Προσπάθεια να διαμορφώσει διεθνές έρεισμα, καταβάλλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επισκεπτόμενος τη Ρωσία, όπου θα έχει συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία της χώρας, ενώ φιλοδοξεί να ανακόψει παράλληλα την ανάπτυξη μικρότερων φιλορωσικών σχηματισμών στις παρυφές της Νέας Δημοκρατίας.
Όπως ανακοινώθηκε από το γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψης που πραγματοποιεί στη Μόσχα, θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ενώ θα έχει συναντήσεις και με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ και τον πρόεδρο της Δούμας Βλαντιμίρ Βολόνιν.
Όπως είχε δηλώσει πρόσφατα η εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. Μαρία Σπυράκη, στις συναντήσεις θα συζητηθούν διμερή θέματα, ενώ η επίσκεψη αποτελεί συνέχεια της συνάντησης που είχε ο πρόεδρος της Ν.Δ., με τον Βλαντιμίρ Πούτιν το Μάιο του 2016.
Τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη Μόσχα θα συνοδεύσει ο τομεάρχης Εξωτερικών, Γιώργος Κουμουτσάκοςκαι ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Γιάννης Κεφαλογιάννης.
Η κίνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και ο τρόπος που αυτή αναδεικνύεται αποτελούν μηνύματα κυρίως προς το εσωτερικό ακροατήριο, καθώς πραγματοποιείται μετά την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, ώστε να μην θεωρηθεί από ΗΠΑ και ΕΕ ότι θα μπορούσε να υπονομεύσει την προοπτική ολοκλήρωσης των διεργασιών για την εκπλήρωση της ευρωατλαντικής δυναμικής της Βόρειας Μακεδονίας και της ευρύτερης περιοχής.
Όπερ σημαίνει ότι η επίσκεψη, οι συναντήσεις και το απορρέον κλίμα, είναι πρωτίστως πολιτικά και δευτερευόντως διπλωματικά, στοχεύοντας στην ανάδειξη του ηγετικού προφίλ του Κυριάκου Μητσοτάκη, το οποίο παραμένει υποτιμημένο εσωτερικά και ιδιαίτερα στα social media, προνομιακό πεδίο της ρωσικής διπλωματικής μηχανής. Επίσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, φιλοδοξεί να στείλει μηνύματα σε τμήμα της συντηρητικής και φιλορωσικής βάσης της Νέας Δημοκρατίας, ότι δεν υπάρχουν εκφραστές του Βλάντιμιρ Πούτιν στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στον χώρο της Δεξιάς, θέλοντας έτσι να ανακόψει ενδεχόμενες εκροές προς “παραφυάδες” σχηματισμούς, όπως η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου, που φέρεται -από τις δημοσκοπήσεις να μπαίνει στη Βουλή,
Το πλέγμα αυτών των μηνυμάτων δεν θα είναι ευθύ αλλά θα υπονοηθεί πολιτικά, ενώ αναμένεται να αποτυπωθεί δημοσιογραφικά και ιδιαίτερα στα social media σε δεύτερη φάση, ώστε να μην προκληθούν ανησυχίες στη Δύση.
Θεσμικά, οι συναντήσεις πραγματοποιούνται υπό την ιδιότητα του ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ πολιτικά ισχυροποιούν το στίγμα του ως πρωθυπουργός εν αναμονή.
«να επιβεβαιώσει τους παραγωγικούς και λειτουργικούς δεσμούς που έχει η Νέα Δημοκρατία και πρέπει να έχει και η χώρα με τη Ρωσία»,
Παράλληλα, ο Κουμουτσάκος, επιχειρώντας να καθησυχάσει τη Δύση διευκρίνισε ότι:
«Η Ελλάδα ανήκει αμετάθετα στο δυτικό σύστημα ασφαλείας και στο δυτικό σύστημα αξιών. Είμαστε εκεί τοποθετημένοι, γιατί αυτό επιβάλλουν τα εθνικά μας συμφέροντα. Αυτό, όμως, μας επιτρέπει και μας επιβάλλει να εμπλουτίζουμε την εξωτερική μας πολιτική, αναπτύσσοντας τις σχέσεις μας με όλους τους μεγάλους διεθνείς παίκτες κι ένας τέτοιος είναι η Ρωσία, με την οποία —και λόγω ορθοδοξίας- έχουμε ιστορικούς, παραγωγικούς δεσμούς και μπορούμε να έχουμε μια πολύ παραγωγική σχέση, βασισμένη στον αμοιβαίο σεβασμό και στον σεβασμό της μη ανάμειξης στα εσωτερικά των κρατών»,
Ο ίδιος υπενθύμισε, ακόμη, πως αυτή είναι η τρίτη κατά σειρά συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τη ρωσική ηγεσία.
«Στο ξεκίνημα της θητείας του είχε συναντήσει τον Πρόεδρο κ. Πούτιν, όταν επισκεπτόταν την Ελλάδα, πέρυσι, στο συνέδριο ασφαλείας του Μονάχου, είχε μια μακρά συνομιλία με τον υπουργό Εξωτερικών τον Σεργκέι Λαβρόφ, και τώρα θα δει στη Μόσχα τον πρωθυπουργό Μεντβέντεφ και τον πρόεδρο της Δούμα, ενώ θα έχει γεύμα εργασίας και πάλι με τον υπουργό Εξωτερικών κ. Λαβρόφ»,
ανέφερε.
Σύμφωνα με τον κ. Κουμουτσάκο, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας θα εστιάσει σε τρία πεδία, στις επαφές που θα έχει στη ρωσική πρωτεύουσα:
«Πρώτα απ’ όλα στην ανάπτυξη των διμερών σχέσεων με βάση τις επενδύσεις, το εμπόριο, την υψηλή τεχνολογία και τον τουρισμό. Δεύτερον, στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής. Όπως ξέρετε, τα περιφερειακά ζητήματα στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο απασχολούν την ελληνική εξωτερική πολιτική. Ιδιαίτερα η κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο, με τις ενεργειακές εξελίξεις και τις αντιδράσεις της Τουρκίας. Στο πλαίσιο αυτό, θα έχουμε τη δυνατότητα να κατανοήσουμε πώς η Ρωσία βλέπει τα πράγματα της περιοχής μας, πώς εξελίσσονται και ποια είναι η πραγματική υπόσταση των σχέσεων Ρωσίας — Τουρκίας, που αυτό τον καιρό παρουσιάζουν μια ενίσχυση και να ακούσουμε τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν την ευρωπαϊκή ασφάλεια και τη στάση της Ρωσίας απέναντι στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτή είναι η ατζέντα της εξωτερικής πολιτικής, αλλά θα υπάρχει ακόμα μία για την επικοινωνία των δύο λαών και των δύο χωρών. Το 2019 είναι έτος συνεργασίας για τον πολιτισμό και τη ρωσική λογοτεχνία στην Ελλάδα και αυτή είναι μια “γέφυρα” για να κατανοήσουν καλύτερα οι δύο λαοί ο ένας τον άλλον. Αυτό είναι το βασικό τρίπτυχο των θεμάτων που θα συζητήσει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας»,