Πολιτικό ελιγμό που εργαλειοποιεί τον Πάνο Καμμένο, αναδεικνύει τη δυναμική της Νέας Δημοκρατίας και στοχεύει στον δυναμικό επανακαθορισμό τον ισορροπιών ενός και εκτός της Βουλής, προς όφελος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επιχείρησαν οι βουλευτές του κόμματος υπό τον Κώστα Τασούλα, αποχωρώντας από την κοινή συνεδρίαση των επιτροπών Άμυνας και Εξωτερικών υποθέσεων της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης για τα αντισταθμιστικά οφέλη των F-16.
Η Νέα Δημοκρατία, συντεταγμένα, εκμεταλλεύτηκε τα απανωτά λάθη και την εμπρηστική ρητορική του Πάνου Καμμένου, χαρακτηρίζοντας τον υπουργό Άμυνας “υπό παραίτηση” και αποχωρώντας από τη συνεδρίαση, παρά το γεγονός ότι η διαδικασία βρισκόταν σε εξέλιξη και ο όρος για ονομαστική ψηφοφορία είχε γίνει αποδεκτός.
Η κίνηση της Νέας Δημοκρατίας ανάγκασε τον Πάνο Καμμένο να ξεκαθαρίσει ότι δεν τελεί υπό παραίτηση, υποχρεώνοντας τον υπουργό Άμυνας, έτσι σε μια ακόμα πολιτική αναδίπλωση, κίνηση η οποία ήδη χρεώνεται στο βεβαρυμένο πολιτικό του μητρώο και περνά στα social media ως μια ακόμη “κυβίστηση”. Στην πραγματικότητα όμως, η πολιτική απαξίωση του Πάνου Καμμένου έχει περισσότερα οφέλη για τη Νέα Δημοκρατία, ιδιαίτερα όταν αυτή έχει αντίκτυπο στις σχέσεις τη χώρας με εταίρους και συμμάχους και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να στιγματίσει αρνητικά την αποτελεσματικότητα του πρωθυπουργού.
Αν και μέχρι τώρα οι πολιτικές εξελίξεις, που πυροδοτούνταν επ’ αφορμής του Σκοπιανού δεν είχαν ουσιαστικό αντίκτυπο εκτός Βουλής, αλλά περιορίζονταν στην κατανομή των εδράνων, η τελευταία, αποτελεί κίνηση που θέτει υπό αμφισβήτηση την πολιτική κυριαρχία του Αλέξη Τσίπρα.
Αποχωρώντας από τη συνεδρίαση, η Νέα Δημοκρατία αναδεικνύει το θέμα των εξοπλιστικών και αντισταθμιστικών οφελών στο πλαίσιο της σύμβασης για την αναβάθμιση των F-16. θέμα ιδιαίτερα ευαίσθητο, στο οποίο έχουν εμπλακεί ενεργά η αμερικανική Πρεσβεία στην Αθήνα, η Γερουσία και ο Λευκός Οίκος. Το κίνδυνος, πλέον, να χαρακτηριστεί αρνητικά η συμφωνία και να καθυστερήσει η ψήφισή της, είναι ορατός, γεγονός που θα μπορούσε να προκαλέσει ευρύτερες ακόμα και επιπλοκές στις διμερείς σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ.
Συνεπώς, η ΝΔ, επιχειρεί να αναδειχθεί σε ρυθμιστή των εξελίξεων και διεκδικεί, διαύλους επικοινωνίας, προσβάσεις και ενημέρωση απ’ ευθείας από τους εταίρους της χώρας, θέλοντας να υποσκάψει την κυβέρνηση και να εμπεδώσει εν τοις πράγμασι status εν δυνάμει κυβέρνησης.
Τι συνέβη στην επιτροπή
Ο βουλευτής της Ν.Δ. Κωνσταντίνους Τασούλας χαρακτήρισε ασυνήθιστη και πολιτικά και συνταγματικά απαράδεκτη τη συζήτηση, σημειώνοντας πως «γίνεται κάτω από πρωτοφανείς συνθήκες παρουσίας του απερχόμενου υπουργού Εθνικής Αμύνης».
«Η χθεσινή ανακοίνωση του υπουργού ότι είναι σε αποδρομή και παραδίδει τα καθήκοντά του αναγκάζει τη Ν.Δ. να πει ότι αυτά τα θέματα θα τα συζητήσει με τον διάδοχο του κ. Καμμένου, όπως απαιτεί η τάξη και άρα η Ν.Δ. αποχωρεί», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Κ. Τασούλας.
Άμεση ήταν η αντίδραση του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου ο οποίος ανέφερε: «Όσο η Ν.Δ. είναι εδώ, θέλω να πω ότι απερχόμενος υπουργός δεν είμαι ούτε τελώ υπό παραίτηση».
Η αποχώρηση της Ν.Δ. προκάλεσε αντιδράσεις από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του κυβερνώντος κόμματος Νίκο Ξυδάκη να καταλογίζει πανικό στην αξιωματική αντιπολίτευση και να την κατηγορεί για «διαρκή μόχλευση ανωμαλίας».
«Η ονομαστική ψηφοφορία που ζήτησε η ΝΔ έγινε δεκτή και από την κυβερνητική πλειοψηφία και από τα υπόλοιπα κόμματα ενώ η πρόταση για κοινή συνεδρίαση των δύο επιτροπών που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε επίσης δεκτή από όλες τις πτέρυγες της Βουλής. Είναι προφανές ότι με τον τρόπο που αντιπολιτεύεται η Ν.Δ. συνιστά προσβολή για το Σώμα αλλά και αυτοπροσβολή της ίδιας γιατί απέρριψε την διαδικασία που η ίδια είχε προτείνει»», τόνισε ο κ. Ξυδάκης σε κοινοβουλευτικούς συντάκτες.
Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Βαρεμένος είπε κατά τη διάρκεια των εργασιών της επιτροπής ότι «ξεπερνά κάθε εσκαμμένο η στάση της Ν.Δ. μεταπολιτευτικά».
Απαράδεκτη χαρακτήρισε την όλη διαδικασία ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θανάσης Θεοχαρόπουλος. «Είναι απορία μου πώς γίνεται, ενώ τελείτε υπό παραίτηση, να φέρνετε τέτοια τροπολογία που αφορά 230 εκατομμύρια», είπε ο κ. Θεοχαρόπουλος απευθυνόμενος στον κ. Καμμένος, ωστόσο υπογράμμισε ότι η συνεδρίαση πρέπει να γίνει και κακώς έφυγε η Ν.Δ.
Να συνεχιστεί η διαδικασία στην Επιτροπή η οποία συζητεί την σύμβαση αναβάθμισης των F16 ζήτησε εκ μέρους του ΚΚΕ o Θανάσης Παφίλης.
«Πράξη πολιτικής ανευθυνότητας», χαρακτήρισε ο Κωνσταντίνος Κατσίκης εκ μέρους των ΑΝΕΛ την αποχώρηση της ΝΔ από την συνεδρίαση των Επιτροπών στην οποία συζητείται η σύμβαση για την αναβάθμιση των F16. Ανέφερε δε ότι με την παρουσία τους οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις επί της ουσίας καταδικάζουν την στάση αυτή.
Εκ μέρους του Ποταμιού ο Σπύρος Δανέλλης μέφθηκε την Νέα Δημοκρατία για την «συμπεριφορά της» καθώς -όπως είπε- είναι το κόμμα που προκάλεσε την ονομαστική ψηφοφορία επί της τροπολογίας στην Ολομέλεια και σήμερα αποχώρησε από την Επιτροπή.