“Ανάφλεξη” στα social media πυροδότησε η δημοσιοποίηση του εισαγγελικού πορίσματος της προδικασίας για την υπόθεση της τραγικής πυρκαγιάς στο Μάτι, κατά την οποία 100 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Ο σχηματισμός κατηγορητηρίου και η απαγγελία του σε συγκεκριμένα πρόσωπα, ξύπνησε μνήμες, επαναφέροντας στην επικαιρότητα τις εξελίξεις εκείνων των ημερών, με αποτέλεσμα τη δημιουργία κλίματος έντασης και στα social media.
Γράφουν Νίκος Αρβανίτης – Γιώργος Πρωτόπαπας*
Η ανάδειξη του θέματος σε μείζον από τα ειδησεογραφικά ηλεκτρονικά και έντυπα Μέσα, αποτέλεσε, κατ’ ουσία, τον βασικό τροφοδότη. Η εμπλοκή κορυφαίων πολιτικών παραγόντων και αμφιλεγόμενων προσωπικοτήτων κατέστησε το ζήτημα ακόμα πιο εμπορικό και δημοφιλές. Σύμφωνα με το πόρισμα της Εισαγγελίας 20 συνολικά άτομα κατηγορούνται σε βαθμό πλημμελήματος, συμπεριλαμβανομένης της Περιφερειάρχης Αττικής Ρένας Δούρου και του δημάρχου Μαραθώνα, Ηλία Ψινάκη.
Το Crisis Labs εισάγει στην ανάλυση δεδομένα τάσεων από πολλαπλούς θέλοντας να δείξει την έκρηξη που προκαλείται σε επίπεδο αναζητήσεων, άρα και ενδιαφέροντος.
Το query «Φωτιές Μάτι» κατέγραψε στο ελληνικό διαδίκτυο σύμφωνα με το σύγχρονο εργαλείο PaloPro για Web & Social Listening και Analytics 656 συνολικές αναφορές για τη χρονική περίοδο 4 – 6 Μαρτίου 2018. Τα συναισθήματα των αναφορών εμφανίζουν κυριαρχία αρνητικών, ακολουθούν τα ουδέτερα ενώ είναι αξιοσημείωτο ότι δεν υπάρχουν θετικά συναισθήματα.
Η σημείωση αυτή στοχεύει στον επαναπροσδιορισμό της υπόθεσης στο πραγματικό της μέγεθος, καθώς media και social media δημιούργησαν κλίμα που δεν είναι σε αντιστοιχία με τα ευρήματα της προδικασίας, καταπατώντας -ενδεχομένως- και σε αυτή την περίπτωση σε το τεκμήριο της αθωότητας.
Θεματολογία
Η θεματολογία για την υπό εξέταση χρονική περίοδο επικεντρώθηκε σύμφωνα με τα Main Topics του PaloPro στις ακόλουθες αναφορές:
- Στην ποινική δίωξη για πλημμελήματα κατά είκοσι προσώπων για την καταστροφή στο Μάτι συμπεριλαμβανομένων, της Περιφερειάρχης Αττικής Ρένας Δούρου, του δημάρχου Μαραθώνα Ηλία Ψινάκη, του δημάρχου Ραφήνας Ευάγγελου Μπουρνούς, του πρώην γ.γ. Πολιτικής Προστασίας Ιωάννη Καπάκη και στελεχών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, της ΕΛ.ΑΣ, της Πυροσβεστικής.
- Στους διαλόγους που ακούστηκαν, σύμφωνα με το εισαγγελικό πόρισμα, τη στιγμή που καίγονταν το Μάτι
- Στην πολιτική αντιπαράθεση με αφορμή το εισαγγελικό πόρισμα για τον προσδιορισμό ευθυνών.
Συμπεράσματα
Η ανάλυση περιεχομένου (ποιοτικά δεδομένα) του PaloPro δείχνει ότι διαδικτυακή κοινή γνώμη παραμένει οργισμένη για την εθνική τραγωδία στο Μάτι και απαιτεί την τιμωρία όσων ευθύνονται. Αναλυτικότερα:
- H ανάλυση περιεχομένου αναδεικνύει, την διάχυτη αίσθηση έως και πεποίθηση, έλλειψης σχεδίου στον κρατικό μηχανισμό, για την αποτελεσματική αντιμετώπιση ακραίων καταστάσεων και κρίσεων.
