Συνέντευξη με την οποία έδωσε την αίσθηση ότι οι διαπραγματεύσεις επί του ονόματος τς πΓΔΜ συνεχίζονται έδωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς στην ΕΡΤ χθες, ακριβώς τη στιγμή που κορυφώθηκε η ανησυχία για ενδεχόμενο πάγωμα της διαδικασίας και ενώ Αθήνα και Σκόπια φάνηκε να επιδίδονται σε blame game, καθιστώντας σαφές ότι διατηρεί τον έλεγχο των εξελίξεων, θέτοντας έτσι τις διαπραγματεύσεις σε ασφαλή -από εξωτερικές παρεμβάσεις- κλωβό.
Με τη συνέντευξή του ο Νίκος Κοτζιάς επιχειρεί να καθησυχάσει το διεθνή παράγοντα, αποτρέποντας παρεμβάσεις επί της διαδικασίας που θα μπορούσαν να δυσχεράνουν τις διαπραγματεύσεις. Παράλληλα όμως, στέλνει μηνύματα και στο εσωτερικό, ζητώντας να πέσουν οι αντιπολιτευτικοί τόνοι και προλειαίνει το έδαφος αναφέροντας τα ονόματα που παραμένουν επί τάπητος, προσανατολίζοντας έτσι ένα μέρος της κοινής γνώμης σε αντιπαράθεση επί συγκεκριμένων ονομάτων.
Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών αποκάλυψε ότι από τα πέντε ονόματα που τέθηκαν στο τραπέζι από τον προσωπικό απεσταλμένο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, “ζωντανά” παραμένουν τα τρία: «Νέα Μακεδονία», «Βόρεια Μακεδονία» και «Άνω Μακεδονία», ενώ επισήμανε ότι η “Μακεδονία του Ίλιντε픨που φέρεται να πρότεινε ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ και να απέρριψε συλλήβδην το ελληνικό πολιτικό σύστημα, δεν έγινε δεκτό στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης. Η ελληνική πλευρά έχει, επίσης, απορρίψει το «Μακεδονία-Σκόπια» και η ΠΓΔΜ έχει απορρίψει το «Μακεδονία του Βαρδάρη»
Ο Νίκος Κοτζιάς χαρακτήρισε τις ενδείξεις εμπλοκής που καταγράφονται “αναστοχασμό” λίγων ημερών από την Σκοπιανή πλευρά, τονίζοντας ότι αίσθησή του είναι πως σε λίγες μέρες τα προβλήματα θα ξεπεραστούν και θα έρθει η συμφωνία για την ονομασία της ΠΓΔΜ.
Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Κοτζιάς τόνισε ότι
«έρχεται η στιγμή που πρέπει να πεις το μεγάλο ναι ή το μεγάλο όχι. Η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ τώρα συνειδητοποίησε τις μεγάλες δυσκολίες και θέλησε να αναστοχαστεί. Αίσθησή μου είναι ότι σε πολύ λίγες μέρες θα ξεπεραστούν».
Η διατύπωση αυτή διατηρεί την πίεση στα Σκόπια, εξέλιξη που παράλληλα ανησυχεί παράγοντες στην Ελλάδα, ενώ διαμορφώνει ένα πιο σκληρό διαπραγματευτικό προφίλ από ελληνικής πλευράς, το οποίο μπορεί καθησυχάσει αρκετούς που βρίσκονται στο μεταίχμιο και κοινωνικές δυνάμεις που επιζητούν επίδειξη ισχύος από την Ελλάδα.
Παράλληλα, επεσήμανε ότι στις διαπραγματεύσεις Αθήνας-Σκοπίων δεν ενεπλάκη ο ξένος παράγοντας σε κανένα σημείο, ενώ ανέφερε ότι κάποιες ελληνικές κυβερνήσεις είχαν δεχτεί την ονομασία «Μακεδονία-Σκόπια», χωρίς erga omnes.
«Η διαπραγμάτευση δεν είναι αγώνας 100 μέτρων ούτε 100 χλμ. Έχει τα πάνω και τα κάτω της αλλά ο υπουργός Εξωτερικών πρέπει να έχει υπομονή και νηφαλιότητα»,
σημείωσε, ενώ απευθυνόμενος στη Νέα Δημοκρατία ζήτησε από τους “επικριτές να είναι πιο σεμνοί”. Κάλεσε τη ΝΔ αν έχει τα “κότσια” ας πει τα ονόματα που πρότεινε σε όλες τις διαπραγματεύσεις και ποιό από αυτά θέλει, τονίζοντας ότι αν τον προκαλέσει κανείς ξανά, όλα αυτά τα ντοκουμέντα θα κατατεθούν στη Βουλή.
Το μήνυμα αυτό στόχο έχει να θέσει τα όρια ανοχής της κριτικής εξαναγκάζοντας συναίνεση επί των πεπραγμένων.
«Υπάρχει θέληση και από τις δυο πλευρές για λύση κι αυτή θα είναι λύση συμβιβασμού. Στις διεθνείς σχέσεις είναι φυσιολογικοί οι συμβιβασμοί»
ανέφερε ο κ.Κοτζιάς και χαρακτήρισε θετική τη συζήτηση μεταξύ του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της εκκλησίας της πΓΔΜ για τη μετονoμασία της σε Αρχιεπισκοπή Αχρίδος.
«Είναι δικό μας εθνικό συμφέρον να λύσουμε τα προβλήματα με την πΓΔΜ και αυτός είναι ο στόχος της ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής την οποία ασκούμε»
υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών.