Να δημιουργήσουν διάδρομο προσέγγισης μεταξύ της ελληνικής και της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας επιχείρησαν σε συνάντηση που είχαν στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάς και Χουλουσί Ακάρ, υιοθετώντας ένα πλαίσιο μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, το οποίο αποτελεί στην ουσία προέκταση του “Μνημονίου Παπούλια Γιλμάζ”, που στόχευε στην αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο και ήταν παράγωγο της Συνόδου του Νταβός του 1987.
Οι αναφορές σε αυτά τα κείμενα και τις πρωτοβουλίες, παρά τα βήματα που έχουν γίνει στο μεταξύ, καταδεικνύει την προσπάθεια εξεύρεσης κοινού τόπου και της έλλειψης κοινών αναγνώσεων στα ενδιάμεσα κείμενα. Επίσης, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι αμφότεροι οι ηγέτες επιφόρτισαν με τη διαδικασία αυτή τους υπουργούς Άμυνας και όχι Εξωτερικών, ως είθισται, ενώ ακόμα ισχυρότερη καθιστά τη σημειολογία των επιλογών το γεγονός ότι οι τόσο ο Ευάγγελος Αποστολάκης, όσο και ο Χουλουσί Ακαρ δεν είναι πολιτικοί αλλά και οι δύο μεταπήδησαν σε υπουργικούς θώκους από τη θέση του αρχηγού Γενικού Επιτελείου.
Τούτων δοθέντων, είναι προφανές ότι ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ταγίπ Ερντογάν διατηρούν τον έλεγχο της διαδικασίας και μάλιστα από πολύ κοντά, επιλέγοντας ως εκπροσώπους τους ανθρώπους με εμπεδωμένη την αίσθηση της πειθαρχίας και της ιεραρχίας, έτσι ώστε να μην υπάρξουν διαφοροποιήσεις και να διαχυθεί σταδιακά και με ασφάλεια η εμπιστοσύνη που φαίνεται να έχει επιτευχθεί σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο.
Έτσι, αν και από τη συνάντηση των υπουργών Άμυνας στις Βρυξέλλες δεν προέκυψαν ειδήσεις, στην πραγματικότητα, ξεδιπλώνεται η στρατηγική των ηγετών και δίδεται το μήνυμα της βήμα, βήμα και απόλυτα ελεγχόμενης προσέγγισης.
Η συνάντηση και η διαδικασία οικοδόμησης εμπιστοσύνης τώρα, είναι τώρα πιο κρίσιμη από ποτέ, καθώς είναι πλέον θέμα ωρών η ανακοίνωση τεράστιου κοιτάσματος στο οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ, το οποίο βρήκε η ExxonMobil. Συνεπώς, με τα τεράστια προσδοκώμενα οφέλη από τη γεώτρηση η Άγκυρα δεν θα περιοριζόταν αλλά θα κλιμάκωνε την ένταση. Συνεπώς, η εφαρμογή πρωτοκόλλων αποκλιμάκωσης, ως προαπαιτούμενα των συζητήσεων για το Κυπριακό, τα ενεργειακά και τις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ, αποτελεί κίνηση που δύναται να οδηγήσει σε επαναπροσδιορισμό των σχέσεων και της τουρκικής “ρητορικής”.
Με τον κ. Ακάρ «συμφωνήσαμε τον προγραμματισμό στο άμεσο μέλλον συναντήσεως αντιπροσωπειών των δύο χωρών, προκειμένου να συμφωνηθεί το πλαίσιο Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης», επεσήμανε μεταξύ άλλων ο Ελληνας υπουργός.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο «Μνημόνιο Παπούλια – Γιλμάζ» καθορίζονται οι γενικοί κανόνες συμπεριφοράς-εμπλοκής στο Αιγαίο. Οι δύο χώρες έχουν συμφωνήσει ότι κατά τη διάρκεια εθνικών στρατιωτικών ασκήσεων, εορτών και άλλων περιστάσεων θα αποφεύγονται η απομόνωση συγκεκριμένων περιοχών, ο αποκλεισμός περιοχών διεξαγωγής ασκήσεων για μεγάλα χρονικά διαστήματα και η διεξαγωγή τους κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου αιχμής και των κύριων εθνικών και θρησκευτικών εορτών.