Σε τροχιά μετωπικής σύγκρουσης με τον Ταγίπ Ερντογάν διατηρεί η αμερικανική Γερουσία τις ΗΠΑ, καθώς υπερψήφισε την τροπολογία που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να ανασταλεί η μεταφορά του προηγμένου μαχητικού F35 και της τεχνολογίας του στην Τουρκία, ενώ πάγωσε την πώληση όπλων στην προεδρική φρουρά του Ταγίπ Ερντογάν, μόλις λίγες ημέρες πριν τις εκλογές.
Οι ΗΠΑ έριξαν ήδη την πρώτη τροχιοδεικτική βολή καθώς πάγωσαν την πώληση όπλων στην προσωπική φρουρά του Ταγίπ Ερντογάν, κίνηση η οποία στέλνει σαφές μήνυμα ότι, αν και η Ουάσιγκτον έθεσε στο αρχείο τις ποινικές διώξεις για όσους συμμετείχαν στα επεισόδια κατά των Κούρδων κατά την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στις ΗΠΑ, δεν ξεχνά τα γεγονότα. Παράλληλα όμως, με την κίνηση αυτή η αμερικανική διπλωματία προσπαθεί να εξαναγκάσει τον Ερντογάν ν’ αλλάξει πορεία, εφόσον θέλει να παραλάβει τα F-35.
Χρονικά, η ψήφιση της τροπολογίας και η απόφαση για το εμπάργκο στην πώληση όπλων στην προεδρική φρουρά του Ερντογάν έρχονται μερικές ημέρες μόλις πριν τις εκλογές στην Τουρκία και παρά τον πρωτοφανή έλεγχο που ασκείται στα media, η είδηση αναμεταδίδεται από τα χείλη των αντιπάλων του προέδρου.
Αν και η Τουρκία χαρακτηρίζεται -ακόμα- σύμμαχος και είναι κράτος-μέλος του NATO, η προσέγγισή της με τη Ρωσία, η συμφωνία για αγορά ρωσικού αμυντικού-αντιαεροπορικού εξοπλισμού και το πογκρόμ που έχει εξαπολύσει ο Ταγίπ Ερντογάν κατά ανθρώπων που τους χαρακτηρίζει “γκιουλενιστές” και του ίδιου του αυτοεξόριστου ιμάμη, αποτελούν πηγές διαχρονικής έντασης στις σχέσεις των δύο πλευρών, ιδιαίτερα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016.
Ο νόμος που περιέχει την τροπολογία θα πρέπει τώρα να εναρμονιστεί με το κείμενο της Βουλής των Αντιπροσώπων. Η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί και το νομοθέτημα να κυρωθεί πριν τελειώσει το καλοκαίρι.
Ο νόμος, που αφορά την ενίσχυση των ένοπλων δυνάμεων, προβλέπει δαπάνες ύψους περίπου 716 δισεκ. δολαρίων, ενώ το κείμενο που συζητείται στη Βουλή των Αντιπροσώπων είναι ακόμη πιο σκληρό. Το δεξιό, συντηρητικό ρεπουμπλικανικό κόμμα του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, που ελέγχει και τα δύο σώματα του αμερικανικού Κογκρέσου, έχει σκοπό να ενισχυθούν οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ ακόμα περισσότερο.
Το καθένα από τα σώματα πρόσθεσε στο νομοσχέδιο μια τροπολογία που στοχοθετεί την Τουρκία, έναν από τους εταίρους της χώρας στο πρόγραμμα ανάπτυξης του F35. Το κείμενο της Γερουσίας προβλέπει το πάγωμα της μεταφοράς τεχνολογίας, τεχνογνωσίας και αεροσκαφών έως ότου το αμερικανικό Πεντάγωνο καταρτίσει σχεδιασμούς προκειμένου η Άγκυρα να εκδιωχθεί από το πρόγραμμα.
Η Τουρκία επιδιώκει να αγοράσει περίπου 100 μαχητικά F-35, που είναι σχεδόν αόρατα για τα ραντάρ. Ωστόσο πολλοί αμερικανοί κοινοβουλευτικοί ήγειραν διάφορες ανησυχίες για την πολιτική της Άγκυρας, στηλιτεύοντας μεταξύ άλλων τα σχέδιά της να αγοράσει προηγμένα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας ρωσικής κατασκευής, την αναθέρμανση των σχέσεών της με τη Μόσχα, τη σύλληψη αμερικανών πολιτών και αμερικανών διπλωματών.