Τη διαμόρφωσης της πολιτικής ατζέντας του προσεχούς διμήνου, τη στρατηγική της πολιτικής συνεννόησης, του διαύλους με την κεντροαριστερά και το επίπεδο της αντιπαράθεσης με τη Νέα Δημοκρατία τέθηκε επί τάπητος στη συνεδρίαση του πολιτικού γραφείου του ΣΥΡΙΖΑ, υπό τον πρωθυπουργό, ενώ εξετάστηκαν και τα ρήγματα στον κυβερνητικό συνασπισμό από τη στάση του Πάνου Καμμένου.
Σε μια μέτριας διάρκειας -τριών ωρών0- συνεδρίαση, ο Αλέξης Τσίπρας ενημέρωση για τη σταθερότητα του κυβερνητικού συνασπισμού, τα καυτά θέματα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, το Σκοπιανό και το νέο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, ενώ έλαβε feedback για την κατάσταση του κομματικού μηχανισμού, την αντίδραση της βάσης στις πρώτες κινήσεις προσέγγισης με την κεντροαριστερά και την αίσθηση που διαμορφώνεται στην κοινωνία.
Σε πρώτο επίπεδο συμφωνήθηκε η ανάδειξη της οικονομίας ως μείζονος σημασία θέμα, επενδύοντας -συγκρατημένα- στην ελάφρυνση του χρέους, κυρίως όμως στην ενίσχυση της αυτονομίας, καθώς και στην προετοιμασία “κοινωνικής άμυνας” απέναντι στο ενδεχόμενο έντασης των πιέσεων για περικοπές και νέες αποκρατικοποιήσεις, από το ΔΝΤ και τους Ευρωπαίους.
Ακροθιγώς συζητήθηκε και το μεταναστευτικό και η προοπτική αλλαγής των συσχετισμών αλλά και ενδεχόμενες τριβές με τη Γερμανία μετά την αποπομπή του Γιάννη Μουζάλα, καθώς και οι πιθανότητες επικύρωσης της τοποθέτησής του, στη θέση του επιτρόπου στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Στο ζήτημα της προσέγγισης με την Κεντροαριστερά, το Σκοπιανό και η προοπτική αναθεώρησης του Συντάγματος θεωρούνται επαρκή για τη δημιουργία και συντήρηση του διαύλου επικοινωνίας, ενώ η δυναμική ενισχύεται από την άρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στην επιστολή της Φώφης Γεννηματά και από τη στάση του να αρνηθεί την ενημέρωση από τον Νίκο Κοτζιά.
Ο πρωθυπουργός δεν έκρυψε την ανησυχία του για την εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα, ενώ επέμεινε στην ανάγκη χαμηλών τόνων -στάση που δεν διευκολύνεται από τη στρατηγική του Πάνου Καμμένου-, σε διαρκή συνεννόηση με τη Λευκωσία και βάζοντας μπροστά την Ε.Ε.