Πιο κοντά μια συνάντηση Κιμ-Τραμπ μετά την επίσκεψη στην Κίνα

Πιο κοντά μια συνάντηση Κιμ-Τραμπ μετά την επίσκεψη στην Κίνα

Συνεχίζονται και εντείνονται οι κινήσεις προσέγγισης με τη Βόρεια Κορέα, καθώς μετά την επίσημη επίσκεψη του Κιμ Γιονγκ Ουν στο Πεκίνο, ο Κινέζος πρόεδρος Σι ενημέρωσε τον Ντόναλντ Τραμπ για την πρόθεση του Κιμ να υπάρξει συνάντηση και να συζητηθεί η αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου.

Διαφήμιση

Σε συνέχεια αυτών η Ιαπωνία υπέβαλε πρόταση να φιλοξενηθεί στη Βόρεια Κορέα Σύνοδος Κορυφής, ένδειξη της προσπάθειας απονομής της δέουσας αναγνώρισης στις κινήσεις του Κιμ.

Η Κίνα επιβεβαίωσε ότι ο Κιμ και η σύζυγός του επισκέφθηκαν το Πεκίνο, μετά από ένα 24ωρο σεναριολογίας και αφού αποχώρησε ο ηγέτης της Βορείου Κορέας.

Διαβάστε  Ο Τραμπ ανακάμπτει σε υψηλό 11μήνου δημοσκοπικά

Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για το πρώτο επίσημο ταξίδι που πραγματοποίησε στο εξωτερικό ο ηγέτης της Β. Κορέας, αφότου ανέλαβε την εξουσία, στα τέλη του 2011.

Μετά τη συνάντηση, ο Σι ενημέρωσε τον Τραμπ για την προθυμία του Κιμ να τον συναντήσει και να συζητήσει μαζί του γύρω από την αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου. Απαντώντας μέσω Twitter, ο Τραμπ εξέφρασε την ικανοποίησή του και επιβεβαίωσε την ετοιμότητά του να συναντήσει τον Κιμ, αν και έσπευσε να προσθέσει ότι οι κυρώσεις εις βάρος της Πιονγιάνγκ θα συνεχίσουν –«δυστυχώς»– να ισχύουν στο ενδιάμεσο διάστημα. Σε άλλο μήνυμά του, απέδωσε τη στροφή του Κιμ στη σκληρή πολιτική που ακολούθησε ο ίδιος, αντιδιαστέλλοντάς την με την έλλειψη προόδου επί κυβέρνησης Ομπάμα.

Διαβάστε  Ο Τραμπ επιτίθεται στην ΕΕ για "άδικο εμπόριο", απειλεί με δασμούς για να πάρει διαπραγματεύσεις

Δημοσίευμα των New York Times αναφέρει ότι η Β. Κορέα κατασκευάζει νέο πυρηνικό αντιδραστήρα, που θα μπορούσε να παράγει εμπλουτισμένο ραδιενεργό υλικό για πυρηνικά όπλα, στο μεγάλο συγκρότημα του Γιονγκμπιόν, συνοδεύοντας το ρεπορτάζ με δορυφορικές φωτογραφίες. Το γεγονός αυτό θα μπορούσε να περιπλέξει τις συνομιλίες των δύο πλευρών, αν και η Πιονγιάνγκ επιμένει ότι πρόκειται για εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Διαβάστε  Ο Τραμπ αδειάζει τον Μακμάστερ για Ρωσία, φήμες για καρατόμησή του

Διαφήμιση