- Χρήστες των Social Media προσπαθούν ακόμα να απαντήσουν στο ερώτημα γιατί δεν εφαρμόστηκε τo σχέδιο «Ξενοκράτης» τι έπρεπε να είχε κάνει ο γ.γ. Πολιτικής Προστασίας, ο υπουργός Εσωτερικών, ο υπουργός Άμυνας, η Περιφερειάρχης και οι δήμαρχοι των περιοχών.
- Η πλειοψηφία των χρηστών του διαδικτύου εμφανίζεται σε ένα βαθμό να προσωποποιεί τις ευθύνες και να απαιτεί την επιβολή αυστηρών ποινών σε όσους ασκείται ποινική δίωξη.
- Κάποιοι χρήστες των Social Media θεωρούν ότι με το εισαγγελικό πόρισμα στις θα επαναληφθεί το σύνηθες «παιχνίδι» εντυπώσεων, των κατηγοριών της κάθε αντιπολίτευσης εναντίον της κάθε κυβέρνησης, με την πρώτη να προσπαθεί να το εκμεταλλευτεί πολιτικά και επικοινωνιακά.
- Η ανάλυση περιεχομένου δείχνει ότι υπάρχει η ανάγκη για μια εκ του βάθρου αναθεώρηση του κρατικού μηχανισμού σε περιπτώσεις διαχείρισης κρίσεων που να απευθύνεται στο σύνολο της προστασίας κατά των απειλών της εθνικής ασφάλειας.
- Κάποιοι χρήστες των Social Media θεωρούν ότι η Δικαιοσύνη επιδιώκει να αποδώσει τις κατηγορίες με βάση ένα επιμέρους καταμερισμό στις αρμόδιες αρχές και τα πρόσωπα που ευθύνονται.
__________________
*Ο Νίκος Αρβανίτης είναι Content Director της Palo Services. Είναι Διεθνολόγος – Δημοσιογράφος διαπιστευμένος διπλωματικός συντάκτης στο Βελιγράδι από το 1994 και αναγνωρισμένος αναλυτής της περιοχής των Βαλκανίων στον τομέα των Διεθνών Σχέσεων. Συνεργάζεται με διεθνή ειδησεογραφικά, βαλκανικά και ελληνικά μέσα (υπήρξε και διευθυντής του σερβικού Ekonomist). Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου Εγκληματολογίας και Ποινικών Επιστημών του πανεπιστημίου του Βελιγραδίου. Μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί 12 βιβλία του σε σερβική, αγγλική και ελληνική γλώσσα.
*Ο Γιώργος Πρωτόπαπας είναι Sr. Data Analyst της Palo Services. Είναι Διεθνολόγος – Δημοσιογράφος. Άρχισε τη δημοσιογραφία στην εφημερίδα «Επενδυτής» (2000 -2014). Αρθρογραφεί από το 2012 στο περιοδικό Άμυνα & Διπλωματία και συνεργάζεται με διάφορα διεθνή και ελληνικά ψηφιακά μέσα. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου Διεθνών Σχέσεων του πανεπιστήμιου Kent. Με τη ιδιότητα του διεθνολόγου έχει μιλήσει και σε διεθνή συνέδρια στο εξωτερικό. Έχει παρακολουθήσει πιστοποιημένα courses και seminars για Digital Media, Social Media Strategies, Digital Marketing & Advertising.
Οι δυο είναι συγγραφείς του βιβλίου «In social MEDIA RES» που με βάση το λογισμικό Palo Pro αποκωδικοποιεί το περιεχόμενο των Social Media και των ψηφιακών μέσων για σημαντικά θέματα της επικαιρότητας.
*Auditor’s note: Η αξιολογική θέση που διατυπώνει επί των ποιοτικών και ποσοτικών δεδομένων και της αναλυτικής προσέγγισης. τρίτος αξιολογητής που προέρχεται από το Crisis Labs, ο οποίος περιλαμβάνει στην ανάλυση και άλλα στοιχεία που προκύπτουν, ακόμα και εκτός πεδίου της συγκεκριμένης έρευνας.