Δηλώσεις με τις οποίες καταδεικνύει χωρίς όμως να αναδεικνύει την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην κατεύθυνση της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης πραγματοποίησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, υποδεχόμενος στο κτίριο της σχολής τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, που πραγματοποιεί διήμερη, επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία.
Με τη στάση και τις δηλώσεις του ο πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο οποίος συμμετείχε για πρώτη φορά στο δείπνο που παρέθεσε ο Ταγίπ Ερντογάν προς τιμή του Έλληνα πρωθυπουργού, αφήνει να εννοηθεί ότι οι διεργασίες είναι εντεινόμενες, ενώ κατατάσσοντας το ζήτημα στην ατζέντα των διμερών θεμάτων Ελλάδας-Τουρκίας, διευρύνει το περιθώριο χειρισμών της ελληνικής και της τουρκικής διπλωματίας.
Στην πραγματικότητα, ο πατριάρχης Βαθολομαίος, εξαιρεί το Πατριαρχείο ως εμπλεκόμενο μέρος, συμβάλλοντας καθοριστικά στον θρησκευτικό αποχαρακτιρισμό της υπόθεσης. Όπως προκύπτει και από τις δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν, το ζήτημα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής μετατρέπεται σε πολιτιστικό, διευκολύνοντας και τους εσωτερικούς χειρισμούς στην Τουρκία, όπου στην προοπτική αντιτίθεται το ακροδεξιό συγκυβερνών κόμμα.
«Σας υποδεχόμαστε με χαρά και αγαλλίαση στον ιστορικό αυτό χώρο και σας ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σας στην εόρτια αυτή σύναξη»,
είπε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, υποδεχόμενος τον Αλέξη Τσίπρα στη Θεολογική Σχολή Χάλκης.
«Οι καιροί αλλάζουν, όμως η αποστολή της Εκκλησίας του Χριστού παραμένει αμετακίνητος και αναλλοίωτος ούσα οικοδομημένη επί την πέτρα»,
σημείωσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης που έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην παραχώρηση αυτοκεφαλίας προς τον «χειμαζόμενο θρησκευτικώς» ουκρανικό λαό.
Διευκρίνισε δε ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο δεν «κάνει επίδειξη ισχύος».
Μίλησε για τον υψηλό συμβολισμό της παρουσίας του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, και σημείωσε ότι η Ελλάδα υποστήριζε πάντα την άρση της αδικίας εις βάρος της Σχολής και του Οικουμενικού Πατριαρχείου, για να ευχηθεί να μην αργήσει η μέρα που η Σχολή θα ανοίξει πάλι τις πύλες της.
Ευχήθηκε να έρθει η στιγμή που θα «ζήσουμε το ποθεινόν ήμαρ της επαναλειτουργίας της Σχολής» προσθέτοντας ότι η Ορθοδοξία εδώ και 48 έτη «στερείται των ευφήμων καρπών του πνευματικού αυτού φυτωρίου»,
ενώ χαρακτήρισε «διμερές» μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας το συγκεκριμένο θέμα.