Εμπορικές αψιμαχίες ΗΠΑ-Κίνας: Δασμούς σε 1300 προϊόντα επιβάλει η Ουάσιγκτον

Εμπορικές αψιμαχίες ΗΠΑ-Κίνας: Δασμούς σε 1300 προϊόντα επιβάλει η Ουάσιγκτον

Ένα βήμα πιο κοντά στον εμπορικό πόλεμο βρίσκονται ΗΠΑ και Κίνα, καθώς η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε την επέκταση των εμπορικών κυρώσεων που ανακοίνωσε κατά του Πεκίνου, συμπεριλαμβάνοντας 1300 ακόμα εισαγόμενα προϊόντα.

Διαφήμιση

Αρχικά ο Ντόναλντ Τραμπ είχε ανακοινώσει την επιβολή δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου, πλήττοντας κυρίως την Κίνα, καθώς εξαίρεσε τις περισσότερες χώρες που εξάγουν στις ΗΠΑ. Εν συνεχεία ο Σι Ζινπίνγκ απάντησε με δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα και τώρα η Ουάσιγκτον επανέρχεται με νέες κυρώσεις.

Διαβάστε  Ο Τραμπ ετοιμάζεται για πόλεμο... εμπορικό

Οι κινήσεις αν και δεν έχουν ακόμα τεθεί σε ισχύ καταδεικνύουν σαφή επιδείνωση του διμερούς κλίματος, καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ επιλέγει να κινηθεί επιθετικά θέλοντας να εξαναγκάσει τους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ σε αναδιαπραγμάτευση εμπορικών συμφωνιών.

Σύμφωνα με νεότερη ανακοίνωση το υπουργείο εμπορίου των ΗΠΑ ανακοίνωσε κατάλογο 1.300 εισαγόμενων κινεζικών προϊόντων -μεταξύ άλλων των τομέων της τεχνολογίας, των ιατρικών εφαρμογών, των μεταφορών- στα οποία πρόκειται να επιβάλει επιπρόσθετους δασμούς ύψους 25%.

Τα περισσότερα από τα προϊόντα δεν είναι ευρείας κατανάλωσης και η αξία τους σε ετήσια βάση υπολογίζεται σε περίπου 50 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο κατάλογος αυτός καθιστά σαφές ότι θα πληγούν οι αλυσίδες εφοδιασμού πολλών αμερικανικών επιχειρήσεων. Στον κατάλογο αυτό συμπεριλαμβάνονται από μοτοσικλέτες μέχρι προϊόντα για οδοντιάτρους και από προϊόντα ρομποτικής μέχρι ημιαγωγοί.

Διαβάστε  Σε αναστολή μέχρι την Πρωτομαγιά ο εμπορικός πόλεμος για τον χάλυβα

Η δημοσιοποίηση του καταλόγου αυτού σηματοδοτεί την έναρξη μιας περιόδου δημόσιας διαβούλευσης, η οποία αναμένεται να διαρκέσει περίπου δύο μήνες.

Η κυβέρνηση της Κίνας καταδίκασε την κίνηση της κυβέρνησης των ΗΠΑ. Επανέλαβε ότι η αντίδρασή της θα είναι να επιβάλλει «αντίστοιχα μέτρα ίσου μεγέθους και ίσης ισχύος σε βάρος προϊόντων των ΗΠΑ» και διεμήνυσε ότι θα καταθέσει προσφυγή στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.

Διαβάστε  Ο Τραμπ ξεκίνησε εμπορικό πόλεμο, επιβάλλει δασμούς στον χάλυβα

Διαφήμιση