Ιδιαίτερα ανησυχητικές είναι οι ενδείξεις στο μέτωπο του μεταναστευτικού καθώς τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου, που ανακοίνωσε ο αρμόδιος υπουργός, Δημήτρης Βίτσας δείχνουν αύξηση 33%.
Η μεγάλη αύξηση των ροών το πρώτο τρίμηνου του έτους συμπίπτει με την επιδείνωση των σχέσεων Τουρκίας-ΕΕ και την αύξηση της προκλητικότητας και παραβατικότητας της Τουρκίας στο Αιγαίο.
Υπ αυτό το πρίσμα η μεγάλη άνοδος των προσφυγικών ροών μπορεί να είναι παροδική, εφόσον οι σχέσεις με την Τουρκία εξομαλυνθούν. Τουλάχιστον στο μεταναστευτικό η ΕΕ ενέκρινε την επέκταση της διμερούς συμφωνίας και η Κομισιόν εισηγήθηκε την εκταμίευση των 3 δισ. που προβλέπονται ως στήριξη στην Τουρκία για την αντιμετώπιση των αναγκών, των 3,5 εκατ. προσφύγων που ζουν στο έδαφός της.
Ο υπουργός, μεταξύ άλλων, προανήγγειλε την κατάθεση νόμου για την απλοποίηση και επιτάχυνση των διαδικασιών χορήγησης ασύλου, ο οποίος θα ψηφιστεί έως τα τέλη Απριλίου.
Ο κ. Βίτσας, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη και στις κατηγορίες του ότι η κυβέρνηση είναι ανεπαρκής στη διαχείριση του μεταναστευτικού προβλήματος, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής σημείωσε:
«Σε ένα πρόβλημα παγκόσμιο και συγκεκριμένο, όπως είναι για εμάς το Προσφυγικό, ποτέ δεν είσαι επαρκής ή ανεπαρκής, αλλά πρέπει να κάνεις συνεχή προσπάθεια»
και πρόσθεσε: «Μεγάλος αντίπαλος μας είναι οι διακινητές και σε αυτό το επίπεδο πρέπει να δώσουμε τη μάχη», σημειώνοντας ότι το πρώτο τρίμηνο του 2018 υπήρξε αύξηση των μεταναστευτικών ροών κατά 33%.
Μίλησε για ένα «επιπλέον σχέδιο εθνικής στρατηγικής με νομοθετικές παρεμβάσεις που ετοιμάζεται για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού και προσφυγικού προβλήματος», σχέδιο το οποίο θα παρουσιαστεί στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής και που -όπως είπε- έχει ήδη συζητηθεί με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, Γιώργο Πατούλη, γιατί «η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να γίνει συμμέτοχος».
Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής στήριξε το έργο του προκατόχου του, Γιάννη Μουζάλα, ο οποίος -όπως είπε- «έκανε πολύ μεγάλη δουλειά», ενώ τόνισε την ανάγκη να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα ως εθνικό.