Μαζί αλλά σε διαφορετικά μονοπάτια Μακρόν και Μέρκελ για τη Συρία

Μαζί αλλά σε διαφορετικά μονοπάτια Μακρόν και Μέρκελ για τη Συρία

Κλειστά κράτησε τα χαρτιά του για ενδεχόμενη συμμετοχή της Γαλλίας σε ενδεχόμενο πλήγμα κατά του Άσαντ στη Συρία, ο Γάλλος πρόεδρος, Εμμάνουελ Μακρόν, επιβεβαιώνοντας όμως ότι υπάρχουν τα στοιχεία που αποδεικνύουν τη χρήση χημικών όπλων κατά αμάχων από το καθεστώς, ενώ η Γερμανίδα καγκεγλάριος ξεκαθάρισε ότι στηρίζει μεν τα χτυπήματα αλλά δεν θα συμμετάσχει σε αυτά.

Διαφήμιση

«Έχουμε την απόδειξη ότι την περασμένη εβδομάδα, πάνε τώρα σχεδόν 10 ημέρες, χρησιμοποιήθηκαν χημικά όπλα, τουλάχιστον χλώριο και χρησιμοποιήθηκαν από το καθεστώς του Μπασάρ Αλ Άσαντ»

δήλωσε ο κ. Μακρόν στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο TF1.

Ο Γάλλος πρόεδρος πρόσθεσε ότι η Γαλλία θα λάβει τις αποφάσεις της «σε εύθετο χρόνο», σε συντονισμό με τις ΗΠΑ, όσον αφορά ενδεχόμενα αντίποινα για τη χημική επίθεση.

«Θα πρέπει να λάβουμε αποφάσεις σε εύθετο χρόνο, όταν θα το κρίνουμε πιο χρήσιμο και πιο αποτελεσματικό»,

δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας.

Διαβάστε  Συρία: Συνεχίζεται η σφαγή στη Γούτα, ο Άσαντ καταπατά την εκεχειρία

Στο μεταξύ στο Βερολίνο ανακοινώθηκε από την καγκελαρία ότι η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Εμανουέλ Μακρόν συζήτησαν σε τηλεφωνική επικοινωνία τους την φερόμενη επίθεση με χημικά στη Συρία και η καγκελάριος εξέφρασε στον Γάλλο πρόεδρο την ανησυχία της ότι διαβρώνεται η ικανότητα της διεθνούς κοινότητας να επιβάλλει την απαγόρευση της χρήσης των χημικών όπλων.

Αποστάσεις από τα χτυπήματα η Μέρκελ

Στάση που αποδίδεται στη μεγάλη πληθυσμιακή ομάδα Σύρων που ζουν στη Γερμανία, έλαβε η Άγκελα Μέρκελ, καθώς όπως ανακοίνωσε, στηρίζει ενδεχόμενη ανάληψη δράσης κατά του Άσαντ, ωστόσο η Γερμανία δεν θα συμμετάσχει σε αυτή.

Διαβάστε  Συμφωνία Κούρδων-Άσαντ κατά Ερντογάν

Τα χτυπήματα στη Συρία δεν είναι όμως το μόνο ζήτημα που η Γερμανία διαφοροποιείται από τις ΗΠΑ και προσπαθεί να αποφύγει επιδείνωση των σχέσεων με τη Ρωσία. Η Άγκελα Μέρκελ έχει διαφωνήσει με τον Τραμπ στην προσπάθεια επαναδιαπραγμάτευσης της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, τον αποκλεισμό του Κατάρ και τις κινήσεις της Σαουδικής Αραβίας και του Ισραήλ στη Μέση Ανατολή,

Η Γερμανία δεν πρόκειται να λάβει μέρος σε στρατιωτικά πλήγματα κατά του συριακού καθεστώτος σε απάντηση στη φερόμενη ως χημική επίθεση στην Ντούμα, ωστόσο στηρίζει τις προσπάθειες των συμμάχων της να δείξουν ότι η χρήση χημικών όπλων δεν θα ξαναγίνει ανεκτή, δήλωσε η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.

Διαβάστε  Τελικά ποιές χώρες και πως όπλισαν το Ισλαμικό Κράτος

«Ωστόσο υποστηρίζουμε οτιδήποτε γίνεται για να καταδειχθεί ότι η χρήση χημικών όπλων δεν είναι αποδεκτή», πρόσθεσε.

Διαφήμιση

Διευθυντής Πληροφοριών στο Crisis Monitor και επικεφαλής του συντονιστικού συμβουλίου της Crisis Zone, δημοσιογράφος, με ειδίκευση στα οικονομικά, τραπεζικά και διεθνή θέματα. Συνδέοντας τις κουκίδες μπορούμε να καταλήξουμε σε αποτελέσματα, αν δεν τις συνδέσουμε θα παραμείνουμε στο σκοτάδι. Εχει διατελέσει σε επιτελικές θέσεις σε αρκετά ακόμα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα.