Κινήσεις με σαφή πλέον στόχο να απαξιώσει το θεσμικό χαρακτήρα της ομάδας των G7 κάνει ο Ντόναλντ Τραμπ, έτσι ώστε να βγάλει τις “βαριές αλυσίδες” των διεθνών ισορροπιών που προσδιορίζουν εξαντλητικά τα περιθώρια ελιγμών καθορίζοντας το status quo.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, που έφτασε στη Σύνοδο με καθυστέρηση και συνοδευόμενος από τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας, αν και αρχικά είχε συναινέσει στην έκδοση κοινού ανακοινωθέντος, ώστε να σωθούν τα προσχήματα, εν τέλει και μέσω twitter άδειασε τις υπόλοιπες έξι χώρες υπαναχωρώντας με πάταγο.
Διαβάστε επίσης: Ο Τραμπ με όπλο την Πολωνία σκότωσε το NATO, αφού “αιματοκύλισε” τον Λευκό Οίκο</strong>
Ο Ντόναλντ Τραμπ με δύο διαδοχικές αναρτήσεις στο twitter επιτίθεται στον πρωθυπουργό του Καναδά Τζάστιν Τριντό, ενώ ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ εξετάζουν νέους δασμούς στις εισαγωγές αυτοκινήτων:
Based on Justin’s false statements at his news conference, and the fact that Canada is charging massive Tariffs to our U.S. farmers, workers and companies, I have instructed our U.S. Reps not to endorse the Communique as we look at Tariffs on automobiles flooding the U.S. Market!
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) June 9, 2018
Ο πρόεδρος αναφέρεται στους δασμούς 270% που ισχυρίζεται ότι επιβάλλει ο Καναδάς στα Γαλακτοκομικά προϊόντα από τις ΗΠΑ, ενώ τον χαρακτήρισε ανέντιμο
PM Justin Trudeau of Canada acted so meek and mild during our @G7 meetings only to give a news conference after I left saying that, “US Tariffs were kind of insulting” and he “will not be pushed around.” Very dishonest & weak. Our Tariffs are in response to his of 270% on dairy!
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) June 9, 2018
Την ίδια ώρα ο Τριντό δήλωσε ότι δεν είπε τίποτε στην συνέντευξη Τύπου των G7 που να μην είχε πει στο παρελθόν στον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, έπειτα την ανάρτηση στο Τwitter του Τραμπ που τον χαρακτήρισε «αδύναμο και ανέντιμο» στον απόηχο της συνόδου.
«Τονίζουμε τον κρίσιμο ρόλο ενός διεθνούς εμπορικού συστήματος που βασίζεται σε κανόνες και συνεχίζουμε να πολεμάμε τον προστατευτισμό»,
υπογραμμίζει το τελικό ανακοινωθέν των 28 σημείων και των οχτώ σελίδων. Η αναφορά σε αναγκαίους συλλογικούς «κανόνες» αποτελούσε μια προϋπόθεση των Ευρωπαίων, που αποδοκιμάζουν τις απειλές για εμπορικό πόλεμο του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.
Παρ’ όλα αυτά η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να μην συνυπογράψει το ανακοινωθέν καθιστούν σαφές ότι στόχος του είναι η ανατροπή του παγκόσμιου συστήματος κανόνων στο εμπόριο.
Το τμήμα του κειμένου που αναφέρεται στο εμπόριο, σε αντίθεση με εκείνο για το κλίμα, υπογράφηκε και από τις επτά χώρες της G7, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, ως αποτέλεσμα των επίπονων διαπραγματεύσεων που συνεχίστηκαν έως το Σάββατο.
Η ανακοίνωση περιλαμβάνει συγκεκριμένες απαιτήσεις του προέδρου των ΗΠΑ. Χρησιμοποιεί τη λέξη «αμοιβαία» για το ελεύθερο εμπόριο, το οποίο πρέπει επίσης να είναι «ελεύθερο, δίκαιο και αμοιβαία επωφελές».
«Δεσμευόμαστε να εκσυγχρονίσουμε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (WTO) για να γίνει πιο δίκαιος το συντομότερο δυνατόν. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μειώσουμε τους δασμολογικούς φραγμούς, τους μη δασμολογικούς φραγμούς και τις επιδοτήσεις», σημειώνεται στο κείμενο.
Η εξάλειψη αυτών των εμποδίων στο εμπόριο ήταν ένα από τα σημεία που τόνισε ο Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια της συνόδου.
Εντούτοις, μια ένδειξη ότι οι τωρινές εντάσεις γύρω από το εμπόριο δεν υποχώρησαν, ήταν ότι ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό, ο οικοδεσπότης της συνόδου, επιβεβαίωσε ότι η χώρα του θα επιβάλει από 1η Ιουλίου δασμούς ως αντίποινα σε εκείνους που επέβαλε η Ουάσινγκτον σε χάλυβα και αλουμίνιο.
«Αυτοί οι παράνομοι δασμοί θα πρέπει να έχουν μια ισοδύναμη απάντηση», δήλωσε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, σημειώνοντας ότι αυτά τα αντίποινα θα επιβληθούν «χωρίς δισταγμό».
Παράλληλα ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν επιβεβαίωσε επίσης ότι οι δασμοί που αποφάσισε να επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση ενάντια στις ΗΠΑ θα εφαρμοστούν από τον Ιούλιο. «Σε αυτό το θέμα δεν υπάρχει αλλαγή, θα εξαρτηθεί κατά πόσον οι ΗΠΑ αποφασίσουν να υποχωρήσουν», δήλωσε ο Μακρόν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου.
Ο ίδιος ο Τραμπ, αποχωρώντας από τη σύνοδο το Σάββατο το πρωί, ενώ καλωσόρισε την πρόοδο που σημειώθηκε στη σύνοδο, δήλωσε ότι: «οι ΗΠΑ δεν θα επιτρέψουν σε άλλες χώρες να επιβάλλουν μαζικούς δασμούς και δασμούς στους αγρότες τους, στους εργαζομένους τους και τις επιχειρήσεις τους».