Οι απαντήσεις, σε όσους ρωτούν τι ακριβώς εξυπηρετεί η υπαναχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν δεν περιορίζονται μόνο στις διμερείς σχέσεις, αλλά -όπως κάθε απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ- έχει τη βάση της στο ευρύτερο εμπορικό προφίλ.
Αφενός λοιπόν το Ιράν έχει επιλέξει ως προτιμητέο εμπορικό εταίρο την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς οι αμερικανικές εταιρίες εμφανίζονται διστακτικές και αφετέρου εξάγει τεράστιες ποσότητες πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Κίνα.
Η κινεζική αγορά είναι τεράστια και αναπτυσσόμενη, ωστόσο είναι πολύ μακριά για τις ΗΠΑ, με αποτέλεσμα το κόστος μεταφοράς να είναι υψηλό και να μπορεί να καλυφθεί μόνο από μια συνδυαστική αύξηση ποσοτήτων και τιμών.
Όπερ και εγένετω, η απόφαση απόσυρσης των ΗΠΑ από τη συμφωνία με το Ιράν ανεβάζει το ρίσκο, πιέζοντας τις τιμές του πετρελαίου υψηλότερο και ως εκ τούτου καθιστά βιώσιμες τις εξαγωγές αμερικανικού LNG από την Αλάσκα.
Η εταιρία φυσικού αερίου της Αλάσκας Alaska Gas Development Corp. (AGDC) που έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάπτυξη των ενεργειακών πεδίων στην αναφερόμενη πολιτεία κινείται σταθερά προς την κατεύθυνση εξαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Κίνα, σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ.
Οι κινήσεις αυτές, γίνονται στο πλαίσιο εφαρμογής σχετικών συμφωνιών που πρέπει να υλοποιηθούν μέχρι τον Δεκέμβριο.
Οι υπεύθυνοι της AGDC δήλωσαν στο διοικητικό της συμβούλιο ότι δεν υπάρχουν πλέον μεγάλα εμπόδια στην υλοποίηση του αναφερόμενου προγράμματος για την εξαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου στην κινεζική αγορά.
Σε παράλληλη τροχιά βρίσκεται και η Ελλάδα η οποία επίσης θα καταστεί, σύντομα, αγοραστής του αμερικανικού LNG, σε πρώτη φάση για την κάλυψη αναγκών της εσωτερικής αγοράς και σε δεύτερη για ως διαμετακομιστικό κέντρο για την Ευρώπη.