Στρατηγική με την οποία εξαιρεί από την ευρύτερη διαπραγμάτευση το θέμα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και της εκλογής των Μουφτήδων της Θράκης, πραγματοποίησε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά τις κοινές δηλώσεις του με τον Οικουμενικό πατριάρχη Βαρθολομαίο, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι κινήσεις που απαιτούνται, σε αυτό το μέτωπο, θα γίνουν ανεξάρτητα από την πορεία στα υπόλοιπα μέτωπα.
Αν οι δηλώσεις του πρωθυπουργού, ερμηνευθούν παράλληλα με την τοποθέτηση του πατριάρχη, τότε το θέμα φαίνεται ότι όχι μόνο έχει αποκτήσει δυναμική, αλλά και ορίζοντα ολοκλήρωσης, καταδεικνύοντας ισχυρή πολιτική βούληση τόσο από την Ελλάδα, όσο και από την Τουρκία.
Ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι ο σεβασμός των θρησκευτικών ελευθεριών «δεν αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης», αλλά «αυτόβουλη υποχρέωση» των κυβερνήσεων, έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας προς την Άγκυρα, κατά την ομιλία του στη Θεολογική Σχολή Χάλκης, παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.
Πριν από τον πρωθυπουργό, είχε προηγηθεί τοποθέτηση του Οικουμενικού πατριάρχη, ο οποίος ενέταξε την επαναλειτουργία στην ατζέντα διμερών θεμάτων Ελλάδας-Τουρκίας, διευκολύνοντας τους διπλωματικούς χειρισμούς.
«Το μήνυμα που θέλω να αναδείξω από τον ιστορικό αυτό τόπο είναι ότι η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης δεν θα αποτελέσει αντικείμενο ή μήνυμα διενέξεως αλλά μήνυμα φιλίας, αλληλοκατανόησης και αδελφοσύνης ανάμεσα στους λαούς»,
είπε ο Πρωθυπουργός εκφράζοντας τη «μεγάλη συγκίνηση και χαρά» του για την επίσκεψή του.
Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την πεποίθησή του ότι οι θρησκείες των δύο λαών, αλλά και οι δύο μειονότητες, η μουσουλμανική στην Ελλάδα και η ελληνική στην Τουρκία,
«πρέπει να αποτελέσουν όχι πεδίο διαμάχης, αλλά γέφυρες»
ανάμεσα στις δύο χώρες.
«Το λέω αυτό διότι δεν αποτελεί αντικείμενο διμερούς συμφωνίας, διαπραγμάτευσης, συναλλαγής ή ανταλλαγής η αυτόβουλη υποχρέωση των κυβερνήσεών μας να προασπίζουν τα συμφέροντα και τα δικαιώματα των μειονοτήτων σε κάθε μία χώρα ξεχωριστά»
υπογράμμισε για να προσθέσει:
«Δεν αποτελεί αντικείμενο διμερούς διαπραγμάτευσης, αλλά αυτόβουλη υποχρέωση και απόδειξη ότι είμαστε κράτη που σεβόμαστε την αρχή της ισοπολιτείας και των θρησκευτικών ελευθεριών».
Δήλωσε επίσης χαρούμενος γιατί διαπίστωσε ότι η παρουσία του στη Χάλκη «δεν υπήρξε αντικείμενο διχόνοιας, αλλά αντικείμενο ελπίδας, χαράς και θετικής ανταπόκρισης από τους απλούς πολίτες του ιστορικού αυτού τόπου, τους Τούρκους πολίτες που έσπευσαν να μας χαιρετίσουν, να μας σφίξουν το χέρι, να μας εκφράσουν την αγάπη τους, αγάπη που είναι ειλικρινής και είναι η καρδιά της ελληνοτουρκικής φιλίας που θέλουμε να οικοδομήσουμε».
Αναφερόμενος τόσο στη Θεολογική Σχολή Χάλκης, όσο και στην Αγία Σοφία, στην οποία ξεναγήθηκε το πρωί είπε πως πρόκειται για «σημαντικότατα μνημεία του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας» που «ανήκουν πια σε όλη την ανθρωπότητα» και είναι οικουμενικά.
Ωστόσο, πρόσθεσε,
«δεν παραβλέπουμε το γεγονός ότι είναι μνημεία του Ελληνισμού και μιας ελληνικής κοινότητας, μιας ελληνικής και ορθόδοξης μειονότητας, εδώ στην Κωνσταντινούπολη, που πέρασε πολύ μεγάλες δυσκολίες, πληγώθηκε, κυνηγήθηκε, αποδεκατίστηκε, αλλά δεν έχασε τις ρίζες της».