Σε 24 χρόνια κάθειρξη καταδικάστηκε η πρώην πρόεδρος της Ν. Κορέας για το σκάνδαλο Samsung

Σε 24 χρόνια κάθειρξη καταδικάστηκε η πρώην πρόεδρος της Ν. Κορέας για το σκάνδαλο Samsung

Βαριά ποινή 24 ετών κάθειρξης επέβαλε το ειδικό δικαστήριο της Νοτίου Κορέας στην πρώην πρόεδρο της χώρας, η οποία κηρύχθηκε έκπτωτη από το κοινοβούλιο μετά την απαγγελία κατηγοριών για την υπόθεση Samsung.

Διαφήμιση

Το ειδικό δικαστήριο την έκρινε ένοχη για κατάχρηση εξουσίας και παθητική δωροδοκία, στη δίκη για το πολύκροτο σκάνδαλο διαφθοράς που προκάλεσε και την πτώση της πέρυσι, και στο οποίο εμπλέκεται ο γιος του ιδιοκτήτη και αντιπρόεδρος της Samsung.

Διαβάστε  Η Νότια Κορέα στέλνει το Bitcoin στα τάρταρα

Πρώτη γυναίκα που εξελέγη πρόεδρος στη Νότια Κορέα, η Παρκ, που αποπέμφθηκε και συνελήφθη τον Μάρτιο του 2017, κρίθηκε ένοχη για δωροδοκία, από το δικαστήριο, που επίσης της επέβαλε πρόστιμο 18 δισεκατομμυρίων γουόν (13 εκατ. ευρώ).

«Η κατηγορούμενη είναι ένοχη για κατάχρηση εξουσίας», ανακοίνωσε ο δικαστής Κιμ Σε-γουν, τονίζοντας ότι η πρώην πρόεδρος είχε εξαναγκάσει νοτιοκορεατικές εταιρίες να πληρώσουν 77,4 δισεκατομμύρια γουόν (59 εκατ. ευρώ) σε δύο ιδρύματα που ελέγχονταν από την έμπιστη σύμβουλό της και φίλη της επί 40 χρόνια, την Τσόι Σουν-Σιλ, η οποία δεν κατείχε καμία επίσημη θέση.

Διαβάστε  Πρόσκληση Κιμ στον πρόεδρο της Νοτίου Κορέας

Το δικαστήριο αποφάσισε ότι η Παρκ συνωμότησε με την παλιά φίλη της, Τσόι Σουν-σιλ, για να λάβει δεκάδες δισεκατομμύρια γουόν από μεγάλους ομίλους όπως η Samsung και η Lotte.

Η 66χρονη Παρκ που αρνείται τις κατηγορίες δεν ήταν παρούσα στο δικαστήριο.

Η εισήγηση του εισαγγελέα προέβλεπε ποινή κάθειρξης 30 ετών και πρόστιμο 118,5 δισεκατομμυρίων γουόν (89 εκατ. ευρώ) για την Παρκ.

Διαβάστε  Κορέα: Συμφωνία Βορείου και Νοτίου για Ολυμπιακούς Αγώνες, επί τάπητος η επανένωση οικογενειών

Διαφήμιση