Δασμοί σε 128 αμερικανικά προϊόντα, η πρώτη βολή των Κομουνιστών κατά… Τραμπ

Δασμοί σε 128 αμερικανικά προϊόντα, η πρώτη βολή των Κομουνιστών κατά… Τραμπ

Τροχιοδεικτικά πυρά κατά του Ντόναλντ Τραμπ ρίχνει ο Κινέζος πρόεδρος, Σι Ζινπίνγκ, θέτοντας σε ισχύ δασμούς για 128 αμερικανικά προϊόντα, ένδειξη των σκληρών διαπραγματεύσεων και της άρνησης του Πεκίνου να επαναδιαπραγματευτεί το σύνολο των εμπορικών συμφωνιών που έχει με τις ΗΠΑ, υπό τη διαρκή απειλή εμπορικού πολέμου από τον πρόεδρο των ΗΠΑ.

Διαφήμιση

Μετά από συνεδρίαση του Οικονομικού Γραφείου της Πολιτικής Γραμματείας του Κομουνιστικού Κόμματος της Κίνας, που αποτίμησε την πρόοδο που επιτεύχθηκε κατά τις διμερείς διαπραγματεύσεις στην Ουάσιγκτον, η κυβέρνηση του προέδρου Σι Ζινπίνγκ έθεσε σήμερα σε εφαρμογή δασμούς σε εισαγωγές 128 αμερικανικών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων φρούτων και χοιρινού, ως μία πρώτη απάντηση στους αμερικανικούς δασμούς σε χάλυβα και αλουμίνιο.

Διαβάστε  Ο Τραμπ επιτίθεται στην ΕΕ για "άδικο εμπόριο", απειλεί με δασμούς για να πάρει διαπραγματεύσεις

Εάν η αντιπαράθεση κλιμακωθεί περαιτέρω, θα ακολουθήσουν πιθανότατα κινεζικά αντίποινα και για την απόφαση των ΗΠΑ να επιβάλλει επιπλέον δασμούς σε εισαγωγές κινεζικών τεχνολογικών προϊόντων αξίας περίπου 60 δισ. δολαρίων.

Οι τελευταίοι έχουν ανακοινωθεί, αλλά δεν έχουν τεθεί σε εφαρμογή. Η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ καλείται λοιπόν να αποφασίσει εάν θα τραβήξει το σχοινί ή θα κάνει ένα βήμα πίσω, προκειμένου να αποφύγει έναν φαύλο κύκλο μέτρων και αντίμετρων, που θα μπορούσε να καταφέρει ισχυρό πλήγμα και στην αμερικανική οικονομία.

Διαβάστε  Απεσταλμένος της Κίνας στην Ουάσιγκτον για να αποφευχθεί εμπορικός πόλεμος

Η απόφαση του Πεκίνου έγινε γνωστή με ανάρτηση της People’s Daily, κρατικά ελεγχόμενης αγγλόφωνης εφημερίδας της Κίνας, στο Twitter. «Η Κίνα επιβάλλει δασμούς σε 128 εισαγόμενα είδη από τις ΗΠΑ από τη Δευτέρα, ως αντίμετρο σε προηγούμενη απόφαση των ΗΠΑ να επιβάλλει δασμούς σε χάλυβα και αλουμίνιο: υπουργείο Οικονομικών» έγραφε η ανάρτηση.

Υπενθυμίζεται ότι η Κίνα εξήγαγε προϊόντα αξίας 505 δισ. δολαρίων στις ΗΠΑ, ενώ αμερικανικές εταιρείες εξήγαγαν προϊόντα 135 δισ. δολαρίων στην κινεζική αγορά το 2017. Ο Τραμπ κατηγορεί το Πεκίνο για αθέμιτες εμπορικές πρακτικές, που κρατούν «φουσκωμένο» το πλεονέκτημά του έναντι των ΗΠΑ.

Διαβάστε  Ο Κούσνερ στο Μεξικό, μετά τη ματαίωση της επίσκεψης Νιέτο στον Λευκό Οίκο

Διαφήμιση