Συγκεκαλυμμένη αλλά σαφή απειλή χρήσης ένοπλης βίας απέναντι στο Κόσοβο περιείχαν οι δηλώσεις της πρωθυπουργού της Σερβίας, Άνα Μπρνάμπιτς, η οποία ακολούθησε τον πρόεδρο της χώρας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ο οποίος κατηγόρησε την Πρίστινα για εθνοκάθαρση.
Η ένταση των τελευταίων δύο εβδομάδων στις διμερείς σχέσεις Σερβίας-Κοσόβου είνα ενδεικτική των εξάρσεων που μπορύν να τροφοδοτηθούν στα Βαλκάνια, καθιστώντας επιτακτική την επίλυση ζητημάτων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως μοχλός πίεσης στο πλαίσιο ευρύτερων γεωπολιτικών ανταγωνισμών.
Η νέα αυτή κρίση εκδηλώθηκε επ αφορμής της “τρικλοποδιάς” της Σερβίας στην προσπάθεια του Κοσόβου για ένταξη στην Interpol, σενάριο που προωθούσε και η Γερμανία, αλλά έχει τις ρίζες της στις εσωτερικές συγκρούσεις και έριδες στην Πρίστινα, μεταξύ του προέδρου της χώρας, Χασίμ Θάτσι και του πρωθυπουργού Ραμούς Χαραντινάι, για το σχέδιο ανταλλαγής περιοχών με τη Σερβία, που καταλήγει στην επαναχάραξη συνόρων.
Αποτέλεσμα των τεταμένων σχέσεων στο εσωτερικό του Κοσόβου είναι η κυβέρνηση να κινείται επιθετικά απέναντι στη Σερβία θέλοντας να υποσκάψει τη συμφωνία Θάτσι-Βούτσιτς για την ανταλλαγή περιοχών και τη συντήρηση της υφιστάμενης κατάστασης.
Μετά από τη διαδοχική επιβολή δασμών στις εισαγωγές σερβικών προϊόντων από το Κόσοβο, που έφτασαν στο 100%, παγώνοντας το διμερές εμπόριο και την έντονη κινητικότητα για την αύξηση του μεγέθους και τον εξοπλισμό της στρατοχωροφυλακής του Κοσόβου, τη σκυτάλη πήρε η Σερβία απαντώντας σε όλους τους τόνους, μέσω της πρωθυπουργού και του προέδρου.
Η πρωθυπουργός της Σερβίας εξέφρασε σήμερα την ελπίδα ότι η χώρα της δεν θα χρειαστεί «ποτέ να χρησιμοποιήσει τον στρατό της», ακόμα κι αν είναι, όπως είπε, μια πιθανότητα δεδομένης της επιθυμίας του Κοσόβου να αποκτήσει τη δική του στρατιωτική δύναμη. «Ελπίζω πως δεν θα χρειαστεί ποτέ να χρησιμοποιήσουμε τον στρατό μας, όμως αυτή τη στιγμή είναι μια από τις επιλογές στο τραπέζι και δεν μπορούμε να παρατηρούμε κάποιον να προχωρά σε μια νέα εθνοκάθαρση» δήλωσε στους δημοσιογράφους η Άνα Μπρνάμπιτς.
Την Τρίτη, ο πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς κατηγόρησε τις κοσοβάρικες αρχές ότι θέλουν να «εκδιώξουν τον σερβικό λαό από το Κόσοβο», εγείροντας τελωνειακούς φραγμούς και εξετάζοντας το ενδεχόμενο δημιουργίας στρατού.
Μετά την άρνηση της Ιντερπόλ να δεχθεί την ένταξη του Κοσόβου, η Πρίστινα επέβαλε στις 22 Νοεμβρίου τελωνειακούς δασμούς 100% στα σερβικά προϊόντα, απόφαση που καταδίκασαν η Ουάσινγκτον και οι Βρυξέλλες.
Επίσης, το κοινοβούλιο του Κοσόβου θα εξετάσει στις 14 Δεκεμβρίου σε δεύτερη ανάγνωση τη δημιουργία στρατού. Η ασφάλεια του Κοσόβου διασφαλίζεται σήμερα από διεθνή δύναμη.
Προς το παρόν, αυτοί οι τελωνειακοί φραγμοί δεν μοιάζει να είχαν χειροπιαστές συνέπειες όσον αφορά τον εφοδιασμό ή την αύξηση των τιμών, περιλαμβανομένων και των τομέων όπου ζει ο σερβικός πληθυσμός.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των κοσοβάρικων τελωνείων, Αντριάτικ Σταβιλέτσι, περίπου 40 φορτηγά εισήλθαν στο Κόσοβο μετά την επιβολή των δασμών στο 100%. Σύμφωνα με παρατηρητές, ο εφοδιασμός διασφαλίζεται επίσης προς το παρόν από τα αποθέματα, από τα προϊόντα που προέρχονται από την Αλβανία και την πΓΔΜ, αλλά ενδεχομένως και από την αύξηση του λαθρεμπορίου.
- Το Κόσοβο είναι μια αμφισβητούμενη περιοχή και ένα μερικώς αναγνωρισμένο κράτος στα Βαλκάνια το οποίο ανακήρυξε την ανεξαρτησία του από τη Σερβία το Φεβρουάριο του 2008 με το όνομα Δημοκρατία του Κοσόβου. Η πλειονότητα των κατοίκων είναι Αλβανοί και η χώρα από το 1999 βρίσκεται υπό την προσωρινή διοίκηση του ΟΗΕ και τη στρατιωτική προστασία του ΝΑΤΟ.