Στο κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής του NATO εμπεριέχεται, όπως ήταν αναμενόμενο η πρόσκληση για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την πΓΔΜ, σύμφωνα με προσχέδιο που δημοσιεύει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της γειτονικής χώρας, MIA.
Όπως συνηθίζεται, στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής της Βορειοατλανικής Συμμαχίας γίνεται σύντομη αναφορά στο ιστορικό, ενώ μνημονεύεται η προηγούμενη απόφαση, του Βουκουρεστίου, το 2008, όπου είχε αποφασιστεί ότι ΝΑΤΟ θα απευθύνει πρόσκληση στην ΠΓΔΜ για ένταξη στη Συμμαχία μόλις επιτευχθεί αμοιβαίως αποδεκτή λύση στο ζήτημα της ονομασίας στο πλαίσιο του ΟΗΕ.
Εν συνεχεία το Συμβούλιο αρχηγών χαιρετίζει την ιστορική συμφωνία μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων σχετικά με την επίλυση του ονοματολογικού ζητήματος. Παράλληλα, γίνεται επίκληση της πολιτικής στο πλαίσιο της οποίας αποφασίστηκε να κληθεί η κυβέρνηση των Σκοπίων προκειμένου να ξεκινήσει ενταξιακές συνομιλίες.
«στη σύνοδο κορυφής του Βουκουρεστίου το 2008, είχαμε αποφασίσει ότι το ΝΑΤΟ θα απευθύνει πρόσκληση στην ΠΓΔΜ για ένταξη στη Συμμαχία μόλις επιτευχθεί αμοιβαίως αποδεκτή λύση στο ζήτημα της ονομασίας στο πλαίσιο του ΟΗΕ. Χαιρετίζουμε την ιστορική συμφωνία μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων σχετικά με την επίλυση του ονοματολογικού ζητήματος. Συμφώνως με την πολιτική μας, αποφασίσαμε να καλέσουμε την κυβέρνηση των Σκοπίων προκειμένου να ξεκινήσει ενταξιακές συνομιλίες για ένταξη στη Συμμαχία μας. Η πλήρης εφαρμογή των προβλεπόμενων εσωτερικών διαδικασιών σε σχέση με τη συμφωνία για τη λύση του ονοματολογικού αποτελεί προϋπόθεση για την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας προσχώρησης».
Στο ίδιο κείμενο το ΝΑΤΟ «συγχαίρει επίσης την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ για την ουσιαστική ενίσχυση των σχέσεων καλής γειτονίας, συμπεριλαμβανομένης της έναρξης ισχύος της Συνθήκης για τη Φιλία, την Καλή Γειτνίαση και τη Συνεργασία με τη Βουλγαρία ενώ χαιρετίζονται οι
«αποφασιστικές προσπάθειες της νέας κυβέρνησης κατά το περασμένο έτος και η ουσιαστική πρόοδος που έχει επιτευχθεί σε μια σειρά αναγκαίων μεταρρυθμίσεων», ενώ ενθαρρύνονται οι περαιτέρω προσπάθειες μεταρρύθμισης πριν και μετά την ένταξη, προκειμένου να ενισχυθεί η συμβολή της χώρας στη Συμμαχία».
Το ΝΑΤΟ επισημαίνει επίσης τις συνεχιζόμενες προσπάθειες οικοδόμησης μιας λειτουργικής πολυεθνικής κοινωνίας βασισμένης στην πλήρη εφαρμογή της Συνθήκης της Οχρίδας και ενθαρρύνει τις περαιτέρω προσπάθειες σε αυτούς τους τομείς.
«Καλούμε όλους τους πολιτικούς ηγέτες της χώρας να διαδραματίσουν έναν εποικοδομητικό ρόλο στις διαδικασίες αυτές και στην ταχεία εφαρμογή της συμφωνίας για την επίλυση του ζητήματος ονόματος. Εκτιμούμε τη σταθερή υποστήριξη των Σκοπίων για τις επιχειρήσεις και τις αποστολές του ΝΑΤΟ»
αναφέρεται στην κατακλείδα του κειμένου.