Σε ορόσημο για την αναδιάταξη του κεντρώου χώρου επιχειρείται να αναδειχθεί η σημερινή ημέρα, όπως προκύπτει από την προσεκτική εξέταση σειράς γεγονότων που φαινομενικά μοιάζουν ασύνδετα, αφήνουν, όμως, μια αίσθηση υποδόριας συνοχής, υπό την έννοια της χρονικής και σημειολογικής αλληλουχίας. Υπ΄αυτό το πρίσμα, η χρονική σύμπτωση της από καιρό προαναγγελθείσας αποχώρησης του Πάνου Καμμένου και η εκδήλωση για τη Συμφωνία των Πρεσπών, είναι δύο γεγονότα, που ανεξάρτητα αλλά και συνδυαστικά, προάγουν την ανασύνταξη του κεντρώου και κεντροαριστερού πολιτικού χώρου. συγκυρία, που μόνο τυχαία δεν είναι.
Την χρονική παράμετρο της πολιτικής συγκυρίας επισήμανε, άλλωστε και ο βουλευτής του Ποταμιού, Σπύρος Δανέλλης, σημείο που ανέδειξε με δημοσίευμά της και η “Καθημερινή”, δίνοντας δημοσιότητα και αποκαλύπτοντας το βάθος και την τεκτονική διάσταση των εξελίξεων. Παράλληλα, όμως, η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα έδωσε την αίσθηση προγραμματικών δηλώσεων, καθώς δεν στάθηκε στα ζητήματα που άπτονται της συμφωνίας, αλλά έθιξε, επιδερμικά, ολόκληρη την ατζέντα της κυβέρνησης, δίνοντας την αίσθηση προοίμου προγραμματικών δηλώσεων.
Ο κ. Δανέλλης, λίγα λεπτά με την έναρξη της ομιλίας του και ενώ εισερχόταν στην αίθουσα ο πρωθυπουργός, σταμάτησε και επισήμανε, ότι η εκδήλωση πραγματοποιείται σε μία «εξαιρετική ημέρα, μια ηλιόλουστη ημέρα και αυτό δεν είναι τυχαίο», αναφερόμενος έμμεσα στην αποχώρηση των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση.
Υπάρχουν όμως και άλλες, λιγότερο ορατές συμπτώσεις, ιδιαίτερα στις προσωπικότητες που συνέστησαν τα πάνελ, τους παρευρισκόμενους και τις αναφορές, οι οποίες δεν γίνονται αισθητές δια γυμνού οφθαλμού, όπως και μια απουσία, η οποία έχει επίσης το δικό της νόημα.
Η παρουσία του αμφισβητούμενου και αμφιλεγόμενου, στην Αριστερά, Νίκου Μαραντζίδη, καθηγητή του πανεπιστημίου Μακεδονίας, ο οποίος δηλώνει “αντικομμουνιστής” αλλά είναί πολύ κοντά με τον τέως υπουργό Εξωτερικών, αποτελεί ένα ιδιαίτερα ισχυρό σημειολογικό μήνυμα, το οποίο αν παρατηρηθεί υπό τον φακό της στήριξης της συμφωνίας, που ο ίδιος παρείχε, τότε αποκτά αυξημένο ειδικό βάρος.
Επίσης, οι Γιάνης Ραγκούσης και Νίκος Μπίστης, στελέχη που πρόσκεινται στο ΚΙΝ.ΑΛ αλλά κινούνται ελεύθερα, τα οποία έχουν παίξει ρόλο σε προσπάθειες συγκλίσεων στον χώρο κεντροαριστεράς, στο παρελθόν, βρέθηκαν στο πάνελ, ενισχύοντας το στίγμα της προσπάθειας δημιουργίας κοινής και συνεκτικής βάσης. Η αίσθηση αυτή καθίσταται πιο ισχυρή και από την παρουσία του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ, Στέφανου Τζουμάκα, ο οποίος έχει εκφραστεί θετικά για τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση και έχει υπάρξει σενάριο προσέγγισής του τόσο σε κομματικό όσο και κυβερνητικό επίπεδο.
Από την εκδήλωση όμως, απουσίαζε ο Νίκος Κοτζιάς, το όνομα του οποίου αναφέρθηκε ουκ ολίγες φορές, ακόμα και από τον πρωθυπουργό, γεγονός που αποτελεί επίσης μήνυμα σταδιακής επαναπροσέγγισης. Ωστόσο, όπως φαίνεται, η παρουσία του στην εκδήλωση, αμέσως μετά την αποχώρηση του Πάνου Καμμένου από την κυβέρνηση, δεν κρίθηκε σκόπιμη, καθώς θα μπορούσε να προκαλέσει μη ελεγχόμενες εκρήξεις, δεδομένου ότι παραμένει στο στόχαστρο του -επίσης τέως- υπουργού Άμυνας, κόντρα η οποία άλλοτε συνεισφέρει στην εμπέδωση των συνεκτικών αρχών του κεντροαριστερού χώρου, αλλά μπορεί να πλήξει την εικόνα και να αποδυναμώσει το προφίλ του πρωθυπουργού, εφόσον βρεθεί μεταξύ αντικουόμενων πυρών, πριν ξεκαθαρίσει η κατάσταση στη Βουλή.
Αν και όλες οι ομιλίες έκρυβαν μηνύματα προς συγκεκριμένα ακροατήρια, η τοποθέτηση του πρωθυπουργού αποκάλυψε το βάθος των διεργασιών και εν κατακλείδι έκανε άνοιγμα στον χώρο της κεντροαριστεράς, λέγοτας:
Από αυτό το προσκλητήριο για το ευρύ προοδευτικό μέτωπο δεν μπορεί και δεν δικαιούται να λείψει κανείς, κανείς δεν πρόκειται να κρυφτεί από τις βαριές ιστορικές του ευθύνες και δεν υπάρχει η πολυτέλεια της σιωπής,
απευθύνοντας μήνυμα το οποίο, με βάση το ακροατήριο, θα διακινηθεί και θα αξιολογηθεί αναλόγως, ασκώντας, ενδεχομένως, πίεση σε κομματικούς σχηματισμούς.
Με τον τρόπο αυτό δημιουργείται η βάση και γίνεται προσπάθεια να εμπεδωθεί η δυναμική συγκλίσεων, με διεργασίες τόσο εντός του κοινοβουλίου, όπως αυτές με τον Σπύρο Δανέλλη, αλλά και εκτός, με προσωπικότητες όπως ο Γ. Ραγκούσης και ο Ν. Μπίστης.