Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος των Σκοπιών προκαλεί σοβαρούς εσωτερικούς πολιτικούς τριγμούς στον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ και θέτει σε αμφισβήτηση τη Συμφωνία των Πρεσπών εξαιτίας του χαμηλού ποσοστού συμμετοχής των πολιτών που ανήλθε σε 36.91%. Παράλληλα το δημοψήφισμα επηρεάζει σύμφωνα με τα δεδομένα του PaloPro και τις ισορροπίες και της ελληνικής πολιτικής σκηνής. Χρήστες των Social Media τείνουν να είναι επιρρεπείς σε σκληροπυρηνικές εθνικιστικές τάσεις, καθώς η Νέα Δημοκρατία εμφανίζει αδυναμία στην “προάσπιση” των εθνικών θεμάτων και δίνει την εικόνα ενός πιο φιλελεύθερου κόμματος.
Γράφουν Νίκος Αρβανίτης – Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας *
Η οντότητα «Δημοψήφισμα Σκόπια» συγκέντρωσε στο ελληνικό διαδίκτυο, σύμφωνα με το PaloPro, 91.553 συνολικές αναφορές για τη χρονική περίοδο 30 Σεπτεμβρίου – 6 Οκτωβρίου 2018. Οι αναφορές εμφανίζουν πλειοψηφία αρνητικών συναισθημάτων (51.3%) ακολουθούν τα ουδέτερα (33.7%) και τέλος τα θετικά συναισθήματα (15%). Οι Τα ποιοτικά δεδομένα (ανάλυση περιεχομένου) μελετήθηκαν, από ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα που βασίστηκε στο ποσοστό του impact των αναφορών, τους influencers, τους referrers, τα retweets και τις αναπαραγωγές των αναφορών.
Θεματολογία
Η θεματολογία που κυριάρχησε τη χρονική περίοδο 30 Σεπτεμβρίου – 6 Οκτωβρίου 2018 επικεντρώθηκε, σύμφωνα με τα Main Topics PaloPro, στις ακόλουθες αναφορές:
- Στη μικρή συμμετοχή στο Δημοψήφισμα των Σκοπιών και την επόμενη μέρα για τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ.
- Στις αντιδράσεις της Νέας Δημοκρατίας και των άλλων κοινοβουλευτικών αντιπολιτευτικών κομμάτων.
- Στην παρέμβαση του ρωσικού ΥΠΕΞ που αντιδράει στην ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, που χαρακτηρίζει άκυρο το δημοψήφισμα και προειδοποιεί ότι η Μόσχα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις.
- Στη δήλωση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ότι
«πρέπει να σεβαστούμε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στα Σκόπια». - Στη συνάντηση της ευρωβουλευτή και εκπρόσωπου Τύπου της ΝΔ Μαρία Σπυράκη με τον σκοπιανό πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ.
- Στα εύσημα που απεύθυνε ο Γ.Γ των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες στον Αλέξη Τσίπρα για την «ιστορική συμφωνία» με την ΠΓΔΜ.
Συμπεράσματα
Η ελληνική διαδικτυακή κοινή γνώμη σύμφωνα με την ανάλυση περιεχομένου (ποιοτικά δεδομένα) του PaloPro θεωρεί ότι το δημοψήφισμα των Σκοπιών αλλάζει τις πολιτικές ισορροπίες τόσο στα Σκόπια όσο και στην Ελλάδα. Αναλυτικότερα:
- H πλειοψηφία της διαδικτυακής κοινής γνώμης εκφράζει ικανοποίηση για την έκβαση που είχε το δημοψήφισμα διότι πιστεύει ότι μειώνονται σημαντικά οι πιθανότητες να επικυρωθεί η Συνθήκη των Πρεσπών.
- Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ συμπορεύθηκε με τη διεθνή κοινότητα για την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Όμως το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος υπονομεύει, σύμφωνα με κάποιους χρήστες των Social Media, το διεθνές διπλωματικό προφίλ της Ελλάδας. Ο πρωθυπουργός επενδύει στην εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών και τα Social Media το συνδέουν και με ανταλλάγματα (συντάξεις).
- Ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί σύμφωνα με κάποιους χρήστες των Social Media, να χρησιμοποιήσει τον αρχηγό των ΑΝΕΛ και υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο σε θέματα τακτικής για να διασφαλίσει τη βιωσιμότητα της κυβέρνησης ανάλογα με τις εξελίξεις στα Σκόπια.
- Η Νέα Δημοκρατία δεν έχει καταφέρει από την πλευρά της να κεφαλοποιήσει το θέμα του Μακεδονικού. Η θέση του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν είναι σαφής για τη Συμφωνία των Πρεσπών, ένα εύρημα που αναδεικνύεται συνέχεια από την ανάλυση περιεχομένου στα queries για το Μακεδονικό ζήτημα.
- Ένας αριθμός χρηστών Social Media εμφανίζεται μπερδεμένος από τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, του τομεάρχη Εξωτερικών Γιώργου Κουμουτσάκου και της εκπρόσωπου Τύπου Μαρίας Σπυράκη για το Σκοπιανό.
- Η επαφή της Μαρίας Σπυράκη με το πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, ερμηνεύεται από ένα μέρος της διαδικτυακής κοινής γνώμης ως μια κίνηση της Νέας Δημοκρατίας να έχει ένα ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με την κυβέρνηση του γειτονικού κρατιδίου.
- Το θέμα της Μαρίας Σπυράκη και ο χειρισμός του από τη Νέα Δημοκρατία δεν ικανοποίησε, σύμφωνα με την ανάλυση περιεχομένου, ένα μέρος των χρηστών των Social Media που θεωρεί ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δίνει προτεραιότητα κυρίως στην οικονομία και στην εφαρμογή κυρίως μια φιλελεύθερης ατζέντας.
