικού αερίου, αναδεικνύοντας την ενέργεια ως μοχλό πίεσης για την επίλυση του κυπριακού, σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.
- Ικανός αριθμός χρηστών Social Media, υποβαθμίζει την παρουσία του Μάικ Πομπέο και τηρεί στάση αναμονής για τις εξελίξεις αναφορικά με τον αγωγό East Med.
- Περιορισμένος αριθμός χρηστών του διαδικτύου θεωρούν ότι απαιτούνται πολύ περισσότερα σε βάθος χρόνου για την κατασκευή του EastMed πέρα από την υπογραφή μια συμφωνίας των εμπλεκόμενων μερών.
- Η ανάλυση περιεχόμενου δείχνει ότι ικανός αριθμός χρηστών αγνοεί τον τρόπο που διαμορφώνονται και λειτουργούν οι αμερικανο- τουρκικές σχέσεις και συνδυάζουν την αμερικάνικη στήριξη προς τον East Med με τα γενικότερα ελληνικά συμφέροντα έναντι της τουρκικής προκλητικότητας.
______________
*Ο Νίκος Αρβανίτης είναι Intelligence and Strategy Analyst του Crisis Monitor και Content Director της Palo Services. Είναι Διεθνολόγος – Δημοσιογράφος διαπιστευμένος διπλωματικός συντάκτης στο Βελιγράδι από το 1994 και αναγνωρισμένος αναλυτής της περιοχής των Βαλκανίων στον τομέα των Διεθνών Σχέσεων. Συνεργάζεται με διεθνή ειδησεογραφικά, βαλκανικά και ελληνικά μέσα (υπήρξε και διευθυντής του σερβικού Ekonomist). Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου Εγκληματολογίας και Ποινικών Επιστημών του πανεπιστημίου του Βελιγραδίου. Μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί 12 βιβλία του σε σερβική, αγγλική και ελληνική γλώσσα.
*Ο Γιώργος Πρωτόπαπας είναι Strategic and Media Analyst του Crisis Monitor και Sr. Data Analyst της Palo Services. Είναι Διεθνολόγος – Δημοσιογράφος. Άρχισε τη δημοσιογραφία στην εφημερίδα «Επενδυτής» (2000 -2014). Αρθρογραφεί από το 2012 στο περιοδικό Άμυνα & Διπλωματία και συνεργάζεται με διάφορα διεθνή και ελληνικά ψηφιακά μέσα. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου Διεθνών Σχέσεων του πανεπιστήμιου Kent. Με τη ιδιότητα του διεθνολόγου έχει μιλήσει και σε διεθνή συνέδρια στο εξωτερικό. Έχει παρακολουθήσει πιστοποιημένα courses και seminars για Digital Media, Social Media Strategies, Digital Marketing & Advertising.
Οι δυο είναι συγγραφείς του βιβλίου «In social MEDIA RES» που με βάση το λογισμικό Palo Pro αποκωδικοποιεί το περιεχόμενο των Social Media και των ψηφιακών μέσων για σημαντικά θέματα της επικαιρότητας.
*Auditor’s note: Η αξιολογική θέση που διατυπώνει επί των ποιοτικών και ποσοτικών δεδομένων και της αναλυτικής προσέγγισης. τρίτος αξιολογητής που προέρχεται από το Crisis Labs, ο οποίος περιλαμβάνει στην ανάλυση και άλλα στοιχεία που προκύπτουν, ακόμα και εκτός πεδίου της συγκεκριμένης έρευνας.