Διττή πρωτοβουλία με εμφανείς και υποδόριες πολιτικές προεκτάσεις ανέλαβε ο πρώην αρχηγός ΓΕΣ Φράγκος Φραγκούλης, καθώς ξεκίνησε διαδικασία συλλογής υπογραφών για την πρόκληση Δημοψηφίσματος για το Σκοπιανό και για την ψήφο των ομογενών, αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση σφυγμομέτρησης για το περιθώριο δημιουργίας νέου κομματικού φορέα, στη Βόρεια Ελλάδα και τη στιγμή που η ΝΔ επιχειρεί να κεφαλαιοποιήσει τα κέρδη της από τον χειρισμό του Σκοπιανού.
Αν και ο Φράγκος Φραγκούλης έχει διαψεύσει σενάρια για τη δημιουργία κόμματος, τώρα επιχειρεί να εκκινήσει μια άκρως πολιτική διεργασία, η οποία αν και δεν μπορεί να ευοδωθεί πρακτικά, μπορεί εν τούτοις, να ασκήσει νέες πιέσεις στο πολιτικό σκηνικό και ιδιαίτερα στην αντιπολίτευση, όχι μόνο για τη Συμφωνία των Πρεσπών αλλά κυρίως στα θέματα που θα ανακύψουν κατά την ΄ναρξη της διαβούλευσης για την αναθεώρηση του Συντάγματος.
Η πρωτοβουλία συλλογής υπογραφών για τη διενέργεια Δημοψηφίσματος αν αποκτήσει δυναμική μπορεί αποτελέσει ουσιαστική απειλή για τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο οποίος είχε εξ αρχής ταχθεί υπέρ της αξιοποίησης όλων των κοινοβουλευτικών μέσων για την παρεμπόδιση της Συμφωνίας των Πρεσπών, εκφράζει όμως ιδιαίτερα προοδευτικές θέσεις στην κατεύθυνση της Συνταγματικής αναθεώρησης, όπου η κυβέρνηση σκοπεύει να θέσει και να επιδιώκει συναίνεση για τον διαχωρισμό Κράτους-Εκκλησίας.
Πολιτικά η κίνηση Φραγκούλη αποτελεί εξόφθαλμη προσπάθεια κεφαλαιοποίησης της παρουσίας του στο πρώτο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης και της διαφωνίας μερίδας των πολιτών με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Παράλληλα όμως επιχειρείται η ανάδειξη της λαϊκής δυσαρέσκειας σε αντισυστημική οργή, την οποία θα μπορούσε ο ίδιος να διαχειριστεί και εν τέλει να “εισφέρει” σε έναν από τα υπάρχοντα κόμματα, μεταλλάσσοντας όμως την ταυτότητα του φορέα.
Με δεδομένους τους ισχυρούς δεσμούς που διαθέτει ο Φράγκος Φραγκούλης με την εκκλησία, τις ενδείξεις για σύμπλευση με τον ρώσικο παράγοντα, ο πρώην αρχηγός ΓΕΣ καθίσταται στην ουσία “πολυεργαλείο” για την άσκηση πίεσης στο πολιτικό κατεστημένο, ενώ φαίνεται να επιχειρεί αποδυναμώνει τον πολιτικό παρεμβατισμό της Χρυσής Αυγής.
Συνεπώς για τη Νέα Δημοκρατία, η οποία επιχειρεί να ισορροπήσει μεταξύ του προοδευτικού κέντρου και της εθνικιστικής ακροδεξιάς εκμεταλλευόμενη την πόλωση στο πολιτικό σκηνικό, μια τέτοια πρωτοβουλία θα ενίσχυε τις πιέσεις από τα δεξιά, ενώ μια συνεργασία θα ανέτρεπε εντελώς την ατζέντα του Κυριάκου Μητσοτάκη και εν τέλει θα τον οδηγούσε στο περιθώριο του κόμματός του, καθώς το προοδευτικό στοιχείο θα περιοριζόταν και θα ασφυκτιούσε.
Η παρέμβαση Φραγκούλη
Ο επίτιμος Α/ΓΕΣ στην νέα παρέμβασή του καλεί «όλα τα περιφερειακά και δημοτικά συμβούλια να πρωτοστατήσουν στη συλλογή υπογραφών», την οποία στοχεύει ακολούθως να αποστείλει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με αίτημα τη διενέργεια δημοψηφίσματος.
Η διενέργεια Δημοψηφίσματος στην Ελλάδα προβλέπεται, βέβαια μόνο κατόπιν κυβερνητικής πρωτοβουλίας και έχει μόνο συμβουλευτικό χαρακτήρα, ενώ δεν προκηρύχθηκε ούτε στην υπόθεση των ταυτοτήτων, που η εκκλησία ανέλαβε πρωτοβουλία συλλογής υπογραφών.
Παράλληλα, ο Φράγκος Φραγκούλης επιτίθεται στην κυβέρνηση κάνοντας λόγο για «ελληνοποιήσεις» που είναι προ των πυλών, «όπως στις εκλογές του 2000». Η παρέμβαση τελειώνει με τη
φράση «μαζί με τα συλλαλητήρια, κλιμακώνουμε τον αγώνα μας, στο να εκφραστεί η λαϊκή βούληση των Ελλήνων, με κάθε νόμιμο μέσο που διαθέτουμε».
Η κατακλείδα αυτή απέχει στην ουσία ρόλο ρήτρας αποποίησης ευθυνών και προστασίας έναντι διώξεων, ιδιαίτερα μετά τα όσα εκτυλίχθηκαν με τον βουλευτή Μπαρμπαρούση.