Τη φάση εσωτερικών διαβουλεύσεων σε επίπεδο κομμάτων τόσο στην Ελλάδα όσο και στην πΓΔΜ εγκαινίασε χθες με δηλώσεις του ο Ζόραν Ζάεφ, δίνοντας έτσι την αίσθηση ότι τα κρίσιμα σημεία έχουν κλείσει και πως η δουλειά που απομένει έχει να κάνει με ζητήματα διαδικαστικού και εμπορικού χαρακτήρα.
Όπως ανακοινώθηκε, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης στη Σόφια, ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ζόραν Ζάεφ αναμένεται να συναντηθούν εκ νέου στις αρχές Ιουνίου, καθώς στόχος είναι η συμφωνία να είναι έτοιμη και να συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον Ιούνιο.
Σε αυτό το πλαίσιο τοποθετείται και η πρωτοβουλία του πρωθυπουργού να ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, και τους πολιτικούς αρχηγούς κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, μετά και τη χθεσινή συνάντησή του με τον Ζόραν Ζάεφ. Στη συνέχεια και -κατά πάσα πιθανότητα- εντός του Ιουνίου θα συγκληθεί το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Διαβάστε εδώ όλες τις εξελίξεις στο Σκοπιανό
Οι δηλώσεις και οι κινήσεις δείχνουν ότι η βάση της πολιτικής συνεννόησης έχει διαμορφωθεί, ωστόσο η σύγκλιση παραμένει ζητούμενο τόσο στην Ελλάδα όσο και στην πΓΔΜ.
Δημοσιεύματα του σκοπιανού Τύπου τα οποία αναπαράγονται από τα ελληνικά media κάνουν λόγο για νέα πρόταση ονόματος από την πΓΔΜ, κίνηση που σε συνδυασμό με τη δημοσιοποίησή της δείχνει εκ των προτέρων ότι επελέγη για να “καεί”, κίνηση που θεωρείται ότι συνάδει με τη λογική της διαπραγμάτευσης και την προσπάθεια πολιτικής διαχείρισης, με στόχο την προετοιμασία του εδάφους και την ψηλάφηση της κοινής γνώμης.
Σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο η Άγκελα Μέρκελ έχει αναλάβει πρωτοβουλία ενεργής παρακολούθησης και στήριξης των διεργασιών, ενώ κατέστησε σαφές, μιλώντας στην Bundestag το πρωί της Τρίτης, ότι το διακύβευμα για την ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ είναι μεγάλο.
Κινητικότητα στην κατεύθυνση της προετοιμασίας του εδάφους στο εσωτερικό τόσο της Ελλάδας όσο και της πΓΔΜ έχουν αναπτύξει οι ΗΠΑ, με τον Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα να πραγματοποιεί συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς και κυρίως με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Όπως φαίνεται, από τις τελευταίες δηλώσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης από τη Σόφια, η Νέα Δημοκρατία έχει μετατοπιστεί από το μήνυμα του συλλαλητηρίου που απέρριπτε τη χρήση του όρου “Μακεδονία” στη γραμμή για ονομασία erga omnes και αναθεώρηση του Συντάγματος. Νεότερες δηλώσεις του Κωστή Χατζηδάκη, επίσης, επαναπροσδιορίζουν την αντιπολιτευτική ρητορική στο επίπεδο της “σαλαμοποίησης” της συμφωνίας.
Όπως φαίνεται, μετά τα δύο ογκώδη συλλαλητήρια κατά τη διάρκεια του χειμώνα, οι αντιδράσεις έχουν υποχωρήσει και η συμφωνία παίρνει το πράσινο φως από το πολιτικό σύστημα.
Διαβάστε επίσης: Σκοπιανό: Φτιάχνουν πολιτικό panic room για τις κοινωνικές αντιδράσεις
Το άνοιγμα όλης της βεντάλιας των εθνικών και οικονομικών θεμάτων από την κυβέρνηση, μεγιστοποιεί το πολιτικό κόστος, βραχυχρόνια, παράλληλα όμως το καθιστά διαχειρίσιμο και συμβάλλει στην προοδευτική απορρόφησή του. Τεχνικά, βελτιώνει τη θέση του πολιτικού συστήματος, προσφέρει πεδίο αντιπαράθεσης και επιτρέπει τη διαχείριση ζητημάτων όπως το Σκοπιανό με μεγαλύτερη νηφαλιότητα.
Το προφίλ της συμφωνίας
Όπως έχει αποκαλύψει το Crisis Monitor από τις 24 Απριλίου η λύση που έχει συμφωνηθεί ενσαρκώνεται σε ένα διμερές Μνημόνιο Κατανόησης και Συνεργασίας διάρκειας δύο ετών, το οποίο θα συνυπογράψουν Ευρωπαϊκή Ένωση και NATO, ενώ θα γίνει αποδεκτό και από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Για την υλοποίηση του Μνημονίου θα συμφωνηθεί οδικός χάρτης, ρήτρες μη-συμμόρφωσης και διαδικασίες ελέγχου των πεπραγμένων. Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα πακέτο πολιτικών και κοινωνικών μεταρρυθμίσεων το οποίο θα υλοποιείται παράλληλα με τα κεφάλαια ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ και με τις διαδικασίες συμμόρφωσης και εκσυγχρονισμού για την ένταξη στο NATO.
Αντιστοίχως από ελληνικής πλευράς προβλέπονται δράσεις στήριξης, καλής γειτονίας και διασύνδεσης των χωρών, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων θα χρηματοδοτηθεί τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά ταμεία και θα περιλαμβάνονται στο Μνημόνιο.
Η απόδοση του ονόματος είναι μια διαδικασία που θα γίνει αυτοματοποιημένα, μετά την ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων δράσεων, στις οποίες περιλαμβάνεται και η αναθεώρηση του Συντάγματος. Το Μνημόνιο θα έχει διετή διάρκεια, με δυνατότητα παράτασης.
Το πρόγραμμα αυτό θα ψηφιστεί από τα κοινοβούλια των δύο χωρών, θα υιοθετηθεί από το Ευρωκοινοβούλιο, την Κομισιόν, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ενώ η ΕΕ θα έχει status εγγυήτριας δύναμης.