Νέο όνομα ρίχνει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων η κυβέρνηση της πΓΔΜ, σύμφωνα με δημοσίευμα του site a1on.mk της γειτονικής χώρας.
Το δημοσίευμα που αναπαράχθηκε από όλα τα ελληνικά media αναφέρει ότι ο Ζόραν Ζάεφ κατέθεσε ως αντιπρόταση το όνομα «Δημοκρατία της Ίλιντεν Μακεδονίας» (Ilindenska Republika Makedonija).
Το όνομα αυτό κινείται στη λογική του “Republica Serpska”, το οποίο όπως είχε αποκαλύψει το Crisis Monitor αποτελεί τον οδηγό για την αρχιτεκτονική της συμφωνίας.
Με το όνομα αυτό ο Ζόραν Ζάεφ φέρεται να εξασφαλίζει εσωτερικά το πράσινο φως για το erga omnes που συνεπάγεται και αλλαγή του Συντάγματος της πΓΔΜ.
Βέβαια το a1on.mk επισημαίνει ότι ως επικρατέστερα ονόματα παραμένουν το «Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας» και το «Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας» (ιδίως το πρώτο) γραμμένα στην αγγλική γλώσσα, δηλαδή Nova Macedonia ή New Macedonia και όχι ως Nova Makedonija ή Gorna Makedonija.