Ένα ιδιαίτερο ηχηρό και πιθανώς συνταρακτικό, για τις διεθνείς ισορροπίες, μήνυμα επέλεξε να στείλει η Γερμανία στις ΗΠΑ, εκδίδοντας καταζητούμενο τρομοκράτη στην Τουρκία, παρά το γεγονός ότι αμφότερες οι χώρες είχαν εκδώσει εντάλματα σύλληψης.
Η απόφαση της Γερμανίας, αν και κινείται στο πλαίσιο της Δικαιοσύνης, εν τούτοις γίνεται αντιληπτή, από όλες τις πλευρές, ως άκρως πολιτική και διπλωματική, που στέλνει μηνύματα από το Βερολίνο τόσο στην Ουάσιγκτον, όσο και στην Άγκυρα.
Πρόκειται για τον Αντεμ Γιλμάζ, ο οποίος χαρακτηρίζεται, από όλες τις πλευρές, επικίνδυνος τρομοκράτης, καθώς είχε συλληφθεί στη Γερμανία με την κατηγορία της συνωμοσίας για την επίθεση σε αμερικανικούς στόχους, επί γερμανικού εδάφους. Ο Γιλμάζ, εν τέλει, καταδικάστηκε σε κάθειρξη 11 ετών. Όταν ήρθε όμως η ώρα της έκδοσής του, στη χώρα που θα εκτίσει την ποινή του, η Γερμανία “επέλεξε” την Τουρκία, αν και είχε λάβει σχετικό αίτημα, μέσω interpol και από τις ΗΠΑ.
Με τον τρόπο αυτό η γερμανική κυβέρνηση καθιστά σαφές στην Ουάσιγκτον ότι ο εμπορικός και οικονομικός πόλεμος έχει πλέον ευθείες και άμεσες επιπτώσεις σε ολόκληρο το φάσμα των διμερών σχέσεων, πλήττοντας τη σχέση “προτεραιότητας” που υπήρχε μεταξύ των δύο χωρών στον τομέα της ασφάλειας. Ταυτόχρονα δείχνει στην Άγκυρα και με “bcc” στη Μόσχα, ότι οι ισορροπίες αλλάζουν δυναμικά και ότι σε αυτή τη φάση υπάρχει χώρος και δυνατότητα για την αποκατάσταση της σχέσης εμπιστοσύνης.
Η κίνηση της Γερμανίας, συμπίπτει με τα μηνύματα που κόμισε στην Άγκυρα ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, δρώντας ως άτυπος εκπρόσωπος της Ευρώπης. Η Γερμανία και κατ’ επέκταση η Ευρώπη φαίνεται ότι προλειαίνουν το έδαφος για επαναπροσέγγιση με τον Ταγίπ Ερντογάν. Ο Τούρκος πρόεδρος, με τη σειρά του, στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Έλληνα πρωθυπουργό, δήλωσε ότι η χώρα του τηρεί και θα τηρεί όλες τις δεσμεύσεις που απορρέουν από τις συμφωνίες που έχει υπογράψει με την ΕΕ, για το προσφυγικό.
Υπό το νέα πρίσμα που διαμορφώνει η κίνηση της Γερμανίας, οι δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν και του Αλέξη Τσίπρα αποκτούν νέο νόημα, καθώς τα όσα είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός για στήριξη του αιτήματος επαναδιαπραγμάτευσης της συμφωνίας τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας και της προώθησης της διαδικασίας εκταμίευσης ευρωπαϊκών κονδυλίων στο πλαίσιο της συμφωνίας για το προσφυγικό, αποδεικνύεται ότι αποτελούσαν μήνυμα του Βερολίνου και των Βρυξελλών προς τον Ταγίπ Ερντογάν.
Συνεπώς, ΕΕ, Ελλάδα και Τουρκία φαίνεται ότι μπαίνουν σε μια νέα φάση επαναπροσέγγισης και οι κινήσεις αυτές αποτελούν μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης.