Αναζητά συμβιβασμούς και κυβέρνηση η Ιταλία

Αναζητά συμβιβασμούς και κυβέρνηση η Ιταλία

Σε διαδικασία σχηματισμού κυβέρνησης εισήλθε και επισήμως η Ιταλία καθώς ο πρόεδρος της χώρας, Σέρτζιο Ματαρέλλα, άνοιξε τον κύκλο διαβουλεύσεων.

Διαφήμιση

Ο Ματαρέλλα διεξάγει συναντήσεις με τους προέδρους της Γερουσίας, της Βουλής, τον τέως πρόεδρο της Ιταλίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο και τις μικρότερες πολιτικές δυνάμεις.

Την Πέμπτη, σειρά θα έχουν με το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα, η κεντροδεξιά Forza Italia του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, η εθνικιστική δεξιά Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι και το «αντισυστημικό» Κίνημα Πέντε Αστέρων, ηγέτης και υποψήφιος πρωθυπουργός του οποίου είναι ο Λουίτζι Ντι Μάιο.

Διαβάστε  Υπέρ Πούτιν ο Σαλβίνι, o πιο πιθανός επόμενος πρωθυπουργός της Ιταλίας

Ωστόσο, διάχυτη είναι η αίσθηση ότι θα χρειαστεί και δεύτερος γύρος διαβουλεύσεων, πιθανότατα στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας, ενώ κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο επαναληπτικών εκλογών.

Η κεντροαριστερά, προς το παρόν, υπογραμμίζει ότι «οι ψηφοφόροι, με το αποτέλεσμα της 4ης Μαρτίου, της ζήτησαν να μείνει στην αντιπολίτευση». Τα Πέντε Αστέρια είναι διατεθειμένα να ξεκινήσουν διάλογο, βάσει ενός συνολικού κυβερνητικού προγράμματος, αλλά ζητούν από την Λέγκα να απαγκιστρωθεί από τον Μπερλουσκόνι και από την Κεντροαριστερά να κάνει οριστικά παρελθόν την περίοδο της ηγεσίας του Ματέο Ρέντσι.

Διαβάστε  Ιταλικό εφιάλτη βλέπει η Ευρώπη: Πιθανή κυβέρνηση Γκρίλο-Μπερλουσκόνι

Η δε Forza Italia θεωρεί απαράδεκτο κάθε αποκλεισμό της από μελλοντικές κυβερνητικές συνεργασίες, όπως τόνισε ο Αντόνιο Ταγιάνι, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και στενότατος συνεργάτης του Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Οι αριστεροί βουλευτές και γερουσιαστές του κινήματος Ελεύθεροι και Ίσοι, τέλος, έχουν υπογραμμίσει ότι βλέπουν θετικά ένα εποικοδομητικό διάλογο με τα Πέντε Αστέρια.

Θα πρέπει να διαπιστωθεί, πρώτα απ΄όλα, αν οι δυο νικητές των εκλογών του Μαρτίου, η Λέγκα και τα Πέντε Αστέρια, εννοούν να κάνουν κάποιες υποχωρήσεις για να μπορέσουν να συμβάλουν στην σύσταση νέας κυβέρνησης ή αν προτιμούν την επιστροφή στις κάλπες. Η οποία, πάντως, κρίνεται αρκετά απίθανη, πριν από το φθινόπωρο.

Διαβάστε  Ιταλία: Η Ευρώπη "προσεύχεται" για νέες εκλογές ή Μπερλουσκόνι πρωθυπουργό

Διαφήμιση