Συμφωνία για διπλασιασμό εμπορίου Τουρκίας-Γαλλίας

Συμφωνία για διπλασιασμό εμπορίου Τουρκίας-Γαλλίας

Μπορεί οι σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ να διανύουν ίσως την χειρότερη περίοδό τους, με τη Γερμανία να μπλοκάρει την αναθεώρηση της συμφωνίας τελωνειακής ένωσης, η Γαλλία όμως προωθεί τα συμφέροντά της, που μεταφράζονται σε ενίσχυση των εμπορικών δεσμών.

Διαφήμιση

Πρόσφατα πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ του Τούρκου υπουργού οικονομικών κ. Nihat Zeybekci με τον Γάλλο ομόλογό του κ. Bruno Le Maire, στο πλαίσιο του Turkey-France Joint Economic and Trade Commission (JETCO).

Διαβάστε  Έκθεση της Κομισιόν καίει Τουρκία-Ερντογάν, μεγαλώνει η απόσταση

Όπως αναφέρουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης, οι δύο χώρες έθεσαν ως στόχο μέχρι τα τέλη του 2019 η αξία των εμπορικών τους συναλλαγών να έχει αγγίξει τα 20 δις ευρώ, συγκριτικά με τα 11,8 δις ευρώ στα τέλη του περασμένου έτους.

Στο πλαίσιο της συνάντησης του κ. Zeybekci με τον κ. Le Maire, συζητήθηκαν επίσης θέματα που άπτονται της Ευρωπαϊκής Τελωνειακής Ένωσης στην οποία εντάσσεται η Τουρκία από το 1995, αν και δεν είναι κράτος- μέλος της Ε.Ε. Επίσης εξετάστηκε το ενδεχόμενο συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών στους τομείς της οικονομίας και του εμπορίου τρίτων χωρών, όπως εκείνων της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής.

Διαβάστε  Επιταχύνονται οι εξελίξεις για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς, παραμένουν προφυλακισμένοι

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu, κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους οι εξαγωγές της Τουρκίας προς τη Γαλλία ανήλθαν σε 5,3 δις ευρώ, ενώ οι εισαγωγές σε πάνω από 6,4 δις ευρώ.

Οι τουρκικές εξαγωγές αφορούσαν κυρίως ρούχα, ηλεκτρονικά και ηλεκτρικά μηχανήματα και οχήματα, ενώ οι εισαγωγές από την Γαλλία κυρίως αεροσκάφη, προϊόντα σιδήρου και χάλυβα και ανταλλακτικά αυτοκινήτων.

Διαβάστε  Γαλλία: Απόπειρα δολοφονίας Αζέρου δημοσιογράφου ξυπνάει μνήμες Κούτσιακ, Καρουάνα

Διαφήμιση