Διάλογο με την Αθήνα, μέσω δημοσιευμάτων επιχειρεί να ανοίξει η Άγκυρα, θέλοντας να καταστήσει σαφείς τους λόγους της νευρικότητας που επιδεικνύει απέναντι στην κινητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και ζητώντας εχέγγυα και ενδεχομένως ανταλλάγματα προκειμένου να κατευναστεί. Αυτά βέβαια, δεν τα λέει ευθέως, αλλά πρωτοφανώς -στα τουρκικά χρονικά- ανάγει εαυτόν σε θύμα.
Η διπλωματική και διαπραγματευτική πολιτική της Άγκυρας είναι πάντα σταθερή, διεκδικώντας οφέλη σε κάθε κίνηση οποιουδήποτε, αυτό που αλλάζει όμως τώρα, είναι ότι επιχειρεί να παίξει το χαρτί του θύματος, καθώς δημοσίευμά της Yeni Safak που αναπαράγει η Καθημερινή γίνεται λόγος για «εισβολή» από την Κρήτη και «στραγγαλισμό» της Τουρκίας στη Μεσόγειο μέσω οριοθέτησης ΑΟΖ από Αθήνα και Κάιρο, στον απόηχο της τριμερούς συνόδου κορυφής Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου.
Οι διατυπώσεις αυτές, από μια ακραιφνώς φιλοκυβερνητική εφημερίδα -δεν υπάρχουν και αντιπολιτευόμενες-, φαίνεται ότι αποτελούν τη “λεζάντα” του μπαράζ παραβιάσεων στο Αιγαίο την ημέρα της τριμερούς Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου στην Κρήτη και των λεονταρισμών του υπουργού Εξωτερικών του Ψευδοκράτους που κάλεσε την Τουρκία να διεξάγει γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.
Στο ίδιο συμπέρασμα είχε καταλήξει και ad hoc ανάλυση του Crisis Monitor, επισημαίνοντας τις αντιδράσεις του Ταγίπ Ερντογάν με πληθώρα δημοσιευμάτων και εντάσσοντας την κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας και παραβατικότητας στο Αιγαίο, ακριβώς σε αυτό το πλαίσιο. Εντύπωση προκαλεί μάλιστα ότι η Yeni Safak επιλέγει λεξιλόγιο πανομοιότυπο με αυτό που χρησιμοποίησαν οι συντάκτες της ανάλυσης του Crisis Monitor, αναδεικνύοντας ως κομβική τη φράση “στραγγαλίζει την Τουρκία”, αναφερόμενη όταν αναφέρεται στην τριμερή συνάντηση κορυφής στην Κρήτη.
Οι διαπιστώσεις της Yeni Samfak δεν είναι λανθασμένες αλλά πραγματικές, ωστόσο οι εξελίξεις που δρομολογούνται είναι απόρροια της απομόνωσης της Τουρκίας στο Κυπριακό και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και της φιλοδοξίας να αναχθεί σε περιφερειακή υπερδύναμη εκτός πλαισίου δομημένων ισορροπιών αλλά εκμεταλλευόμενη τη στρατιωτική της δύναμη και την αστάθεια στην περιοχή.
Τα σχέδια όμως των ΗΠΑ για τη δημιουργία οικονομικών δεσμών, τη στιγμή μάλιστα που οι σχέσεις Ουάσιγκτον-Άγκυρος βρίσκονται στον πάγο, επιτείνουν και έχουν την προοπτική να επισφραγίσουν την απομόνωση της Τουρκίας.
Το σύνολο, όμως, των κινήσεων εντάσσονται -από την πλευρά της Τουρκίας- στον πρόλογο του Κυπριακού, το οποίο η Άγκυρα θεωρεί ως ομπρέλα των εξελίξεων στη Μεσόγειο, καθώς προσδοκά αντισταθμιστικά οφέλη σε αντάλλαγμα για τη συμφωνία επίλυσης.
Ωστόσο, η Αθήνα, εκμεταλλευόμενη την πίεση του αμερικανικού παράγοντα για την προώθηση του γεωοικονομικού δόγματος Τραμπ στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, κινείται δυναμικά, προκαλώντας εκνευρισμό στην Άγκυρα καθώς δημιουργεί προηγούμενα που δύσκολα μπορούν να αντιστραφούν και καίει διαπραγματευτικά χαρτιά της Τουρκίας.
Οι διαπραγματεύσεις στην τριμερή για κήρυξη Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών προκάλεσαν την ενόχληση της Τουρκίας με το δημοσίευμα της Yeni Safak να υποστηρίζει πως Αθήνα και Κάιρο φιλοδοξούν να οριοθετήσουν ευρεία θαλάσσια ζώνη που θα αρχίσει νοτιοανατολικά της Κρήτης και θα περιορίζει δραστικά τις ευκαιρίες της Τουρκίας στην Μεσόγειο.
Σύμφωνα πάντα με τη φιλοκυβερνητική εφημερίδα της Τουρκίας, το παραπάνω σχέδιο «καταδικάζει» την Τουρκία σε περίπου 41 τετραγωνικά χιλιόμετρα ανοιχτής θάλασσας, ενώ μάλιστα παρουσιάζει χάρτες στους οποίους σημειώνει ότι ότι η τουρκική θαλάσσια ζώνη θα έπρεπε να είναι υπερτριπλάσια και να φτάνει έως την αιγυπτιακή ΑΟΖ, χωρίζοντας πλήρως την Ελλάδα από την Κύπρο.
Κλείνοντας, η Yeni Safak υποστηρίζει ότι η Άγκυρα θα πρέπει σε έλθει σύντομα σε συνεννόηση με την Λιβύη ώστε να ανατρέψει τα σχέδια Αθήνας – Καίρου.