Πολλών ερμηνειών επιδέχεται η τελική πολιτική συμφωνία της Άνγκελα Μέρκελ με τον Κρίστιαν Ζέεχοφερ, επικεφαλής του CSU, για την εξεύρεση λύσης στα ζητήματα μετανάστευσης ώστε να αποφευχθούν οι μονομερείς ενέργειες. Σε αυτό το χρονικό διάστημα όμως οι πιέσεις θα είναι έντονες και δημόσιες, ενώ παρεμβάσεις όπως η επίθεση του Ντόναλντ Τραμπ, μέσω twitter, περιορίζουν τα περιθώρια ευελιξίας, ενώ ρίχνουν λάδι στη φωτιά του προσφυγικού που έδειχνε να έχει υποχωρήσει.
Οι Χριστιανοκοινωνιστές έχουν υιοθετήσει την προσέγγιση του υπουργού Εσωτερικών και αρχηγού τους, του Χέρστ Ζέεχόφερ, ο οποίος τάσσεται αναφανδόν υπέρ σκληρότερων ελέγχων στα σύνορα και απειλεί με γενική απαγόρευση στη μετανάστευση, εφόσον η καγκελάριος δεν αποδεχθεί τη σκλήρυνση της πολιτικής.
Η Άγκελα Μέρκελ, από την πλευρά της, επιθυμεί τη λήψη αποφάσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, χωρίς να αποκαλύπτονται οι εσωτερικές πιέσεις και διεργασίες ώστε να μη φαίνεται ότι η ΕΕ άγεται και φέρεται από το Βερολίνο, καθώς κάτι τέτοιο θα ενισχύσει τις ευρωσκεπτικιστικές τάσεις και τη συγκρουσιακή δυναμική με τη Γερμανία.
Μπορεί το CSU να έδωσε προθεσμία δύο εβδομάδων στην Άγκελα Μέρκελ προκειμένου να βρει λύση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η πολιτική κρίση ξεπεράστηκε και η πολιτική σταθερότητα αποκαταστάθηκε, τουναντίον μάλιστα, η περίοδος αυτή αναμένεται αποτελέσει ένα ακόμα κρίσιμο stress test για τον κυβερνητικό συνασπισμό.
Τούτων δοθέντων οι αγορές συνεχίζουν να παρακολουθούν τις εξελίξεις στη γερμανική πολιτική σκηνή με κομμένη την ανάσα, ενώ το ρίσκο αν και δεν έχει ανέβει ακόμα, δεν αποκλείεται να σημειώσει άλμα, εφόσον η προσπάθεια της καγκελαρίου δεν φέρει ικανοποιητικά για το CSU αποτελέσματα.
Η διαμάχη επικεντρώνεται στην πρόταση του Χέρστ Ζέεχοφερ, υπουργού Εσωτερικών της CSU, για μεγαλύτερη αυτονομία στην άσκηση πολιτικής στα σύνορα, ώστε να μπορεί η αστυνομία να αποκλείει τους πρόσφυγες που έχουν ήδη υποβάλει αίτηση ασύλου σε άλλες χώρες της ΕΕ.
Η κ. Μέρκελ απέρριψε την πρόταση αυτή νωρίτερα αυτό το μήνα, υποστηρίζοντας ότι θα βλάψει τους γείτονες της Γερμανίας και θα εξαλείψει τις πιθανότητες να διαμορφωθεί μια πανευρωπαϊκή συναίνεση για την πολιτική των προσφύγων.
Αν και τελικά Μέρκελ και Ζέεχοφερ κατέληξαν σε συμφωνία για παράταση δύο εβδομάδων, ώστε να επιχειρήσει η καγκελάριος να πετύχει ευρεία συναίνεση επ αυτού, ο ηγέτης του CSU δεν έκρυψε ότι αυτός και η καγκελάριος εξακολουθούν να διαφωνούν σχετικά με το ζήτημα των προσφύγων.
Η σκληρή στάση του CSU στο θέμα αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο φόβο της απώλειας της απόλυτης πλειοψηφίας στις περιφερειακές εκλογές της Βαυαρίας τον Οκτώβριο, εν μέσω έντονων δημοσκοπήσεων από την άκρα δεξιά λαϊκιστική εναλλακτική λύση για τη Γερμανία.
Αλλά αυτό έχει προκαλέσει κατηγορίες από μερικούς συντηρητικούς πολιτικούς ότι διακινδυνεύει το μέλλον της συμμαχίας CDU / CSU για χάρη του βραχυπρόθεσμου πολιτικού κέρδους.
Κάνοντας μια κίνηση καλής θέλησης η Άγκελα Μέρκελ συμφώνησε με άλλη πρόταση του υπουργού Εσωτερικών, βάσει της οποίας οι πρόσφυγες που έχουν απορριφθεί από τη διαδικασία χορήγησης ασύλου στη Γερμανία και έχουν επαναπροωθηθεί δεν θα έχουν δικαίωμα δεύτερης αίτησης ασύλου.