ΕΚΤ: Σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο μετάβασης σε ενιαίο πρότυπο ρίσκου για τις τράπεζες

ΕΚΤ: Σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο μετάβασης σε ενιαίο πρότυπο ρίσκου για τις τράπεζες

Σε δημόσια διαβούλευση θέτει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το πρώτο κεφάλαιο του οδηγού για τα εσωτερικά μοντέλα αποτίμησης κινδύνου των τραπεζών, ζήτημα πάνω στο οποίο έχουν διατυπωθεί πολλές και σθεναρές αντιδράσεις.

Διαφήμιση

Στόχος είναι να υπάρξει μία κοινή, συνεπής προσέγγιση στη ρύθμιση για τα εσωτερικά μοντέλα των τραπεζών, που βρίσκονται υπό την εποπτεία της. Το κεφάλαιο αφιερώνεται σε γενικά θέματα και περιλαμβάνει βασικές αρχές για την εφαρμογή της προσέγγισης εσωτερικής αξιολόγησης (Internal ratings based- IRB).

Διαβάστε  Πόλεμος ΕΚΤ-τραπεζιτών μέσω Κομισιόν-Ευρωβουλής

Ο οδηγός σχεδιάστηκε σε στενή συνεργασία με τις αρμόδιες εθνικές αρχές και αντλεί από την εμπειρία του σχεδίου «Στοχευμένη Αναθεώρηση των Εσωτερικών Μοντέλων» (Τargeted Review of Internal Modesl), γνωστού ως TRIM. H δημόσια διαβούλευση αρχίζει σήμερα και θα ολοκληρωθεί στις 28 Μαΐου.

Σύμφωνα με τη Βασιλεία ΙΙΙ τα εσωτερικά μοντέλα θα πρέπει να απομονωθούν σταδιακά και μέχρι το 2022, ενώ προοδευτικά οι τράπεζες είναι αναγκασμένες να συμμορφώνονται στο ενιαίο πρότυπο αναλαμβάνοντας την υποχρέωση να περιορίζουν τις εσωτερικές τους διαφοροποιήσεις ως προς το τελικό αποτέλεσμα.

Διαβάστε  Η Ιταλία παγώνει Βάιντμαν για διάδοχο του Ντράγκι

Διαφήμιση