Την άρση του κοινοβουλευτικού αδιεξόδου πέτυχε ο Ζόραν Ζάεφ, ανοίγοντας πλέον το δρόμο για την αναθεώρηση του Συντάγματος, που σημαίνει την αλλαγή του ονόματος της χώρας από “Μακεδονία” σε Βόρεια Μακεδονία.
Όπως μεταδίδουν τα media στην πΓΔΜ, ο πρωθυπουργός της χώρας, μετά από έντονες διαβουλεύσεις κατάφερε να εξασφαλίσει την απαραίτητη πλειοψηφία των 80 βουλευτών για την ολοκλήρωση της διαδικασίας αναθεώρησης του Συντάγματος και πλέον μένει η ψήφιση της από τη Βουλή.
Εν συνεχεία, όμως, ο Ζόραν Ζάεφ θα πρέπει να αντιμετωπίσει το εμπόδιο της κύρωσής της από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος έχει προαναγγείλει ότι δεν θα συναινέσει. Αυτό σηματοδοτεί την εκκίνηση της διαδικασίας έκπτωσής του και εκλογής νέου προέδρου της Δημοκρατίας, διαδικασία η οποία ενέχει, επίσης, σημαντικά ρίσκα.
Υπέρ των συνταγματικών τροπολογιών θα ψηφίσουν, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, και οι δύο βουλευτές του αντιπολιτευόμενου αλβανικού κόμματος «BESA».
Σε λίγη ώρα αναμένεται να ξεκινήσει η συνεδρίαση της Βουλής της ΠΓΔΜ.
Χθες κ. Ζάεφ δήλωνε ότι η πλειοψηφία των δύο τρίτων δεν έχει εξασφαλιστεί, λόγω των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων με το αλβανικό κόμμα «BESA», το οποίο διαθέτει δύο έδρες.
«Αυτό που ζητεί το “BESA” είναι μέσα από τη διατύπωση για την υπηκοότητα, “μακεδονική/ πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας”, να μη δημιουργείται η εντύπωση πως οι Αλβανοί, οι Τούρκοι, οι Σέρβοι, οι Βλάχοι, οι Ρομά και οι άλλοι στη χώρα θα γίνουν Μακεδόνες. Αυτή είναι η ουσία. Εξετάζονται οι τεχνικές πτυχές για την εξεύρεση λύσης. Εργαζόμαστε για την εξεύρεση μιας λύσης σε ό,τι αφορά την τεχνική διατύπωση, με ποιον τρόπο η υπηκοότητα θα είναι “μακεδονική/πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας” χωρίς οι Αλβανοί και οι άλλες εθνοτικές ομάδες να είναι Μακεδόνες», ήταν η επισήμανση του κ. Ζάεφ.
Θεωρείται σχεδόν σίγουρο ότι οι Αλβανοί προσπαθούσαν να επιτύχουν τα μεγαλύτερα δυνατά οφέλη σε αυτή τη φάση και ότι οι δημόσιες δηλώσεις του κ. Ζάεφ συνιστούσαν και ένα έμμεσο μήνυμα προς όλους όσοι μπορούν να διαδραματίσουν έναν ρόλο ώστε να υπερκεραστεί το πρόβλημα.