Στρατηγική κλιμάκωσης της πίεσης προς την ελληνική κυβέρνηση ακολουθεί πλέον το Eurogroup, με διαρροές για το ενδεχόμενο απώλειας της δόσης από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων που ανέρχονται στο 1 δισ., καθώς διαπιστώνει καθυστερήσεις σε μια σειρά από μέτωπα, με κύρια τράπεζες, αποκρατικοποιήσεις και εν συνεχεία εκκρεμείς υποθέσεις όπως του πρώην προέδρου της ΕΛ.ΣΤΑΤ κ. Γεωργίου, που μόλις εκδόθηκε το τρίτο απαλλακτικό βούλευμα.
Το νέο κλίμα που είχε αρχίσει να γίνεται αισθητό με την έκθεση της Κομισιόν, αποτυπώθηκε στη συνεδρίαση του EuroWorking Group όπου οι εκπρόσωποι των υπουργών Οικονομικών που είναι επιφορτισμένοι με την παρακολούθηση της προόδου της Ελλάδας επί των συμφωνηθεισών μεταρρυθμίσεων, έδωσαν προσδιόρισαν νέα συνεδρίαση σε δέκα ημέρες, στις 11 Μαρτίου, προκειμένου να αξιολογήσουν την κατάσταση και να συντάξουν την έκθεση για το Eurogroup που θα κληθεί να αποφασίσει για την εκταμίευση των 970 εκατ. από τα κέρδη των SNP-ANFA.
Αν κα το ποσό δεν είναι καταλυτικό για την Ελλάδα που διαθέτει επαρκές οικονομικό μαξιλάρι, εν τούτοις οι σχέσεις με τους εταίρους-πιστωτές και η πρόοδος του μεταρρυθμιστικού προγράμματος είναι, ιδιαίτερα από τη στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται καθ’ οδόν για την έκδοση νέου ομολόγου.
Αυτό προκύπτει από τη σημερινή συζήτηση που έγινε στη συνεδρίαση του EuroWorking Group (EWG) στις Βρυξέλλες, στη διάρκεια του οποίου συζητήθηκε η έκθεση της Κομισιόν για τη δεύτερη αξιολόγηση της ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας.
Τρία είναι τα «αγκάθια» που φαίνεται ότι εμποδίζουν την επίτευξη συμφωνίας και τα οποία πρέπει να «τρέξει» άμεσα η κυβέρνηση. Πρόκειται για το νόμο Κατσέλη, όπου οι θεσμοί εξακολουθούν να μην είναι ικανοποιημένο από την πρόταση της κυβέρνησης, ενώ σοβαρές ενστάσεις υπάρχουν για τη λειτουργία των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και για τα ζητήματα της ενέργειας (πώληση λιγντιικών ΔΕΗ, άνοιγμα αγοράς φυσικού αερίου).