Στην αναγκαιότητα της σταθεροποίησης και ανάκαμψης της Ελλάδας από γεωπολιτική σκοπιά εστιάζει σε δημοσίευμά της η Wall Street Journal, το οποίο βασίζεται σε συζήτηση με τον Μουϊτάμπα Ράχμαν, διευθυντή του ευρωπαϊκού τμήματος του Eurasia Group.
Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα
«μετά από πολλά χρόνια οικονομικής και πολιτικής αναταραχής, η Ελλάδα βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από την απελευθέρωσή της από το καθεστώς των μνημονίων»,
γράφει η Wall Street Journal και προσθέτει: «Απομένει ακόμη να εφαρμοστούν μεταρρυθμίσεις όπως η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και οι αποκρατικοποιήσεις».
Ο Μουϊτάμπα Ράχμαν, διευθυντής του ευρωπαϊκού τμήματος του Eurasia Group, αναφέρει ότι :
«Πολιτικά, η Ευρώπη έχει ισχυρό συμφέρον να εξέλθει η Ελλάδα από το πρόγραμμα και αυτό σημαίνει εξ ορισμού ότι τα αποτελέσματα των stress test δεν επρόκειτο να θέσουν σε κίνδυνο την έξοδο. Θεωρητικά, οι ελληνικές τράπεζες είναι πλέον ικανές να στηρίξουν την πραγματική οικονομία, η πραγματικότητα όμως ίσως αποδειχθεί διαφορετική».
Το πλαίσιο μέσα στο οποίο θέτει ο Ράχμαν την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και την έξοδο της Ελλάδας από το καθεστώς των Μνημονίων, είναι μεν γνωστό, ωστόσο κυβέρνηση και εταίροι επιμένουν στην επικοινωνιακή αποσύνδεση του γεωπολιτικού διακυβεύματος από το οικονομικό. Το δημοσίευμα και ο Μουϊτάμπα Ράχμαν, αναδεικνύουν όμως και τον ρόλο των τραπεζών ως πυλώνα σταθερότητας, δημιουργώντας ένα νέο πλαίσιο συζήτησης το οποίο είναι σίγουρο ότι θα αρχίσει να γίνεται πιο επίκαιρο το προσεχές διάστημα.
Η αμερικανική εφημερίδα σημειώνει ότι «οι τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες σημείωσαν ικανοποιητικές επιδόσεις στην άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων της ΕΚΤ, γεγονός που αποτελεί σημαντικό βήμα για την ολοκλήρωση των προγραμμάτων στήριξης. Η Εθνική Τράπεζα, η Alpha Bank ΑΛΦΑ +0,58%, η Eurobank και η Τράπεζα Πειραιώς διαθέτουν κεφαλαιακή επάρκεια ώστε να θεωρούνται προστατευμένες έναντι υποθετικών δυσμενών σεναρίων. Τα 20 περίπου δισ. ευρώ του τρίτου προγράμματος που προορίζονταν για ενδεχόμενες ανακεφαλαιοποιήσεις μπορούν πλέον να διατεθούν για άλλους σκοπούς, όπως η ελάφρυνση του χρέους», όπως μετέδωσε το ΑΠΕ.
Η θεώρηση αυτή, συμπίπτει με την πάγια κυβερνητική επιδίωξη για τη χρήση των ήδη εγκεκριμένων κεφαλαίων για την αναδιάρθρωση του χρέους, ακόμα και με ενδεχόμενο swap των δανείων του ΔΝΤ με τον ESM.
Στρατηγικά, όμως, κάτι τέτοιο θα πρέπει να είναι μέρος ενός ευρύτερου πακέτου ελάφρυνσης του χρέους, καθώς κάτι τέτοιο θα εξαιρούσε το ΔΝΤ από το πρόγραμμα και θα περιόριζε το έννομο συμφέρον του στην επίτευξη μιας καλής συμφωνίας για το χρέος, αποδυναμώνοντας το μέτωπο που πιέζει τη Γερμανία στην κατεύθυνσης μιας γενναίας συμφωνίας αναδιάρθρωσης.