Η διαδικασία χορήγησης ανακήρυξης της αυτοκεφαλίας της Εκκλησίας της Ουκρανίας ολοκλήρωθηκε σήμερα στο Φανάρι, όπου παρέστη ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο καθώς και ο νέος επικεφαλής της ενιαίας, πλέον ουκρανικής εκκλησίας.
Αξίζει, όμως, να σημειωθεί ότι η έκδοση του “τόμου” της αυτοκεφαλίας της ουκρανικής εκκλησίας προκάλεσε τη σύγκρουση του Οικουμενικού Πατριαρχείου με την Εκκλησία της Ρωσίας, που είχε σαν αποτέλεσμα τη διακοπή κοινωνίας από τον πατριάρχη Κύριλλο στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκονται κινήσεις της εκκλησίας της Ρωσίας για την υπονόμευση του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος υπέγραψε σήμερα τον τόμο που παραχωρεί Αυτοκεφαλία στην Εκκλησία της Ουκρανίας παρουσία του προέδρου της χώρας Πέτρο Ποροσένκο, ο οποίος μετέβη στην Κωνσταντινούπολη προκειμένου να συμμετάσχει στις τελετές για την επίσημη και πανηγυρική παραχώρηση της Αυτοκεφαλίας.
«Είναι μεγάλη τιμή για μένα και όλους τους Ουκρανούς η συμμετοχή μου μαζί με τον μητροπολίτη Επιφάνιο στην πολυαναμενόμενη αυριανή τελετή», ανέφερε σε μήνυμά του ο Ουκρανός πρόεδρος, προσθέτοντας ότι «προσερχόμαστε στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, με λόγια ειλικρινούς εκτίμησης από τον ουκρανικό λαό για την ιστορική απόφαση».
Ο Τόμος της Αυτοκεφαλίας θα παραδοθεί, βάσει του προγράμματος, αύριο στον μητροπολίτη Κιέβου και πρώτο προκαθήμενο της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας κ. Επιφάνιο, σε τελετή με Συλλείτουργο στον Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι για την ημέρα των Θεοφανίων και την κατάδυση του Τιμίου Σταυρού στον Κεράτιο Κόλπο.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στην πρωτοχρονιάτικη θεία λειτουργία χαρακτήρισε τη χορήγηση του Αυτοκεφάλου στην Εκκλησία της Ουκρανίας το σημαντικότερο γεγονός για το Οικουμενικό Πατριαρχείο και ολόκληρη την Ορθοδοξία κατά το 2018 και πρόσθεσε: «Αποκλειστικός σκοπός των προσπαθειών μας ήταν να επανέλθει η κανονικότητα στην Εκκλησία της Ουκρανίας».
Η υπόθεση της αυτοκεφαλίας της ουκρανικής εκκλησίας αναπόφευκτα εντάσσεται στον ευρύτερο γεωπολιτικό ανταγωνισμό ΕΕ, ΗΠΑ και NATO με τη Ρωσία, καθώς στην πραγματικότητα περιορίζει δραστικά την επιρροή του Κρεμλίνου, ιδιαίτερα δε, στο εγγύς εξωτερικό, όπως ονομάζει η Ρωσία τις χώρες της ΕΣΣΔ.