- Η Νέα Δημοκρατία αδυνατεί να αφουγκραστεί τις ανάγκες του μέσου Έλληνα και να εντοπίσει τι ακριβώς σημαίνει για αυτόν και η προάσπιση των εθνικών θεμάτων. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιμένει σε κάθε σχολιασμό του να ζητάει διενέργεια εκλογών κάνοντας κριτική αλλά χωρίς, σύμφωνα με τη διαδικτυακή κοινή γνώμη, να έχει πραγματική επαφή με το μέσο πολίτη.
- Η πλειοψηφία της διαδικτυακής κοινής γνώμης θεωρεί ότι τα αντιπολιτευτικά κόμματα ΝΔ και το ΚΙΝ.ΑΛ δεν έχουν τη δυνατότητα να διαφοροποιηθούν από την πολιτική του Αλέξη Τσίπρα στο Μακεδονικό και να αγνοήσουν τις πιέσεις του διεθνή παράγοντα. Δεν υπάρχουν σοβαρές διαχωριστικές γραμμές και όταν αναλάβουν την εξουσία δεν αναμένεται να παρουσιάσουν κάτι διαφορετικό.
- Τα ευαίσθητα εθνικά αντανακλαστικά των πολιτών για το Μακεδονικό εκμεταλλεύονται, σύμφωνα με τα ποιοτικά δεδομένα, μικρά κόμματα που έχουν υιοθετήσει μια ακροδεξιά, μια σκληροπυρηνική προσέγγιση ενάντια στη Συμφωνία των Πρεσπών και που κάποια άλλα που τη συνδυάζουν και με την αρνητική στάση του ρωσικού παράγοντα.
- Το έλλειμμα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ (ιδεολογικό) στα εθνικά θέματα και η αδυναμία της Νέας Δημοκρατίας να γίνει εκφραστής της προάσπισής τους ενισχύει, σύμφωνα με την ανάλυση περιεχομένου, τη Χρυσή Αυγή που επενδύει στη δυσαρέσκεια και την οργή των πολιτών όχι μόνο για την εθνικά θέματα αλλά και για την επιβολή των μνημονίων. Η ενίσχυση της Χρυσής Αυγής αποσταθεροποιεί το πολιτικό σύστημα, δείχνει ένα ποσοστό της διαδικτυακής κοινής γνώμης πολίτες να μην εμπιστεύονται τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου και να αναζητούν μορφές αντίδρασης εναντίον τους.
- Η πλειοψηφία της διαδικτυακής κοινής γνώμης εμφανίζεται, σύμφωνα με τα Social Media, να αγνοεί την πολύπλοκη εθνοτική σύνθεση και τις γεωπολιτικές ισορροπίες των δυτικών Βαλκανίων. Ο βασικός παράγοντας που καθορίζει τις εξελίξεις στην περιοχή είναι ο αλυτρωτισμός και σε αυτόν πιστώνεται και η μικρή συμμετοχή στο δημοψήφισμα των Σκοπίων.
- Τα πρώτης γραμμής ελληνικά ΜΜΕ κάλυψαν συνολικά το Μακεδονικό, σύμφωνα με την ανάλυση περιεχόμενου, αμήχανα αναπαράγοντας ειδήσεις από τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία. Οι αναλύσεις τους θεωρούνται άχρωμες και μπέρδεψαν και κούρασαν τους χρήστες του διαδικτύου καθώς εξυπηρετούσαν στενά κομματικά συμφέροντα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ή της Νέας Δημοκρατίας.
- Οι παρενέργειες του δημοψηφίσματος των Σκοπίων αναμένεται να προκαλέσουν σύμφωνα με κάποιους συνειδητοποιημένους χρήστες των Social Media ανακατατάξεις στην ελληνική πολιτική σκηνή.
______________________
*Ο Νίκος Αρβανίτης είναι Content Director της Palo Services. Είναι Διεθνολόγος – Δημοσιογράφος διαπιστευμένος διπλωματικός συντάκτης στο Βελιγράδι από το 1994 και αναγνωρισμένος αναλυτής της περιοχής των Βαλκανίων στον τομέα των Διεθνών Σχέσεων. Συνεργάζεται με διεθνή ειδησεογραφικά, βαλκανικά και ελληνικά μέσα (υπήρξε και διευθυντής του σερβικού Ekonomist). Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου Εγκληματολογίας και Ποινικών Επιστημών του πανεπιστημίου του Βελιγραδίου. Μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί 12 βιβλία του σε σερβική, αγγλική και ελληνική γλώσσα.
Ο Γιώργος Πρωτόπαπας είναι Sr. Data Analyst της Palo Services. Είναι Διεθνολόγος – Δημοσιογράφος. Άρχισε τη δημοσιογραφία στην εφημερίδα «Επενδυτής» (2000 -2014). Αρθρογραφεί από το 2012 στο περιοδικό Άμυνα & Διπλωματία και συνεργάζεται με διάφορα διεθνή και ελληνικά ψηφιακά μέσα. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου Διεθνών Σχέσεων του πανεπιστήμιου Kent. Έχει παρακολουθήσει πιστοποιημένα courses και seminars για Digital Media, Social Media Strategies, Digital Marketing & Advertising.
Οι δυο είναι συγγραφείς του βιβλίου «In social MEDIA RES» που με βάση το λογισμικό Palo Pro αποκωδικοποιεί το περιεχόμενο των social media και των ψηφιακών μέσων για σημαντικά θέματα της επικαιρότητας.