Να συντηρήσει τους υψηλούς τόνους απέναντι στην Ελλάδα με νέες δηλώσεις του προσπάθησε ο Ταγίπ Ερντογάν, με συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης που παραχώρησε στην εφημερίδα Ηaberturk, ενόψει των δημοτικών εκλογών της 31ης Μαρτίου.
Αν και η κλιμάκωση των τόνων και των εθνικιστικών εξάρσεων ΄στη Τουρκία πριν από τις εκλογικές αναμετρήσεις είναι πλέον κοινή πρακτική, το θέμα που επέλεξε ο Τούρκος πρόεδρος έχει τη δική του, ξεχωριστεί σημειολογική αξία σε διμερές επίπεδο και ιδιαίτερα για τις σχέσεις του με τον Αλέξη Τσίπρα.
Ο Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε στις παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρους, τις οποίες κατά πάγια πρακτική η Τουρκία δεν αναγνωρίζει δημοσίως, λέγοντας:
«Όταν κάπου κάπου τα αεροσκάφη μας απογειώνονται στο Αιγαίο, βλέπετε πως απογειώνονται και τα αεροσκάφη από την Ελλάδα. Όμως όταν απογειωθούν τα αεροσκάφη της Ελλάδας και απογειώσουμε και τα δικά μας τότε λένε ‘”γιατί τα απογειώσατε”!
Τι σημαίνει δηλαδή; Αυτά δεν είναι τουριστικά αεροπλάνα. Όταν εσύ απογειώνεις, τότε θα απογειωθεί και το δικό μου. Αυτή η υπόθεση δεν έχει συγχώρεση. Αν συμβεί κάτι άλλο τι θα γίνει;
Aς δέσουμε τον γάιδαρο μας σε γερό κοντάρι και μετά έχει ο Θεός»»,
Η τοποθέτηση αυτή έρχεται μετά τη συνάντηση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Κατρούγκαλου με τον Τούρκο ομόλογό του, Μελβούτ Τσαβούσογλου και ακολουθεί την αντιπαράθεση με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου και την ανακοίνωση στρατιωτικής άσκησης εντός της κυπριακής ΑΟΖ ανήμερα της υπογραφής του East Med.
Επίσης, με δεδομένο ότι οι παραβιάσεις αποτελούν το βασικό τμήμα των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, οι δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν στόχο έχουν να αναγκάσουν τον Αλέξη Τσίπρα να ανοίξει το διάλογο στα ενεργειακά υπό την απειλή νέας επιδείνωσης των σχέσεων.
Συνεπώς, αν και η πολιτική πρακτική πέριξ εκλογικών αναμετρήσεων θα μπορούσε να δικαιολογεί την κλιμάκωση, το θέμα που επελέγη και οι χρονικές και γεωπολιτικές συμπτώσεις, δεν ευνοούν αυτό ‘η την εκδοχή, προάγουν όμως το σενάριο της στρατηγικής αποσταθεροποίησης με στόχο να εξαναγκάσει τις ΗΠΑ στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για τα ενεργειακά της Ανατολικής Μεσογείου.
Ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε επίσης στους ρώσικους πυραύλους S-400 – απαραίτητους για την ασφάλεια της χώρας του – τους οποίους και ενεργοποιήσει μόλις τους παραλάβει, όπως έχει κάνει η Ελλάδα με τους S-300.
Επίσης, η προσπάθεια συσχέτισης των S-300 της Ελλάδας με τους S-400 που θέλει να αποκτήσει η Τουρκία, αποτελεί μια ακόμα επίκληση στο ένστικτο ανταγωνισμού του Ντόναλντ Τραμπ, σε μια προσπάθεια να δείξει στον πρόεδρο των ΗΠΑ ότι το Πεντάγωνο και η γραφειοκρατία της Ουάσιγκτον εφαρμόζει δύο μέτρα και δύο σταθμά μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.