Σε τροχιά υλοποίησης με fast track διαδικασίες ο ευρωστρατός αποδεικνύοντας την ισχυρή πολιτική βούληση για την διαμόρφωση των συνθηκών που θα επιτρέψουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση να χειραφετηθεί αμυντικά αποκτώντας πλέον πρωτοβουλία κινήσεων και τη δυνατότητα να αναπτύξει διακριτό γεωπολιτικό στίγμα.
Όπως επισημαίνει η Κομισιόν, το Σχέδιο Δράσης αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς μια Ευρώπη που προστατεύει και συμβάλλει στη δέσμευση του προέδρου Γιούνκερ για τη δημιουργία μιας πλήρως ανεπτυγμένης Ευρωπαϊκής Άμυνας μέχρι το 2025. Πρόκειται για πρωτοβουλία που εντάσσεται στο πλαίσιο της «Παγκόσμιας Στρατηγικής για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης” που παρουσίασε η Ύπατη Εκπρόσωπος, Φεντερίκα Μογκερίνι τον Ιούνιο του 2016. Από τότε έχει σημειωθεί ταχεία και σημαντική πρόοδος στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας της ΕΕ.
Στο πλαίσιο μιας μεγάλης προσπάθειας για την εδραίωση και ενίσχυση της ασφάλειας και της άμυνας της ΕΕ, ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ και η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι, στις 28 Μαρτίου παρουσίασαν το σχέδιο δράσης για τη στρατιωτική κινητικότητα. Στόχος είναι η συνεργασία σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε να εξασφαλιστεί ότι τα οδικά και σιδηροδρομικά δίκτυα είναι κατάλληλα για στρατιωτικές μεταφορές, καθώς και να απλουστευθούν και να εκσυγχρονιστούν οι εθνικοί κανόνες για τη γρήγορη και ομαλή μετακίνηση στρατιωτικών στρατιωτικών και οχημάτων σε ολόκληρη την ήπειρο σε περίπτωση κρίσης.
Άμυνα της ΕΕ, στρατιωτική κινητικότητα
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η Κομισιόν το project της στρατιωτικής κινητικότητας θα δώσει την δυνατότητα για την ενεργοποίηση του άρθρου της συλλογικής άμυνας, επιτρέποντας την μεταφορά στρατευμάτων για την αντιμετώπιση εξωτερικής απειλής.
Φανταστείτε ότι είναι αναγκαίο να μεταφερθεί ταχύτατα στρατιωτικός εξοπλισμός πέρα από τα σύνορα από ένα κράτος μέλος της ΕΕ σε άλλο προκειμένου να συμμετάσχει σε μια κοινή δραστηριότητα ή να αντιμετωπίσει μια απειλή. Φανταστείτε ότι η κίνηση παρεμποδίζεται σοβαρά από περίπλοκες συνοριακές διαδικασίες ή από δρόμους και γέφυρες που απλά δεν μπορούν να φέρουν το βάρος του στρατιωτικού εξοπλισμού.
αναφέρεται στο κείμενο παρουσίασης της δράσης από την Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης της Κομισιόν, ενώ συνεχίζει
Αυτή την κατάσταση που επιδιώκει να αντιμετωπίσει το νέο σχέδιο δράσης για τη στρατιωτική κινητικότητα. Το σχέδιο αναφέρει μια σειρά επιχειρησιακών μέτρων για την αντιμετώπιση των φυσικών, διαδικαστικών ή κανονιστικών φραγμών που εμποδίζουν επί του παρόντος τη στρατιωτική κινητικότητα. Η διευκόλυνση της κίνησης των στρατιωτικών δυνάμεων και των περιουσιακών στοιχείων είναι ουσιώδης για την ασφάλεια των Ευρωπαίων πολιτών. Έχει καίρια σημασία να οικοδομηθεί μια πιο αποτελεσματική, ευέλικτη και ενωμένη Ένωση και να χρησιμοποιηθεί αποτελεσματικότερα το δημόσιο χρήμα.
Οι διατυπώσεις αυτές καθιστούν σαφές ότι ο ευρωστρατός θα έχει ως μείζονα αποστολή την αντιμετώπιση εξωτερικών απειλών και την ανάληψη κοινής δράσης, όπως προβλέπεται από τη συνθήκη της Λισαβόνας.
Η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι, τόνισε τα εξής:
“Η προώθηση της ειρήνης και η διασφάλιση της ασφάλειας των πολιτών μας είναι οι πρώτες μας προτεραιότητες ως Ευρωπαϊκή Ένωση. Διευκολύνοντας τη στρατιωτική κινητικότητα εντός της ΕΕ, μπορούμε να είμαστε πιο αποτελεσματικοί στην πρόληψη των κρίσεων, στην αποτελεσματικότερη ανάπτυξη των αποστολών μας και στην ταχύτερη αντίδραση κατά την εμφάνιση των προκλήσεων ».
Η κ. Μογκερίνι επεσήμανε επίσης τη σημαντική ανάγκη για στενή συνεργασία με τα κράτη μέλη καθώς και με όλους τους άλλους σχετικούς παράγοντες, όπως το ΝΑΤΟ. Το Σχέδιο Δράσης
“θα αποτελέσει ένα ακόμη βήμα για την εμβάθυνση της συνεργασίας μας σε επίπεδο ΕΕ, επίσης στο πλαίσιο της Μόνιμης Δομημένης Συνεργασίας (PESCO) ξεκινήσαμε επίσημα πρόσφατα και με τους εταίρους μας, με πρώτο το ΝΑΤΟ. Για εμάς, η Συνεργασία της ΕΕ είναι ο μόνος τρόπος να είμαστε αποτελεσματικοί στον σημερινό κόσμο.”
Η εφαρμογή του σχεδίου θα επιτρέψει στην ΕΕ και τα κράτη μέλη της να ενεργούν ταχύτερα, σύμφωνα με τις αμυντικές τους ανάγκες και ευθύνες – τόσο στο πλαίσιο των αποστολών και επιχειρήσεων κοινής ασφάλειας και άμυνας, όσο και σε εθνικές και πολυεθνικές δραστηριότητες, π.χ. στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Ωστόσο, δεν πρόκειται να καταργηθεί εντελώς συνοριακοί έλεγχοι (δηλαδή δεν υπάρχει στρατιωτική «Σένγκεν»). Η εθνική κυριαρχία θα είναι απόλυτα σεβαστή.